Gazete Vatan Logo

Diyanet’ten korsana ‘caiz değil’ fetvası!

Diyanet’ten korsana ‘caiz değil’ fetvası!

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, internetten program, yazılım, kitap, müzik indirme ve bunları kullanmanın dinen caiz olmadığını, bunun emek gaspı anlamına geldiğini yineledi.

‘Program indirilmemeli’

Diyanet İşleri Başkanlığı’na sık yöneltilen “İnternetten program, yazılım, Kitap, müzik ve benzeri şeyleri indirmek ve bunları kullanmak helal midir?” sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu, fetva ile yanıt verdi. Yanıtta, şöyle denildi: “İslam emeğe büyük değer verir, haksız kazanca karşı çıkar. Kuran-ı Kerim’de: ‘İnsan için ancak çalıştığı vardır.’ Hz. Peygamber de emeğin hakkının verilmesini değişik hadisleriyle ifade etmişlerdir. Teknolojinin geliştiği, insan emeğinin çok değişik şekil ve ortamlarda tezahür ettiği günümüzde aynı ölçüde hak ve emek ihlalleri söz konusu olmaktadır.

Bu tür haksız davranışlar sadece bireylerin hakkını gasp etmekle kalmayıp,o alanlarda emek harcayan insanların şevkini kırmakta, kamu hakkı ihlaline dönüşmektedir. Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.”

Haberin Devamı