Gazete Vatan Logo

Diyanet'te kadına yer yok

Din İşleri'nin tek kadın üyesi Prof. Dr. Mualla Selçuk DİYK'e yeniden atanmadı

YENİ ÜYE İlyas Üzüm: ‘Cemevleri solun barınağı’

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “beyin takımı” olarak nitelendirilen Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 7 yıllık görev sürelerini tamamlayan 16 üyeliği için yeni isimler belirlendi.

Din İşleri Yüksek Kurulu’na Alevilik üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Doç Dr. İlyas Üzüm atanırken, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mualla Selçuk kurul üyeliğine yeniden seçilmedi. Üniversitelerde türbanın serbest bırakılması gerektiğini savunan imza kampanyasına destek veren Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal ise görevini korudu.

Başı açık dua etti

Prof. Dr. Mualla Selçuk’un yeniden atanmaması üzerine kurulda hiç kadın üye kalmadı. Prof. Selçuk dine çağdaş açıklamalarıyla, Din Öğretimi Genel Müdürü olduğu dönemden beri dikkat çeken isim olmuştu. Selçuk, kız öğrencilere “türbanlarını çıkarmamaları” yönünde telkinde bulunan Develi İmam Hatip Lisesi edebiyat öğretmeni Emin Akkuş’un başka bir ile atanmasını istemişti. Akkuş 16 Haziran 1999’da Bilecik’e gönderilmişti. Prof. Selçuk Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğine atandıktan sonra, 2001 yılı Nisan ayında kurulun yeni üyeleri için düzenlenen törende okunan Kuran’ı başı açık olarak dinlemişti. Selçuk, Kuran’ı başı açık dinledikten sonra, başı açık şekilde dua etmişti.

Selçuk Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun ilk kadın üyesi seçildikten sonra, 2006 yılının Şubat ayında “kadınlar başı açık namaz kılabilir” şeklinde görüş açıklayarak da dikkat çekmişti. Üsküdar Subaşı Camii’nde kadınların erkeklerle aynı safı paylaşıp, başları açık olarak namaz kılmaları nedeniyle Din İşleri Yüksek Kurulu konuyla ilgili görüşlerini açıklamıştı.

Dergi sayfası yırtıldı

Kurulun tek kadın üyesi Prof. Dr. Mualla Selçuk, 15 üyenin “Hayır” dediği karara, “Evet kadınlar başı açık namaz kılabilir” diyerek şerh koymuştu. Bu karar dergide şerhli olarak basıldı. Karar ve şerh derginin 47 ve 48. sayfalarda yerini aldı. Ancak Başkanlık, son anda karar değişikliğine giderek sayfaları dergiden çıkarma yoluna gitmişti. Basımı tamamlanan derginin şerhli sayfasını dergilerin basıldığı matbaaya talimat vererek tek tek yırttırıldı. Yırtılan sayfaların yerine de Diyanet’in şu açıklaması konulmuştu: “İbadetlerin yerine getirilmesinde, ayrıntıda da olsa, kadınlar için ayrı, erkekleri için ayrı şekil ve kuralların önerilmiş olmasının, kadınların başlarını örterek ibadet etmeleri veya kadınların erkeklerle farklı saflarda ibadet etmeleri kuralının kadınların aleyhine hükümler olarak yorumlamak, dinin bireysel, toplumsal ve evrensel gayelerini bilmemekten kaynaklanan bir yanlışlıktır.”

Görev süresi biten üyeler yeniden aday olabiliyor

Din İşleri Yüksek Kurulu’nda 1 başkan, 15 üye ve çok sayıda uzman görev yapıyor. Kurulda görev yapmak için yeniden seçilen 16 isim için 70 aday başvurdu 24’ü Aday Tespit Kurulu tarafından belirlendi. 24 adayı masaya yatıran Diyanet İşleri Başkanlığı, bunların arasından 12 isim ile ilahiyat fakültelerinden belirlenen 4 öğretim üyesinin isimlerini Bakanlar Kurulu’na sundu. Bakanlar Kurulu’nca kabul edilen isimler, Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı. 7 yıl görev süresi olan üyeler, görev süresi bitince yeniden aday olabiliyorlar.

Din İşleri’nin 16 yeni üyesi

Prof. Dr. Yavuz Ünal, Doç. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Doç. Dr. Halil Altuntaş, Doç. Dr. İlyas Üzüm, Doç. Dr. Soner Gündüzöz, Dr. Ekrem Keleş, Dr. Yaşar Yiğit, Dr. Muhlis Akar, Dr. Hüseyin Kayapınar, Mehmet Keskin, Zeki Sayar, Seyit Ali Topal, Prof. Dr. Hamza Aktan, Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, Prof. Dr. Burhanettin Tatar, Prof. Dr. Bünyamin Erul.

Haberin Devamı