Gazete Vatan Logo

Diyanet aracIığıyla 6 Alevi dedesine Almanya görevi

Cem Vakfı yetkililerinin belirlediği Alevi dedelerinin Almanya’ya gönderilmesi, diğer Alevi dernekleri arasında tartışma yarattı

Cem Vakfı Almanya Koordinatörü Alişan Hızlı, Almanya’daki Alevi topluluğunu Muharrem ayı, Aşure ve Kerbela olayları hakkında bilgilendirecek ve birlik beraberlik mesajları verecek “dedeler” gönderilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığına başvurdu. Konuya ilişkin dilekçeyi, Diyanet’e iletilmek üzere Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliğine veren Hızlı’nın talebi, Başkanlık tarafından olumlu karşılandı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Cem Vakfı yetkililerince belirlenen Ali Rıza Uğurlu, Sinan Boztepe, Davut Ali Savaş, Şükrü Kılıç, Yılmaz Doğan ve Veli Kızıldeli’nin gri pasaportla Almanya’ya gitmesini sağladı. 19 Ocakta Almanya’ya giden “dedeler”, 12 Şubata kadar buradaki Alevi cemaatini bilgilendirecek. Diyanet yetkilileri, bu girişimin, “Başkanlığın Sünni bir kuruluş değil mezhepler ve cemaatler üstü bir kuruluş olduğunu göstermesi açısından önem taşıdığını” belirttiler.

‘Asimile ediliyor’
Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kazım Genç: Avrupa’da Alevi örgütleri ve Alevi Bektaşi Federasyonu ve buna bağlı Dedeler Kurulu var. Zaten hizmet veriyorlar. Türkiye’den görevli gitmesine ihtiyaç olduğunu sanmıyorum. Cem Vakfı ve Diyanet İşleri’nin böyle organizasyona girmesi manidar. Alevileri asimile etmek isteyen Diyanet’in Almanya’ya dede göndermesini doğru bulmuyoruz.

Cem Vakfı ayrıcalıklı
Karaca Ahmet Sultan Derneği Başkanı Muharrem Ercan: Ben de dedeyim amaböyle bir girişimden haberimiz olmadı. Bu olumlu bir girişimdir ama dileriz sadece Cem Vakfı değil diğer alevi dernek ve vakıfları için de böyle bir etkinliğin gerçekleşmesini sağlarlar.

Haberin Devamı