Gazete Vatan Logo

Diyakbakır'da provokatörler işbaşında

Terörist cenazesine katılanlar kepenk kapatmayan 50 işyeri tahrip edildi

Diyarbakır - Muş - Bingöl illerinin kesiştiği Şenyayla Bölgesi'nde güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmada öldürülen 14 PKK'lı teröristten 4'ü Diyarbakır'da toprağa verilirken, çıkan olaylarda kent merkezi savaş alanına döndü. PKK sözcüsü Roj TV'den yapılan çağrılarla kentte birçok esnaf işyerini açmazken, kentin en merkezi yeri Ofis semtinde açık olan yaklaşık 50 işyerini PKK yandaşları molotop kokteyleri ve taşla tahrip etti. Göstericilerin saldırdığı bankaların ATM'leri de kullanılamaz hale geldi.

Çatışmada ölen teröristlerden Bülent Tanışık, Muzaffer Pehlivan, Mahmut Güler ve Kenan Demir'in cenazeleri Malatya Adli tıp kurumundan aileleri tarafından alınarak, bu sabah saatlerinde Medine Bulvarı'ndaki Şefik Efendi Camii'ne getirildi. Burada kılanan cenaze namazından sonra yaklaşık 5 bin kişi tarafından cenazeler omuzlarda taşınarak Yeniköy Mezarlığı'na götürüldü. Terör örgütünü simgeleyen bezler ve bölücübaşı Abdullah Öcalan posterlerini taşıyan grup mezarlığa kadar PKK ve Öcalan lehine slogan attı. Cenazeler, mezarlığa getirilmeden önce 2'nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'nın güvenlik noktasının bulundugu yerden geçerken, gruptan bazı çocuklar nöbet tutan askerlere taş attı. Buradaki gerginlik fazla büyümeden önlendi.

Mezarlığa getirilen cenazelerin toprağa verilişi sırasında konuşma yapan DTP yönetiminden bir süre önce istifa eden kapatılan DEP'in Diyarbakır eski Milletvekili Hatip Dicle, daha önce barış mesajları verdiklerini belirterek, "Şu an yine cenazeleri toprağa veriyoruz" dedi. Cenazelerin toprağa verilmesi ardından kalabalık dağılırken, yaklaşık bin kadar bir grup tekrar toplanarak PKK ve Öcalan lehine slogan atarak kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

PARZER TUTUŞTU
Kalabalık grup 11 Nisan Polis Karakolu'na doğru yürüyerek slogan atarken, Çevik Kuvvet polisleri grubun yolunu kesti. Gruptan bazı kişiler polisleri taş yağmuruna tuttu. Polis panzerine molotof kokteyl atılırken, yanan bir panzeri diğer panzer su sıkarak söndürdü. Polisler, kendilerine taş atmayı sürdüren grubun üzerine gaz bombaları atarak dağılmalarını sağladı. Ancak, ara sokaklara dağılan gruplar tekrar bir araya gelerek Sento Caddesi'ne çıktı. Burada tekrar polislere taş atan grubun dağıtılması için polis yeniden gaz bombaları kullandı. Bağlar Semti'nde gösterilerini sürdüren grup 2 No'lu Sağlık Ocağı ve bazı tekel büfeleri ile içkili restoranları tahrip etti.

SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ
Polis, Bağlar Semti'ndeki grupları dağıtmaya çalışırken, 300 kişilik başka bir grup ise, kentin en işlek semti olan polisin bulunmadığı Ofis Semti'nde gösteri yaptı.

Uydu aracılığıyla PKK çizgisinde yayın yapan Roj TV'den, "Kepenklerinizi kapatın' çağrısı üzerine, göstericiler ellerindeki sopa ve taşlarla açık olan işyelerinin camlarını kırarak, 50 kadar dükkanları tahrip etti. Bazı bankaların ATM'leri de kullanılmaz hale geldi. Aynı caddede bulunan Emniyet Müdürlüğü binası da hasar gördü. Olaylar sırasında bazı esnaflar işyerleri hasar görmemesi için işyerlerini kapatırken, Ofis semtinde polisin göstericilere attığı gaz bombalarından kaçmaya çalışan kent sakinleri de etkilendi.

ÇOK SAYIDA YARALI VAR
Olaylar sırasında çok sayıda polis ve gösterici yaralandı. Olaylar sırasında Zaman Gazetesi muhabiri Mehmet Gökçe başına taş atılması ile ağır, Kanal 7 Muhabiri Sami Kardaş ise, atılan molotof kokteylerinden birinin bacağına isabet etmesiyle hafif yaralandı. Gökçe, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Olaylarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirilirken, Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, olayların bastırılması için ekipleri sürekli yönlendirdi.

Haberin Devamı