Gazete Vatan Logo

Diyabette devrim gibi buluş; İğne yerine insülin bandı

ABD’nin North Carolina Üniversitesi’nden bilim insanları, insülin enjeksiyonuna gerek kalmadan kandaki şeker değerini kontrol eden ‘akıllı insülin bandı’ geliştirdi.

Diyabette devrim gibi buluş; İğne yerine insülin bandı

Dünyanın önde gelen teknoloji ve sağlık şirketleri, kandaki şeker seviyesini kontrol etmek için insülin iğnesi olmak zorunda kalan diyabet hastalarına yönelik bir çözüm arayışında. ABD’deki North Carolina Üniversitesi’nden bilim insanları, söz konusu enjeksiyona gerek kalmadan kandaki şeker değerini kontrol eden ‘akıllı insülin bandı’ geliştirdi. Fareler üzerinde başarıyla denenen insülin bandı, beta hücreleri taşıyarak hastanın vücuduna yeterli miktarda insülin salgılıyor. Araştırmayı yürüten doktor Zhen Gu, vücuda yapıştırılan bandın hiçbir şekilde ağrı ya da sızıya neden olmadığının altını çizerek, söz konusu insülin bandının önümüzdeki günlerde insanlar üzerinde de test edileceğini açıkladı.

Diyabet nedir? Nasıl oluşur?

Diyabet, pankreastaki beta hücrelerinden salgılanan ve kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin adlı hormonun yeterli salgılanmaması veya vücudun salgılanan hormonu etkili olarak kullanamamasından kaynaklanır. Her iki durumda da kanda glukoz (şeker) oranı aşırı yükselir. Bugüne kadar birden çok diyabet türü tarif edilmiş olsa da hastalığın tüm türlerinde, pankreastaki beta hücrelerinin zaman içinde azaldığı gözlemlenir. Diyabetin tedavisi için şimdiye kadar geliştirilen yöntemler, hastalara günlük insülin verilmesinin yanısıra, beta hücrelerinin insülin salgılamasını teşvik etmek veya karaciğerden glukoz salgılamasını baskılamak yönündeydi. Bu tedavi yaklaşımlarına alternatif arayan bilim insanları, embriyonik gelişim ve çocukluk döneminde hızlı çoğalan beta hücrelerinin yetişkinlikte aynı hızla çoğalmadığı gerçeğine dayanarak pankreastaki beta hücrelerini çoğaltmak için yeni yöntemler araştırmaktaydı.

Haberin Devamı