Gazete Vatan Logo

Diyabetlerde uzuv kaybı 25 kat daha fazla!

Basit çarpmalar sonucunda oluşan yaraların tedavisi kolay olsa da şeker hastaları için bu durum farklı. Şeker hastalığının neden olduğu yaralar uzuv kayıpları ve ölümlere yol açıyor. Uzmanlar, diyabetik ayak yarası ve ayak bakımı hakkında önemli uyarılarda bulunarak, şeker hastası olan insanların, şeker hastası olmayan ve yarası olan insanlara göre 25 kat daha fazla uzuvlarını kaybettiğini vurguluyor.

Diyabetlerde uzuv kaybı 25 kat daha fazla!

Beyin Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Abdullah Şarlak, diyabetik ayak yaraları ve ayak bakımı konusunda önerilerde bulundu.

"Yaralar; basit çarpmalar, vurmalar sonucu herkeste oluşabilir ve tedavisi de oldukça kolaydır. Ancak şeker hastasıysanız ve şekeriniz kontrol altında değilse bu yaralar uzuv kayıplarına, ölümlere neden olabiliyor" diyen Uzm. Dr. Abdullah Şarlak, "Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalara göre şeker hastası olan insanlar, şeker hastası olmayan ve yarası olan insanlara göre 25 kat daha fazla uzuvlarını kaybetmektedir. Basit önlemler ile uzuv kayıplarının, ölümlerin önüne geçilebilir" şeklinde konuştu.

AYAKLARINIZI HER GÜN ILIK SU İLE YIKAYIN

Uzm. Dr. Abdullah Şarlak, her gün ayakların ılık su ile yıkanması gerektiğini belirterek, "Suyun sıcaklığı kontrol edilmeli; çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. Ayaklar yıkanma sonrası bir bebeğin ayaklarını kuruluyor gibi nazikçe kurulanmalıdır. Kurulama işlemi ayağınızda bir yara, kanama oluşmuş ise bunu görebilmek adına beyaz bir havlu ile gerçekleştirilmelidir" dedi.

Haberin Devamı