Gazete Vatan Logo

Dişleriniz Ramazan’a hazır mı?

Beslenme sistemimizi sil baştan değiştiren bir aylık bir döneme giriyoruz. Ramazan ile birlikte öğün sayısı azalıyor, yemek araları uzuyor. İhmal edilen ağız ve diş temizliği ile beraber de birçok diş problemi kendini göstermeye başlıyor.

Dişleriniz Ramazan’a hazır mı?

Ağız ve diş sağlığı bakımının ramazan ayıyla beraber ekstra önem kazandığını vurgulayan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Azalan öğünler, diş problemlerine yol açıyor

Ramazan döneminde vücuda giren besin akışının normal rutinden çıkması ve kişinin uzun süre aç kalması bazı diş problemlerine davetiye çıkarıyor. Özellikle iyi temizlenemeyen diş yüzeyleri ve ara yüzlerde yoğun olarak biriken bakteriler çürük oluşumu riskini arttırıyor. Bu problemleri ortadan kaldırmaksa ağız ve diş bakımının ihmal edilmemesinden geçiyor. İftar ve sahur sonrası yapılacak kapsamlı bir ağız-diş bakımı Ramazan ile birlikte gelen sorunların önüne geçebilir.

Ağız kokusu kabusunuz olmasın

Sağlıklı her bireyin sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar ve dil yüzeyinde üreyen bakteriler, ağızda koku oluşmasına yol açar. Bunun dışında eskiyen köprü ve protezlerde biriken gıdalar da ağız kokusunun oluşmasında etkin bir rol oynayabilir. Ramazan ile birlikte artan mide rahatsızlıkları, üst solunum yolu hastalıkları, ağızdan nefes almak bakteri üremesini hızlandırarak oluşmasının önünü açar. Ramazanda hem kişinin kendisini hem de çevresini rahatsız eden ağız kokusunu önlemek için, dişlerinizi fırçalarken, dil sırtlarını ve yanak içlerini de fırçalayın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi ve diş gargarası da kullanın. Ayrıca gece uyurken burnunuzun tıkalı olmadığına emin olun ki, ağızdan nefes almak zorunda kalmayın.

Haberin Devamı

Çürük oluşma riskini minimize edin

Oruçlu olmanın getirdiği öğün sayısındaki azalma çiğneme fonksiyonlarının da düşmesine sebep oluyor. Çiğneme fonksiyonun düşmesi ise ağızdaki tükürük salgısının azalmasına yol açıyor. Tükürük miktarındaki azalma ise doğrudan plak birikiminde artışa neden oluyor. Ayrıca iftar ve sahurda yenilen yemek sonrası ağızdaki asit-baz dengesi bozulur ve asit oranı da artıyor. Özellikle sahurda yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenemeyen plaklar, bakteri üretimini artırıyor. Sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde üreyen bakteriye bağlı olarak çürük artışı fazla oluyor. Ramazan ayında diğer aylardan daha fazla tatlı alımı ve akşam atıştırmaları fazla olduğu için bakteriler artarak çürük oluşumunu hızlandırıyor. Bu durumun önüne geçmekse ağız bakımının yanı sıra yediğimiz besinlere dikkat etmekten geçiyor. Ramazan dönemi boyunca; çok şekerli, asitli, baharatlı vb. çürük oluşumunu artıran besinlerden uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca ağızdaki asit-baz oranını dengelemek için ağzınızı gün içinde sık sık çalkalayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Tüm bunlara ek olarak;

* İftar ve sahurda yavaş ve sindirerek yiyin. Çünkü hızlı yenip sindirilmeyen besinler gün içinde ağız kokusuna yol açar.

* Lokmalarınızı çok iyi çiğneyin.

* İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın ekleyin.

* İftar ve sahurda yemeğin finalini peynirle yapın. Peynir, sindirim sistemindeki asit ortamı nötralize eder ve korur, dişlere kalsiyum desteği sağlar.

* Diş eti iltihapları ve çürükler ağız problemlerini beraberinde getireceğinden Ramazan’dan önce mutlaka diş tedavilerinizi tamamlayın.

Haberin Devamı

* Yemeğinizin yanında limonlu su için. Hem bakteriler hem de ağız kokusu için iyi bir çözüm olacaktır.

* Sigara içmek ağız kuruluğunu hızlandırır. Bu sebeple sigara içenlerin mutlaka iftar ve sahur dışında sigara içtikten sonra ağızlarını çalkalamalı ve dişlerini fırçalamalıdır.