Gazete Vatan Logo

DİSK Başkanı'na 8 kurşun

Dev-Yol davasında beraber yargılanmışlar

DİSK Başkanı'na 8 kurşun

Şişli’deki sendika binasında silahlı saldırıya uğrayan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, her iki ayağından vurularak yaralandı. Olay sırasında odada olan genel sekreter ve koruma polisi tarafından etkisiz hale getirilen saldırgan Tunçbilek, Başkan’ı alacak meselesi yüzünden vurduğunu söyledi





DİSK 20 yıl aradan sonra dün yine bir silahlı saldırıya sahne oldu. Ancak bu kez saldırgan, siyasi nedenlerle değil alacak verecek meselesi yüzünden yaptığı söyledi. İstanbul Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’nde saat 14.45 sıralarında meydana gelen olay görgü tanıklarının anlattıklarına göre şöyle gelişti:






‘Çocukluk arkadaşım’

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin çok eskiden mahalle arkadaşı olduğunu söyleyen Rıza Tunçbilek (59), Çelebi’yle görüşmek üzere randevu aldı. Dün saat 14.00 sıralarında DİSK Genel Merkezi’ne gelen Tunçbilek, binanın girişindeki güvenlik görevlilerine Çelebi’yle randevusu olduğunu belirterek 7’inci kata çıktı. Tunçbilek, kısa bir süre bekledikten sonra DİSK Genel Sekreter Tayfun Görgün’le birlikte sohbet eden Çelebi’nin odasına girdi. Bir süre sohbet eden Tunçbilek ile Çelebi arasında alacak-verecek meselesinden tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine Tunçbilek, yanında taşıdığı silaha ateş açtı.

Etkisiz hale getirildi

Ruhsatsız olduğu tespit edilen silahıyla Çelebi’ye kurşun yağdıran Tunçbilek, olaya tanık olan Tayfun Görgün ve Çelebi’nin polis koruması tarafından etkisiz hale getirildi. Silah sesleri üzerine odaya giren Emekli Sen Aksaray Şubesi Başkanı Cumali Yıldız da Tunçbilek’e müdahale etti. Rıza Tunçbilek, kısa süre sonra olay yerine gelen polislere teslim edildi.

8 kurşun sıktı, 4’ü isabet etti

Saldırganın 8 el ateş ettiği, bunlardan 4’ünün Başkan’a isabet ettiği ortaya çıktı. Tunçbilek’in üzerinde olayda kullandığı ruhsatsız tabancanın yanı sıra iki şarjör dolusu merminin ve 37 adet mermi ele geçirildi. Tunçbilek, olay yerine gelen polis ekipleri tarafından önce Şişli Emniyet Müdürlüğü’ne ardından sağlık kontrolü için Şişli Etfal Hastanesi’ne daha sonra da İstanbul Asayiş Şubesi Müdürlüğü’ne götürüldü.

Başkan kanlar içinde

Bacağına isabet eden kurşunlarla kanlar içinde kalan Süleyman Çelebi hemen hastaneye kaldırıldı. Sağ ve sol bacak baldırında 2 kurşun giriş çıkışı olduğu, sağ ve sol ayak bileklerine 2 adet kurşun çekirdeği saplandığı belirlenen Çelebi’nin bacaklarında kırıklar da tespit edildi. Oldukça fazla kan kaybeden Başkan, saat 16.30 sıralarında ameliyata alındı.

‘Benim paramla ev aldı’

Tunçbilek’in polisteki ilk ifadesinde Çelebi ile mahalleden çocukluk arkadaşı olduğunu belirterek kendisine 14 yıl önce 175 bin mark verdiğini, parasını hala alamayınca vurduğunu söylediği öğrenildi. Tunçbilek’in, “Süleyman Çelebi’nin defalarca istedim ama paramı alamadım. Çelebi bu parayla ev aldı” dediği de iddia edildi.

‘Koruma, silahını aldı’

Saldırı anında odada bulunan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de saldırganın hazırlıklı olduğunu, seri şekilde hareket ettiğini belirterek, yaşananları şöyle anlattı: “Başkanın eski mahallesindenmiş. Randevulu gelmiş. Başkan da kendisini tanıyor. Para falan istedi ama ticari bir şey değil. Ateş etti Süleyman Bey’e. Hazırlıklı gelmiş. Çok seri hareket etti. Sonra bana ve korumaya doğrulttu silahı. Koruma elini bükerek aldı silahı. Randevulu gelmiş. 50-55 yaşlarında. Başkanla aynı mahalledenmiş, 1980 öncesi tanışıyorlarmış. Güvenlik zafiyeti düşünülebilir. Her gelenin üstü aranmıyor. Bunu gözden geçireceğiz.”

‘Polisler geç kaldı’ iddiası

DİSK Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Fahrettin Erdoğan ise olaydan sonra polislerin geç kaldığını öne sürdü. Çelebi’nin iki kez kalp ameliyatı geçirdiği için endişeli olduğunu belirten Erdoğan, “5-6 el silah sesi duydum, onun öncesinde herhangi bir bağrışma kavga veya buna benzer bir şey duymadım. Silah sesleri üzerine odaya girdim. Onun öncesinde herhangi bir bağrışma kavga veya buna benzer bir şey duymadım. İçeri girdiğimde başkanın koruması saldırganın üzerindeydi. Silah da saldırganın elindeydi” dedi.

Dev-Yol davasında birlikte yargılanmışlar

Başkan Çelebi’ye saldıran Rıza Tunçbilekin, “uyuşturucu bulundurmak” suçundan poliste kaydının bulunduğu ve 1980 döneminde arkadaşı olduğunu söylediği Çelebi’yle birlikte Dev-yol davasından 8 ay tutuklu yargılandığı öğrenildi. Süleyman Çelebi, DİSK Örgütlenme Daire Başkanlığı’na seçilmiş, 12 Eylül sonrasında Dev-Yol davasında yargılanarak 4 yıl cezaevinde yatmıştı.

DİSK’in kurucusu da saldırıda öldürülmüştü

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’ye yapılan saldırı, DİSK’in kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler’in 22 Temmuz 1980’de İstanbul’da öldürüldüğü saldırıyı hatırlattı. Türkler, 22 Temmuz 1980 sabahı Merter’de evinin önünde sendikaya gitmek üzere arabasına binerken düzenlenen bir saldırı sonucu öldürüldü. Yüzbinlerce işçi, Edirne’den Van’a kadar üretimi bırakarak saygı duruşunda bulunmuştu. Suikastın ardından Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi aralarında Alpaslan Türkeş’in de bulunduğu 5 kişi hakkında ’azmettirici’suçlamalarına dava açıldı. Ancak defalarca beraat kararı çıkan ve defalarca bozulan Türkler’in davası hala bir sonuca bağlanmadı. 30 yıllık zaman aşımı süresi 22 Temmuz 2010’da sona erecek. Dava bu süre içinde bir karara bağlanmazsa zaman aşımından dolayı düşecek.

‘Polis olay yerine zamanında geldi’

SaldIrInIn hemen ardından polisin aranmasına rağmen olay yerine geç geldiği iddialarına İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın cevap verdi. İstanbul Valisi Muammer Güler ile birlikte Çelebi’nin tedavi altına alındığı Çağlayan’daki Florence Nightingale Hastanesi’ne gelen Çapkın, “Nasıl böyle bir şey olur? Zaten yanında kendisini sürekli koruyan bir koruma polisi var. Saldırganı da bu koruma polisi etkisiz hale getirmiştir” yanıtını verdi. Güler de, zanlının ruhsatsız silahıyla, iki şarjör ve yanında 37 mermiyle randevuya geldiğini söyledi ve, “Kendisinin sağlık durumu iyi. Daha sonra ifadesi alınacak. Zanlının da ifadesi alınacak olayın neden olduğu ortaya çıkacak” dedi.

Hastaneye ziyaretçi akını

Olayın duyulması üzerine Çelebi’nin tedavi altına alındığı hastane ziyaretçi akınına uğradı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, CHP’den İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Mehmet Sevigen, Hak- İş Genel Başkanı Salim Uslu, KESK Genel Başkanı Sami Evren, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Mustafa Sarıgül, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda ziyaretçi hastaneye gelerek geçmiş olsun dileklerini iletti, Çelebi’nin sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı.

DİSK: Nedeni bilmiyoruz

DİSK’TEN yapılan yazılı açıklamada saldırının nedeninin bilinmediği belirtilerek, şöyle denildi: “Genel Başkanımız Süleyman Çelebi’ye 14.30’-da, silahlı bir saldırı yapıldı. Şahsın kim olduğunu ve saldırının nedenini bilmiyoruz. Saldırgan meczup mudur, bir kiralık katil midir, ya da olay tertip midir, bilemiyoruz. Ülkemizin hassas bir dönemden geçtiği bu günlerde herkes çok dikkatli olmalıdır. Kamuoyunun sağlıklı bilgi alabilmesi için herkesi özenli davranmaya davet ediyoruz. Bütün DİSK ailesine geçmiş olsun diyoruz.”

Haberin Devamı