Gazete Vatan Logo

Dışişleri Bakanlığı'ndan Murteca açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in TİKA çalışanı Murteca'yı tutuklamasıyla ilgili açıklamada bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu: Mortaja hakkında, basına yansıtıldığı görülen iddianamedeki unsurların herhangi bir dayanağının olup olmadığı hususu araştırılmaya muhtaçtır

Dışişleri Bakanlığı'ndan Murteca açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, İsrail makamlarınca tutuklanan TİKA Gazze yerel personeli Mohammed Mortaja hakkında, “Bugün basına yansıtıldığı görülen iddianamedeki unsurların herhangi bir dayanağının olup olmadığı hususu araştırılmaya muhtaçtır” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, İsrail Makamlarınca Tutuklanan TİKA Gazze yerel personeli hakkında yöneltilen soruyu cevapladı. 12 Şubat 2017 günü İsrail makamlarınca tutuklanan TİKA Gazze Ofisi yerel personeli Mohammed Mortaja hakkında basına yansıtılan iddianamedeki hususların dayanağının bulunup bulunmadığının araştırılmaya muhtaç olduğunu kaydeden Müftüoğlu, “TİKA Gazze Ofisi yerel personeli Mohammed Mortaja, İsrail makamlarından mutat resmi süreç takip edilerek alınan izne istinaden bir mesleki seminer için ülkemize seyahat etmek üzere geldiği Erez kapısında 12 Şubat 2017 günü İsrail makamlarınca tutuklanmıştır. 2012 yılından bu yana TİKA Ofisinde görev yapmakta olan Mortaja hakkında, bu olay öncesinde İsrail makamlarınca ülkemizle herhangi bir bilgi paylaşımı olmamıştır. TİKA Gazze Ofisi yerel personeli Muhammed Mortaja’nın durumu ve İsrail’de hakkında yürütülen süreç yakından takip edilmektedir. Konuyla ilgili İsrail makamlarından bilgi talep edilmiştir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“Adil bir yargılama süreciyle kanıtlanmadığı sürece şahısların masumiyetinin esas alınması, hukukun temel bir ilkesidir”

MÜSAADE EDİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

TİKA’nın gerçekleştirdiği yardım projelerinde işbirliği ve şeffaflık ilkelerini hassasiyetle takip ettiğini ifade eden Müftüoğlu, şunları kaydetti:

“TİKA’nın dünyanın pek çok yerine gerçekleştirdiği yardım projelerinde uluslararası standartların gerektirdiği işbirliği ve şeffaflık ilkelerini hassasiyetle takip ettiği kamuoyu ve ev sahibi makamlarca bilinmektedir. Gazze’ye yönelik yardım faaliyetlerimiz de bu anlayış içinde Filistin makamlarının onayı ve İsrail hükümetinin bilgisi dahilinde yürütülmekte olup, ilgili tarafların güvenliğine aykırı herhangi bir girişime tarafımızdan müsaade edilmesi söz konusu değildir. Mortaja hakkındaki adli süreç devam etmektedir. Bugün basına yansıtıldığı görülen iddianamedeki unsurların herhangi bir dayanağının olup olmadığı hususu araştırılmaya muhtaçtır. Bu süreç zarfında, adı geçenin haklarının layıkıyla muhafazasını teminen, gereken her türlü hukuki destek temin edilmektedir. Adil bir yargılama süreciyle kanıtlanmadığı sürece şahısların masumiyetinin esas alınması hukukun temel bir ilkesidir.”

Haberin Devamı

Müftüoğlu, “TİKA, Türk milleti adına, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Gazze dahil tüm Filistin halkının 50 yıldır süregiden işgal çerçevesinde yaşadığı güçlüklerin giderilmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projelerini itina ve özveriyle sürdürecektir” ifadelerini kaydetti.