Gazete Vatan Logo

Dışarıya zehirsiz, iç piyasaya zehirli ürün

Antalya Konseyi Tarım Topraklarının Korunması ve Kullanımı Çalışma Grubu'nun hazırladığı raporda, ihraç edilen ürünlerde zirai kalıntı oranı çok düşükken, iç piyasada satılan ürünlerde kalıntı oranının çok yüksek olduğu belirtildi.

Raporda, "Vatandaş semt pazarlarındaki zehirli ürünleri tüketmeye devam ediyor" denildi.

Antalya Konseyi Tarım Topraklarının Korunması ve Kullanımı Çalışma Grubu gerçekleştirdiği son toplantıda, sebze ve meyvelerdeki zirai ilaç kalıntısı sorununu yeniden gündeme taşıdı. Antalya İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ile Büyükşhehir, Muratpaşa ve Döşemealtı belediyelerinden temsilcilerin katıldığı toplantıya, günler önecinden yapılan davet bildirimine rağmen, sorunun birinci derece muhatabı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden katılım olmadı. Ağırlıklı olarak sorunun çözümüne yönelik önerilerin tartışıldığı toplantı sonrası hazırlanan raporun, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili kuruluşlara gönedirilmesi kararlaştırıldı.

ÖNEMLİ ORANDA KALINTIYA RASTLANDI

Hazırlanan raporda, ihracat için yapılan analizlerde kalıntı oranının büyük ölçüde sıfırlandığı, bunun da ihracı yapılan ürünlerin genellikle modern tesislerde, kontrollü üretimle elde edilmesinden kaynaklandığı ifade edilerek, "Özellikle iç piyasada satılan ürünlerde, çok önemli oranda kalıntıya rastlanmıştır. 2013 yılında denetim amaçlı alınan 2 bin 853 numunenin 1136'sında (yüzde 39,8), 2014 yılında ise 20 Kasım 2014 tarihine kadarki dönemde alınan 2 bin 402 numunenin 936'sında (yüzde 38,9) zirai ilaç kalıntısına rastlanmıştır. Konu yetkilisine göre kalıntı miktarları kabul edilebilir sınırlar içindedir. Maksimum risk seviyelerini (MRL) aşmamaktadır" denildi.

Haberin Devamı

İÇ PAZARDAKİ DENETİMSİZLİK

Özellikle sebzelerdeki yüksek kalıntı oranlarının temel sebebinin üretim seralarının uygun olmaması nedeniyle hastalık ve zararlı popülasyonunun artması ve yoğun zirai ilaç kullanımı olduğuna dikkat çekilen raporda, diğer nedenler şöyle sıralanıyor:

"Piyasada satılan ve çok kullanılan bazı ilaçların etkinliği azalmış, ilacın prospektüsünde belirtilen dozlar çözüm getirmediğinden, üretici tarafından iki üç misli yüksek dozlarda kullanılmaktadır. İhracata gönderilen ürünlerde kalıntı oranı çok düşükken, iç piyasada satılan ürünlerde kalıntı oranı çok yüksektir. Özellikle semt pazarları tamamen kontrolsüzdür. Üretici hiçbir kontrolden geçmeden pazarlarda ürünlerini satabilmektedir. Zirai ilaç kalıntısı yanında, özellikle yaprağı yenen yeşil bitkilerdeki gübre (özellikle nitrat) birikimi de sağlık açısından tehlikelidir."

Haberin Devamı