Gazete Vatan Logo

Dışarıda büyük çıkış içeride ralli beklentisi

Küresel piyasalarda son 5 haftada çıkan sermaye miktarı 44 milyar dolarla 5 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Credit Suisse, Türk hisselerinin rallide daha iyi performans gösterdiğini bildirdi.

Dışarıda büyük çıkış içeride ralli beklentisi

Küresel piyasalarda dalgalanmalar hız kesmiyor. Bank of America (BofA) Merrill Lynch tarafından hazırlanan rapora göre, yatırımcıların global hisse senedi fonlarından sermaye çıkışları dikkati çekti. Son 5 haftada global hisse senedi fonlarından çekilen sermaye miktarı 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

BofA Merrill Lynch’in raporunda global hisse senedi fonlarından 11 Mayıs haftasında çıkan sermayenin 7.4 milyar dolar olduğu belirtildi.

11 haftanın 10’unda kaçış

Son 5 haftada çıkan sermaye miktarı Ağustos 2011’den bu yana görülen en yüksek seviye olan 44 milyar dolara ulaştı. Yatırımcılar, 11 Mayıs haftasında Avrupa hisse senedi fonlarından 3.9 milyar dolar çekerken, gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışı son 4 ayın en yüksek seviyesi olan 2.3 milyar doları buldu.

Yatırımcılar Avrupa hisse senedi fonlarından 14 haftadır kaçıyor. Bu, Şubat 2008’den bu yana görülen en uzun süreli sermaye çıkışı oldu. 11 Mayıs haftasında sabit getirili fonlardan sermaye çıkışı net 3.5 milyar dolardı. Bu fonlardan son 11 haftanın 10’unda sermaye çıkışı gerçekleşti.

Haberin Devamı

Dolar kuru gevşer

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, AK Parti’nin 22 Mayıs’taki kongresinin ardından kurda stabilizasyon beklediğini ve aşağı gevşeme de olabileceğini söyledi. TV’de soruları yanıtlayan Ertem, kurda volatilitenin yüksek olduğunu ancak mevcut seviyelerin ekonomi için rahatsız edici olmadığını kaydetti.

Türkiye ekonomisi sağlıklı

CredIt Suisse, Türk hisse senetlerinde rallinin henüz sona ermediğini bildirdi. İsviçreli banka, Türkiye için yüzde 20 ile ağırlığını artır duruşunu devam ettirme kararı aldıklarını açıkladı. Banka Türkiye için ağırlığını artır duruşunu devam ettirmek için 6 neden olduğunu kaydetti:

- Türkiye, gelişmekte olan piyasalar hisse senetlerinde bir rallide benzerlerinin üzerinde performans gösteriyor.

- Makro göstergeler sağlıklı.

- Dış ticaret istikrarın göstergesi.

- Bankaların defter çarpanları cazip görünüyor ve tahvil getirilerinde düşüş için alan var.

- Kâr marjları gelişmekte olan ülkelerden üstün.

Haberin Devamı

- Değerlemeler düşük fon pozisyonları için destekleyici.