Gazete Vatan Logo

Dış ticaret açığı zirvede

Dış ticaret açığı zirvede

Dış ticaret açığı Temmuz’da yılın en yüksek seviyesine çıktı. Açık yüzde 6.5 artarak 6 milyar 596 milyon dolardan 7 milyar 28 milyon dolara yükseldi. Dış ticaret açığı Temmuz’da, Mart’tan bu yana ilk kez yıllık bazda artarken, Ocak-Temmuz’da yüzde 13 azalarak 40.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

TÜİK’in verilerine göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı Temmuz 2014’te yüzde 66.9 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 61.4’e düştü. Dış ticaret açığının yükselmesinde otomotiv ve altın ithalatındaki artış etkili oldu.

Altın ithalatı patladı

Kıymetli metal ihracatı Temmuz’da yüzde 45.1 azalarak 291.8 milyon dolara gerilerken, ithalat yüzde 180 artışla 725.3 milyon dolara çıktı. Otomotiv ithalatı da geçen yılın aynı dönemine oranla yüze 31.4 artışla 1.75 milyar dolara yükseldi.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Grup Müdürü İnanç Sözer, “Temmuz’da TL’nin daha fazla değer kaybedeceği yönündeki muhtemel beklentiler ile başta ithal oto talebi olmak üzere iç talepteki hızlanma ve net altın ticaretinin 600 milyon dolar ile 8 ayın en yüksek açığını vermesiyle ithalattaki hızlanmanın dış ticaret açığında genişlemeye yol açtığını görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Altın hariç bakıldığında, Temmuz’da yıllık bazda ihracatın yüzde 14.4, ithalatın yüzde 11.3 azaldığını söyleyen Sözer, şunları kaydetti:

“Yılın geri kalanında düşük petrol fiyatları ve son dönem gelişmeleri ışığında iç taleple birlikte cari açığın da hız keserek 2015 yıl genelinde 36.9 milyar dolara düşeceğini öngörüyoruz.”