Gazete Vatan Logo

Dış ticaret açığı 21 ayın en düşük seviyesinde

Dış ticaret açığı Ekim ayında petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel yüzde 15.8 gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Dış ticaret açığı Ekim’de 6.25 milyar dolarla son 7 ayın en düşük düzeyinde gerçekleşti. Açığın 6.7 milyar dolar olması bekleniyordu.

TÜİK’in verilerine göre dış ticaret açığı Ocak-Ekim’de yüzde 18.2 azalarak 67.61 milyar dolar oldu. Ekim’de yıllıklandırılmış dış ticaret açığı 84 milyar 788 milyon dolarla 21 ayın en düşük seviyesine indi. Petrol fiyatlarının yaklaşık 4.5 yılın en düşük seviyelerine gerilemesiyle analistler önümüzdeki dönemde dış ticaret ve cari açıktaki düşüş eğiliminin devam etmesini bekliyor.

Cari açık 45 milyar $’a iner

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, özellikle enerji ve altın ithalatında azalma olduğunu söyleyerek, “Yıllık cari açığın, Ekim itibarıyla 45.5 milyar dolara kadar gerileyeceğini hesaplıyoruz. Petrol fiyatlarındaki düşük seyir, cari açıkta da çok daha düşük seviyeler görmemize imkan veriyor. Düşen cari açık azalan risk demek. Bu da Türkiye’nin daha fazla para çekmesi ve artan enerji-dışı cari açık anlamına geliyor. Bu yıl 85 dolar petrol fiyatı ve yüzde 4 büyüme varsayımımız dahilinde, 40 milyar doların altında bir cari açığı çok da olası görmüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer de Ekim’de ihracat artarken ithalatın azaldığını, ekonomide dengelenmenin petrol fiyatlarındaki düşüşün katkısıyla sürdüğünü belirtti.