Gazete Vatan Logo

Dış politikayı darmadağın etti

Seçilmiş başkan Donald Trump, Tayvan lideri ile 1979’dan beri konuşan ilk ABD’li başkan oldu. Çin’i öfkelendirdi. New York Times’a göre Trump yaptığı birçok telefon konuşmasıyla Amerikan dış politikasını koltuğa oturmadan çökertti

Dış politikayı darmadağın etti

Trump, kendisini tebrik için arayan Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile telefonda görüştü. Bu 1979’da Carter Başkanlığı döneminde beri ABD’nin uyguladığı politikaya tamamen zıt bir durum oluşturdu. Trump’ın ekibinin verdiği bilgiye göre, ABD’nin seçilmiş başkanı ile telefon konuşmasında “yakın ekonomik, siyasi ve güvenlik bağları” gündeme getirdi. BBC Türkçe’nin haberine göre Trump’ın bu atağı Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin’i kızdırdı. Çin Dışişleri Bakanlığı ABD’ye protesto çekildiğini duyurdu. Resmi haber ajansı Xinhua’ya göre Pekin Washington’a “Çin-ABD ilişkilerinin bozulmaması için Tayvan meselesini dikkatli ve uygun bir şekilde ele alma” çağrısında bulundu. Trump gelen tepkiler üzerine, sosyal medya hesabından ‘ABD’nin Tayvan’a milyonlarca dolarlık askeri ekipman satmasına rağmen bir tebrik telefonu bile kabul edememem ilginç’ diye yazdı.

Bağımsızlık yanlısı

Tayvan’ın ilk kadın lideri Tsai, Ocak ayındaki seçimlerde büyük bir zafer kazanarak başa geçmiş, aynı zamanda Demokratik İlerlemeci Partisi’ni de zafere taşımıştı. Tsai ‘Tek Çin’ politikasını reddediyor.

Haberin Devamı

Yolun düşerse haber ver

New York Times, Trump’ın daha başkan olmadan yaptığı telefon görüşmeleriyle ABD dış politikasını yerle bir ettiğini yazdı. İşte Trump’ın karnesi:

- ABD Başkanı Obama için ‘O... çocuğu’ ifadesi kullanan Filipinler Devlet Başkanı Duterte ile telefonda görüşüp onu Washington’a davet etti.

- Kazakistan lideri Nazarbayev ile yaptığı görüşmede Kazak liderin ‘bir mucize yarattığı’ ifadesini kullanarak Nazarbayev’in tek adam iktidarını destekledi.

- Pakistan lideri Navaz Şerif ile yaptığı konuşmada Şerif’in davetine, ‘Muhteşem ülkenizi ziyaret etmek isterim’ dedi. Hindistan’ı kızdırdı.

- Japon Başbakanı Abe ile Trump Tower’da yaptığı görüşmeye Dışişleri yetkilileri yerine kızı Ivanka katıldı.

- İngiltere Başbakanı Theresa May ile yaptığı görüşmede, ‘ABD’ye yolun düşerse haberim olsun’ gibi hiçbir Amerikan Başkanı’nın kullanmayacağı bir cümle kurdu.