Gazete Vatan Logo

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı tercihleri

Ölçme ve Yerleştirme Merkezi resmi internet sitesi, her gün binlerce aday tarafından Diş Hekimliği’nde Uzmanlık Sınavı ile ilgili bir duyuru veya bir açıklama bulabilmek adına takip ediliyordu. Adaylar, tercihlerin alınması konusunda ÖSYM resmi sitesinden açıklama bekliyor ve beklenen açıklama 17 Ocak 2017 tarihinde 2016 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Tercihlerin Alınması başlığı ile geldi.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı tercihleri

Gelen açıklama, ayrıca tercihlerin yapılabilmesi açısından adayların cevabını merak ettiği birçok soruyu da içeriyordu. Tercihlerin alınması ile ilgili bilgi almak isteyen adaylar, ÖSYM’nin açıklaması ile birlikte tercihlerini hangi site üzerinden ve hangi bilgilerini kullanarak yapabileceklerini, tercih değiştirme koşullarını bu açıklama ile öğrendiler. 17 Ocak’ta yayınlanan tercihlerin alınması ile ilgili açıklamanın tam metni şöyleydi;

‘’2016 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2016-DUS) : Tercihlerin Alınması

2016-DUS tercih işlemleri, 17- 23 Ocak 2017 tarihleri arasında ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır. Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sayfasında yayımlanacak, adaylara yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar tercih süresi içinde tercihlerini değiştirebileceklerdir.

Haberin Devamı

Adayların tercihlerini yapmadan önce Ek’te yer alan kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.

Adaylara saygıyla duyurulur.’’

DUS HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

DUS 2016 Tercihlerinden Sonra Yerleşilecek Alanlar ve Kadro Sayıları

Diş Hekimliğine Uzmanlık Eğitimine Giriş sınavı sonucunda, adaylar Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi,, Çocuk Diş Hekimliği, Endodonti, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi ve Restoratif Diş Tedavisi Uzmanlık dallarında, 3 ve 4 yıl olarak değişmek üzere eğitimler veriliyor. Kontenjanlar ise değişebiliyor. İzmir, Ankara ve İstanbul’da bulunan ve daha çok tercih edilen okullar olduğu için daha yüksek puanlara sahip olan Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin yukarıda belirttiğimiz uzmanlık dallarında kontenjanları bulunuyor. Ege Üniversitesi 10, Ankara Üniversitesi 21, İstanbul Üniversitesi 5, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi 24 kontenjan açtı.

Haberin Devamı

Tercih edilme oranı yüksek olan programın da, vereceği eğitim seviyesi açısından adaylara fikir verme özelliği taşıdığı ÖSYM tarafından ifade ediliyor. Tercihler yapılırken bir programın ne kadar tercih edildiğinin göz önünde bulundurması gerektiğini belirten kurum, tercihler yapılırken açıklanan kılavuzların ve 2015’te düzenlenen DUS’un puanlarının incelenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

DUS 2016 Sınavı İtiraz Sonuçları

Daha önce ise, 5 Ocak 2017 tarihinde ÖSYM resmi sitesinden, DUS 2016 sınavı soruları hakkında yapılan itirazlarla ilgili analiz sonuçlarını içeren bir açıklama yapılmıştı. Açıklama şu şekilde;

‘’25 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirilen Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na (2016-DUS) ait madde analizleri incelenmiş, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlanmış, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirilmiş olup, Klinik Bilimleri Testindeki 22. ve 42. sorunun iptal edilmesine ve Ankara 14. İdaresi tarafından alınan kararın uygulanmasını teminen; 2016-DUS Klinik Bilimler Testinin Temel Soru Kitapçığında yer alan 2.,11.,36. ve 66. soruların iptal edilmesine karar verilmiştir. Bahsedilen soruların bu sınav ile eş zamanlı uygulanan 2016-STS Diş Hekimliği sınavında da yer aldığı göz önünde bulundurularak yeni değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır.’’

Haberin Devamı

DUS 2016’da Sınav Bilgileri

DUS sınavları kapsamında, 2016’da yapılan DUS 2016 sınavında da adaylara toplamda 120 soru için adaylara 2 buçuk saat süre verilmişti ve bu sorular Temel Bilimler ve Klinik Bilimler alanından sorulmuştu. Temel Bilimler alanından 40, Klinik Bilimlar alanından 80 soru DUS sınavları çerçevesinde adaylara soruluyor. DUS sınavlarından sonraki tercih alınma süresince de, 15.00 TL olarak bir ek yerleştirme ücreti alınıyor. Bu ücret, tercih alım süresince ödenebiliyor. Ödeme banka veya ATM’lerden değil ÖSYM internet sayfası üzerinden yapılıyor.