Gazete Vatan Logo

DIŞ BASIN YORUMLARI

REUTERS: Türk Ordusu dokunulmaz değil artık...

Türkİye darbelerle dolu kara geçmişini yavaş yavaş siliyor. Ergenekon bunun en önemli göstergelerinden biri. Ergenekon iddianamesi kesin bir şekilde kanıtlıyor ki ordu artık Türkiye’de dokunulmazlar arasında değil. Türkiye’de son dönemde daha önce akla bile getirilemeyecek işler oluyor. Kenan Evren’in okullara verilen ismi kaldırılıyor. Yargılanması gündeme geliyor. Uluslararası Kriz Grubu Türkiye uzmanı Hugh Pope bu durumu şu sözlerle yorumladı: “Eskiden Türkiye’de bir düşünce hakimdi. ’Ne olursa olsun ordu gelir bizi kurtarır’ diye düşünülürdü. O dönem kapandı. Bir zamanlar 28 Şubat’ın etkisinin 1000 yıl süreceğini söyleyen General Kıvrıkoğlu bile şimdi, ”Darbeler dönemi kapandı” diyor. Ama Konda’nın anketinde Türk halkının en güvendiği kurumun ordu, yüzde 34.9’u hâlâ gerektiğinde ordunun yönetime el koymasını destekliyor.

FINANCIAL TIMES: Amaç derin devleti bitirmek

Emeklİ üst düzey iki generalin, hükümeti devirmek için komplo kurma suçlaması ile yargılanması ve genişleyen soruşturma ile amaçlanan ”derin devlet“ olgusuna tamamen son vermek. Liberaller, Ergenekon olarak adlandırılan oluşum konusundaki genişleyen soruşturmanın, iyi bağlantıları olan bürokratlar, subaylar ve sivillerce planlanan askeri darbeler ve esrarengiz öldürmeleri kültürü olan ’derin devlet’e son vereceğini umuyor. Birçoğu güçlü milliyetçi görüşleri ve iktidardaki AKP muhalefeti ile tanınan 86 kişi, askeri bir darbe kışkırtmak amacıyla bombalamalar ve cinayetler planlayan bir örgüte üye olmakla suçlanıyor. İddianame, siyasi olarak daha açık ve savcının, Adullah Gül’ün 2007’nin cumhurbaşkanı olarak atanmasına ilişkin gelişmeleri derinlemesine araştırmaya istekli olduğunu gösteriyor. O dönemde laikler, bir zamanlar açık bir biçimde İslamcı olan bir politikacının seçilmesine protesto amacıyla gösteriler düzenlemişlerdi.

İddianameye ilk suç duyurusu

Emekli Albay Erdal Sarızeybek, 2. Ergenekon iddianamesindeki Türk Metal İş Sendikası Manisa Şube Başkanı Mehmet Ali Özaltın’a ait sözler üzerine “yalan beyanda bulunmak ve iftira” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Sarızeybek tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen suç duyurusu dilekçesinde, Ergenekon iddianamesinde “bilgi sahibi” olarak ifadesine başvurulan Özaltın’ın iddianameye alıntı yapılan ifadesinde Sarızeybek’in şahsına yönelik yalan beyanda bulunulduğu ve soruşturma içerisine alınmasını amaçlayacak şekilde iftira atıldığı ileri sürüldü. İddianamenin 437. sayfasında Özaltın’ın ifadesine yer verildiği anlatılan dilekçede, bu ifadede özetle, “Sendika genel başkanı Mustafa Özbek’in emekli Albay Erdal Sarızeybek ile arasının iyi olduğu, kendisine maddi destek sağladığı, Özbek’in oğlu Ahmet Özbek’in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı ART televizyonunda Mustafa Balbay, Emin Çölaşan ve Erdal Sarızeybek’in program yaptığını” söylediği hatırlatıldı. Dilekçede, Sarızeybek’in Özaltın’ı hiç tanımadığı, Özbek ile hiçbir maddi çıkar ilişkisi bulunmadığı, vurgulanan dilekçede, Sarızeybek’in katıldığı hiçbir televizyon programından da para almadığı vurgulandı.

Haberin Devamı