Gazete Vatan Logo

Direndiler, kazandılar!

Tofaş’ta işveren ve işçi anlaştı, eylem bitti. Varılan anlaşmaya göre, herkese seyyanen 1.000 lira verilecek, işten kimse atılmayacak.

Direndiler, kazandılar!

Bursa’da Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş’de, işçilerin başlattığı eylem, taraflar arasında önceki gece geç saatlerde yapılan görüşmelerde uzlaşmaya varılmasının ardından sona erdi. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ve fabrika yönetimi ile bir araya gelen işçi temsilcileri masadan anlaşarak kalktı. İşçiler adına açıklama yapan işçi sözcülerinden Mehmet Altın, görüşmeyi tamamladıklarını söyledi. Altın, varılan anlaşmaya göre, herkese seyyanen 1.000 lira ve maaşlarda iyileştirme olarak da Ramazan ayına kadar bir açıklama yapılacağını belirtti.

Altın, “Bunun haricinde süreçten dolayı kimsenin çıkarılmamasını talep etmiştik. Kimsenin işten çıkarılmayacağı ve yerlerinin değiştirilmeyeceğine dair söz verildi. Bundan sonra beyaz bir sayfanın açılacağı söylendi. Sendikal tercihlerde de kimseye karışılmayacağı belirtildi. Biz para haricinde diğer maddelerde anlaşmayı sağladık. Para da CEO’nun söyleyeceği rakama göre belirlenecek. O konuda da fazla bir sıkıntı kalmadı. Pazartesi işbaşı yapmamız söylendi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ramazan’da düzeltme

Görüşmenin yaklaşık üç saat sürdüğünü aktaran Altın, “Bazı arkadaşlarımızın işten çıkarılabileceği söylendiği için parada baskı yapmadık ama kimsenin çıkarılmayacağı konusunda söz aldık. Fabrikada çalışan 5 bin 400 civarındaki işçinin hepsini kapsayan bir anlaşma oldu” dedi. Öte yandan Coşkunöz ve Tofaş’ın ardından yan sanayi kuruluşlarından Mako Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de de iş bırakma eylemi sona erdi. Fabrika yönetimiyle bir araya gelen işçi temsilcileri, masadan anlaşarak kalktı. Uzlaşma sonrası işçiler eylemlerine son vererek fabrika önündeki bekleyişlerini sonlandırdı. İşçi temsilcilerine eyleme katılanların işten çıkarılmayacağına dair teminat mektubu verildiği ve Tofaş’taki uzlaşma noktalarının Mako’da da uygulanacağı öğrenildi. Mako’da işçiler 25 Mayıs’ta iş başı yapacak.