Gazete Vatan Logo

Direk dansı olimpiyat yolunda

Direk dansı olimpiyat yolunda

Geçtiğimiz hafta Londra’da Dünya Direk Dansı Sporları Şampiyonası vardı.. Gece kulüplerinde başlayan kötü geçmişine rağmen bugün direk dansının geldiği nokta takdire şayan. Artık insanlar bu sporu güçlenmek için yapıyor.. Spor otoriteleri direk dansının olimpik branş olmasında hemfikir.

Şunu kabul etmek gerekir ki bir zamanlar gece kulüplerinde striptizcilerin yaptığı direk dansı son yıllarda pilatesin bir ileri seviyesi olarak kabul ediliyor ve bu sporu yapanlar tüm dünyada artıyor. Bu ilgi dedirek dansının kötü kaderini olimpiyatlara kadar gidecek bir sportif noktaya getirimesini sağlıyor. Kuvvet ve dayanıklılık sporu olarak bilinen direk dansı, geçtiğimiz hafta sonu boyunca Londra’da dünyanın bir çok ülkesinden direk dansı sporu şampiyonlarını bir araya getirdi. Uluslararası Direk Dansı Federasyonu Başkanı KT Coates, Londra’da düzenlenen Dünya Direk Dansı Şampiyonasında, “Bu spora insanların bakışı artık değişti. Artık erkekler de çocuklar da bu sporu yapıyor. Herkes bunun bir spor olduğunu gördü.

Haberin Devamı

Direk dansı zor bir spor, vücuda faydaları saymakla bitmez.. Olimpik branş olması yönünde çalışıyoruz. Spor otoriteleri de bu yönde görüş bildiriyor. ”

Erkekler de bu sporu yapıyor

Serokurov Hennadiy beş yıldır direk dansı yapıyor, “Ben erkek bir dansçıyım ve bu sporu seviyorum. Dans ile olan güçlü kombinasyonu seviyorum. Çoğu insan bu sporun kadınlar için olduğunu düşünüyor. Ya da onlar direk dansının striptiz dansı olduğunu düşünüyor. Ben herkese bu sporun gece kulübü dansı olmadığını çok zor bir spor olduğunu söylüyorum.” Şampiyona sırasında acemiler kategorisinde 10-14 yaş arasındaki çocuklar var. 11 yaşındaki Paige Olson o zarif ve güçlü görünümüyle direkte zahmetsizce baş aşağı dönüyor. Görülen o ki dünyada artık bu sporu her yaştan insan yapıyor...

Feministler kızıyor ama bu sporun seks ile alakası yok

Uluslararası Direk Dansı Federasyonu Başkanı KT Coates, “Bu dans çoğu feministler tarafından seks endüstirisini güçlendirdiği için kötü olarak algılanmıştı. Direk dansı daha sonradan çok büyük ilgi gördü çünkü vücudun bütün kaslarının çalışıldığını anlaşıldı. Bu dansa ince vücuduyla başlayan çoğu kızın zaman geçtikçe daha kaslı bir yapıya büründüğü gözlemliyorum. Öncelerde sadece kızlarla yapılan direk dansı daha sonra erkeklerlede yapılmaya başlandı. Geçen sene beş erkek varken bu yıl şampiyonada yarışan erkek sayısı 25’e yükseldi. Bu dansın erkekler tarafından da benimsenmesi direk dansın vücuda sağladığı faydalardan kaynaklanıyor. Hatta şampiyonada iki erkek birlikte de yarıştı. Ortada hiç seksi bir durum da oluşmadı! Sadece bu zorlu sporun en üst seviyesinde bir performans vardı.. Direk dansınında kuralları var. Kostümler seksi olamaz. Direk dansı erotik dans yapanlarla karıştırılmamalı. İkisinde de aynı direk var fakat bu aynı anlama gelmiyor tabii ki. Buradaki amaç sadece görselliğe ve spora yöneliktir. Fakat bu dansa seksi yazısını yazmak ya da bu imada bulunmak doğru değildir” diyor.

Haberin Devamı

Güç esneklik ve dayanıklılık

2010 yılında direk dansına başlayan Elisa Lander, 3 yıldır bu spora devam ediyor. Lander, “Ben başlangıçta sadece dans etmek istedim sonra direk dansını keşfettim.

Haberin Devamı

Kısa bir süre içinde vücudumun değiştiğini görmek çok hoşuma gitti. Adeta güç, esneklik ve dayanıklılık vücuduma işledi” diyor. Norveçli nükleer fizikci Vendi Andersson da direk dansı sporunu yapanlardan, “Önceleri kaya tırmanışına başlamıştım çünkü üst vücudumun kuvvetlenmesini istiyordum, ardından direkte bunu yapmaya başladım, duruş bozukluklarım düzeldive fit oldum...”