Gazete Vatan Logo

Diplomatlardan ‘Artık Esad’ı vuralım’ isyanı!

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan 51 diplomat, ülkelerinin Suriye politikasını eleştirdi ve Washinton’a Esad rejimine yönelik askeri müdahale çağrısında bulundu

Diplomatlardan ‘Artık Esad’ı vuralım’ isyanı!

New York Times ve Wall Street Journal, Suriye konusunda mevcut politikadan farklı düşünen ve siyasi bir çözüm için askeri hamle yapılması çağrısında bulunan diplomatların bildirisini yayınladı. Bakanlığın iç yazışması olduğu belirtilen bildiride, mevcut tutumun Suriye muhalefetine zarar verdiği ve Esad’ın iktidarda kalmasına yardım ettiği kaydedildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, diplomatların bildirisini doğruladı ve söz konusu bildiriyi incelemeye aldıklarını söyledi.

‘Ateşkese uymuyor’

Kirby, içerikle ilgili bilgi vermeden Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, bu bildiriyi ileten gizli kanala saygı duyduğunu ancak yapılan itirazın haklı olup olmadığı yönünde yorum yapmayacağını da belirtti. Diplomatlar, ABD ile Rusya arasında varılan anlaşma sonucunda 27 Şubat’ta Suriye’de yürürlüğe giren ateşkesin, Esad rejimi tarafından sürekli olarak ihlal edilmesini de eleştirdi ve bunun bir siyasi çözüme ulaşmayı zorlaştırdığını belirtti. ‘Esad’ın üzerinde, ılımlı muhalifle ya da diğer taraflarla müzakere etmesi için yeterli baskı yok’ denilen bildiride, Esad güçlerinin attığı varil bombaları, Suriye’yi ve bölgeyi istikrârsızlığa sürükleyen temel neden olarak gösterildi. Dışişleri Bakanı Kerry, geçen ay ABD’nin bombardımanı durdurmak ya da insani yardımları ulaştırmak için askeri çözüm seçeneğinin ortadan kalkmadığını söylemişti.

Haberin Devamı

RUSYA’DAN JET CEVAP: ‘Kaosa sürükler’

Moskova yönetimi, ABD’li diplomatların Esad’a yönelik askeri müdahale talebinin, bölgeyi büyük bir kaosun içine sürükleyebileceği uyarısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “ABD’deki bazı politik güçlerin Suriye krizinin askeri güçle çözülmesini istediği bir sır değil. Ama bu, bize göre bir yöntem değil” yorumunu yaptı. Duma Dışişleri Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov da, Beyaz Saray’a Şam’ı hedef alan saldırılar düzenleme çağrısının yapıldığı bildiriyi ‘kötü bir tavsiye’ sözleriyle değerlendirdi.

‘IŞİD El Kaide’den çok daha güçlü’

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü John Brennan, IŞİD’in dünya genelindeki militan sayısının El Kaide’nin en güçlü döneminden bile fazla olduğunu belirtti. ABD Senatosu’nun İstihbarat Komitesi’ni bilgilendiren Brennan, IŞİD’in Libya’yı operasyon merkezi olarak kullanmaya giderek daha fazla ağırlık vermesinden endişe duyduklarını belirtti. Brennan, IŞİD’in Libya’da 5 ila 8 bin arası savaşçısı olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Buna karşın, Brennan’ın sunduğu CIA raporuna göre örgütün Irak’taki üye sayısı 19 binden 18 bine ve Suriye’deki savaşçı sayısı 25 binden 22 bine indi.

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİ DOĞRULADI: ‘Bağdadi yaralandı’

Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, IŞİD’in kendini halife ilan eden lideri Ebubekir el Bağdadi’nin yaralandığını doğruladı. Haddad, “Öldürülmesiyle ilgili kesin bir bilgi yok ama yaralandığını kesin olarak biliyoruz. Ama önemli olan bu değil. Yakın gelecekte sadece Bağdadi değil, tüm IŞİD üyeleri öldürülecek” dedi.