Gazete Vatan Logo

Diplomalı işsizlerin feryatları

Öencilerin yüzde kaçı iş buluyor? Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı anlattı

Onlara danışmanlık hizmeti veriyoruz. Öğrencilerin mezun olduktan sonra ilk 6 ayda iş bulmaları zor...

* ODTÜ olarak mezun ettiğiniz öğrencilerden kaçı iş bulabiliyor?

Zor bir soru sordunuz. Bu bilgileri kesin rakamlar ile verebilmemiz için, mezunlarımızın iş bulur bulmaz bize geri dönmeleri lazım. Ancak, tahmin edebileceğiniz gibi böyle olmuyor. Ayrıca, aile işine girenler, önce askerliğini bitirmeyi tercih edenler, istatistik verileri zorluyor. Sağlam verilere ulaşabilmek için son yıllarda çabalarımızı artırdık. Kariyer Planlama Merkezi olarak, işe yerleştirme konusundaki başlıca faaliyetimiz “Kariyer Günleri”dir. Öğrencilerimizin, bu faaliyete yoğun katılımını dikkate alarak, etkinlik günlerinde öğrenci ve şirketler arasında yapılan anket çeşitliliğimizi artırdık. Geçtiğimiz yıl, Kariyer Günleri’ne katılan 31 firma 200 öğrencimizi isihdam etmiş. Ancak, bu rakamlarda bir artış bekliyoruz. Henüz geri dönüş yapmayan firmalar var. Ayrıca, bu verilere ek olarak, İnteraktif Kariyer Sistemimiz aracılığıyla da hem öğrenci hem de mezunlarımızın iş başvurularını takip edebiliyoruz. Bu sistemi kullanan 460 kişi, 2002’den bu yana istihdam edildi. Sonuç olarak, her yıl öğrencilerimizin yüzde 70 kadarının ilk altı ay içinde iş bulabildiklerini söyleyebiliriz.

Öğrencilerimizin iş kaygısından ziyade, mezun olduklarında hangi alana yönelecekleri konusunda kararsız kaldıklarını görüyoruz. Üniversite olarak, öğrencilerimizi bilinçlendirmek ve doğru yönlendirmek amacı ile, Kariye Planlama Merkezi bünyesinde, “Ankara Kariyer Fuarı”, “Kariyer Günleri” ve Bireysel Kariyer Danışmanlık hizmetleri veriyoruz.

* Bu işler eğitimi gördükleri meslek dallarında mı oluyor?

Günümüzde genel eğilim kendi meslek dallarında iş aramaya yönelik olsa da öğrencilerimiz farklı alanlara da yönelebilmektedir. ODTÜ’nün misyonu uluslararası düzeyde mesleki eğitim vermektir. Ancak, bu eğitimi verebilmek için, öğrencilerin bilimsel düşünce, bilgiyi arama ve kullanma, yaratıcılık yeteneklerini de geliştirmek zorundasınız. Dolayısı ile, bu düzeyde eğitim almış bir mezunun başka dallarda da başarılı olması şaşırtıcı olmamalıdır.

Aç kalarak araştırmacı olunmaz

*Kaçı iş bulamadıkları için üniversitede kalmayı tercih ediyor?

Hiçbir üniversitenin personeli iş bulamadıkları için akademisyen olmayı tercih etmiyor. İş bulamayan mezunların akademisyen oldukları yönünde bir veri yok. Aksine, döneminin en başarılı mezunlarını öğretim üyesi adayı olarak görüyoruz. Akademisyenliği tercih eden mezunlarımızın kimliklerine baktığımızda ortak özellikler ön plana çıkıyor: Genellikle para kazanmayı ikinci plana itebilen, okumayı, gezmeyi, keşfetmeyi seven, çok çeşitli hobileri olan renkli kişilikler akademisyen olmayı tercih ediyorlar. Ancak, aç kalarak da araştırmacı olunamaz. Devletin ücret politikası, maalesef, akademisyen olmayı isteyen kişilerin iki kez düşünmesini zorunlu kılıyor. Bu farkı kapatmak ve ODTÜ’nün araştırma gücünü yüksek tutmaya devam edebilmek amacı ile, akademik personelimizi lojman ve performans ödülleri ile desteklemeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz, ODTÜ pek çok üniversiteye de, ÖYP Programı ile akademisyen yetiştiren bir kurumdur. Diğer kurumları tercih eden adaylar da çok benzer özelliklere sahip.

Önce üniversite sonra master

İstanbul Teknik Üniversitesi geçtiğimiz yıl 7 bin 200 mezun verdi. Mezunlardan sadece 78’i iş bulamadı. Tamamı İTÜ Fen Fakültesi’nden mezun 78 kişiden yaklaşık 42’si 6 ay sonra öğretmen olarak çalışmaya başladı. Geriye kalan 36 kişinin bu sürede hala işsiz olduğu belirlendi. Ancak İnşaat, Makina Mühendisliği, Elektronik Haberleşme ve Matematik gibi bölümlerden mezun olan İTÜ’lerin yüzde 80’i master yaptı. Mezun olduktan bir sene sonra eğitim gördükleri alanlarda iş buldular. Ancak matematik bölümünden mezun olanların yüzde 80’i bilgisayar, iletişim ve bilişim alanlarında
iş buldu.

Diplomalı işsizlerin feryatları

İşsiz üniversitelilerin internet forumlarında işsizlikle ilgili yazışmaları şöyle:

Bıktım artık, neden bu bölüme girdim!

Bıktım artık yaa... Deli miyim neyim ben. Neden bu bölüme girdim ki! Mimar bir aileden geliyorum. İTÜ mezunu şehir plancısıyım. Kentsel tasarım (yine İTÜ) masterı yapıyorum ve işsizim! İnanamıyorum. Benim gibi bir insanın işsiz kalmış olmasına. Bu ülkeden hiçbir beklentim kalmadı artık. Ne biçim bir yerde yaşıyoruz be! Off. İş arıyorum! Bana iş bulan var mı? (zozdamar)

İdeallerim uğruna vakit kaybettim

Bir mühendis olarak, size maalesef hepimiz gibi kendi mesleğiniz dışında bir işte çalışıp zamanlada mümkünse bu konuyu aklınıza bile getirmemenizi öneririm. Ben aynı dertleri yaşadım sonra kendi küçücük sermayemle kendi işimi yapmaya kalktım, sonra da kurumsal bir firmada mesleğimle alakası bile olmayan bir işte çalışmaya başladım, yani ideallerim uğruna vakit kaybettim. Çünkü kimsenin memnun olmadığı ama, nedense bir türlü değiştirelemeyen bu düzen-sizlik- için gücümüz yetmiyor. Acı ama gerçek. Önerim hiç vakit kaybetmeden geleceğine güvendiğiniz ve sevdiğiniz bir iş kolunda çalışmaya başlamanız. (Dilek Güralp)

Üniversiteli işsizler gelin grev yapalım!

Bende üniversiteli işsizim ve benimde canıma tak etti artık. Nedir bu parası var diye kendini bişi sanan liberal patronların saçmalığı? Ayaklanmak istiyorum. İşsiz üniversite öğrencileri bu hükümete ve kalleş patronlara grev yapmalı bence.
Bilkentliyim ve işsizim

Bilkent mezunuyum, 2004’ten beri işsizim, bir mağazada tezgahtarlık bile yaptım, 500 lira maaşla... Okula her sene 14 bin lira ödedim, karşılığı 500 lira. Levent


Artık, idealler rafa kalkacak


Burçe Tekerek (İÜ Almanca Öğretmenliği 4. sınıf öğr. 22 yaşında): Gurbetçi bir ailenin kızıyım. Türkiye’ye dönüş yaptığımız zaman lisedeydim. Üniversite sınavını en rahat şekilde kazanabilmek için Almanca Öğretmenliği’ni yazdım. Kazandım da. Ama iş bulabilir miyim? Hayır. Bu konuda umutlu değilim. Hayaller, idealler rafa kalkacak. Mesleğimi yapamayacağımı bildiğim için okuldan önce özel dans kursuna gidip eğitim almıştım. Bir kursta dans hocalığı yapmak istiyorum.

Torpili olan iş buluyor


Çiğdem Gülgün (Koç Ünversitesi Ekonomi Bölümü 4 sıınf öğrencisi, 22 yaşında): Mezun olunca işe girmekle master yapmak arasında karar veremedim. Master yaparak bir katma değer kazanıyor insan ama bu arada iş tecrübesinden yoksun kalıyor. Master yapıp, iyi donanıma sahip olmak istiyorum. İşe girerken malesef torpil mekanizması işliyor. Oysa o kişinin yeteneklerine, donanımına bakmaları gerekiyor.

Hayallerimiz suya düşüyor

Rüya Coşkun (Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 3. sınıf öğr, 21 yaşında): İşsizlik büyük sorun. Bu yüzden ben de okulda kalmak ve akademik kariyer yapmak istiyorum. Tabi maddi sıkıntılar olursa doktora da yapamam. Doktora yapmanın maliyeti yıllık 40 bin dolar. Ailemin gücü yetmezse bu hayalim de suya düşer.

Ablam 3 yıldır işsiz

Kemal Okan Katılılar (Koç Üniversitesi İşletme Bölümü 4. sınıf öğr., 22 yaşında): Ablam Uludağ İşletme mezunu. Master da yaptı ama 3 yıldır işsiz. Babam tekstilci. Ben okul bitince babamla çalışacağım. Bu hem iyi hem kötü. İş bulma derdi olmasın diye babamın şirketinde çalışacağım. Ama belki benim yeteneğim çok başka bir alanda. Yine de şu bir gerçek ki, eğer babam olmasaydı şu anda ne yapacağım diye çok kaygılı olurdum. İnsanın istediği gibi bir iş bulması çok zor. Piyasada çok işletmeci yani çok rakip var.



Haberin Devamı