Gazete Vatan Logo

Dinle Başbakan

VATAN, bir ilki gerçekleştirerek her kesimden yüzlerce vatandaşın mesajını doğrudan Başbakan'a iletiyor

VATAN muhabirleri, haftalardır yurt çapında binlerce kilometre yol katederek kent-kent, köy-köy vatandaşın nabzını tutuyor; derdini dinliyor...

Ekiplerimizin yola çıkış gerekçesi ve hedefi şuydu: Seslerini Ankara'ya, Türkiye'yi yönetenlere duyuramayan her kesimden insana ulaşmak ve onları dertlerini, taleplerini dinlemek. Yaşadıklarını yerinde görüp, dertlerini, beklentilerini, isteklerini ve yarına ait özlemlerini doğrudan saptayabilmek.

Zira onlar; büyük işadamları, sanayiciler gibi hükümete isteklerini rapor halinde iletemediği, Ankara'da lobicilik yapamadığı için "sessiz bir çoğunluk" olarak tanımlanıyor. İşte bu sessiz milyonların temsilcileri olan, farklı sosyo- ekonomik kesimlere mensup yüzlerce
insana ulaştık ve onları dinledik.

Çünkü söyleyecekleri vardı; içlerini rahatlıkla VATAN'a döktüler. "Terör bitsin", "Kredi faizleri insin", "Dükkanımı güvenle açamıyorum", "Sokağa çıkamıyorum", "Okuyamıyorum" diye seslenen vatandaşlar, VATAN'ın hiç eğip bükmeden, tüm çıplaklığıyla Ankara'ya ulaştıracağından emindiler.

Bu dizide, kentlisi-köylüsü; genci-yaşlısı; çalışanı-emeklisi; işsizi-ev hanımı; esnafı-memuruyla yüzlerce kişinin Başbakan'a ilettiği mesajları bulacaksınız. Vatandaşın yaşadıklarını, parti örgütleri ve danışmanlarının raporlarıyla öğrenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, belki de ilk kez böyle geniş çaplı bir "Ülkede durum raporu"nu okumuş olacak.

Sayın Başbakan ve hükümet üyeleri işte size Türkiye'yi takdimimizdir...

Türkiye konuşuyor
* Mehmet Uyar (56) Kuyumcu-Kocaeli: Terörü bitirin
Başbuğ'un yeri dolmadığı için geçen seçim AKP'ye verdim ama esnafı perişan ettiler. İçerde kanımız durmuyor, dışardaysa başımız dik değil. Terör yine hain uykusundan uyandı, artık şehit haberleri duymak istemiyoruz, binlerce can kaybettik yine kaybetmeyelim. En önemli konu terör önce onu kurutsunlar.

* Resul Çavuşoglu (35) Pastaneci-İstanbul: Ben Başbakanı başarılı buluyorum
Başbakanımızı genel olarak başarılı buluyorum. Özellikle ekonomide sağlanan istikrar konusunda kendisini takdir ediyorum ancak özellikle Güneydoğu'da artan terör olaylarına karşı bir önlem alması gerekir. Bizim sektörümüzde, unlu mamüllerdeki vergiyi yüzde 18'den yüzde 8'e indirmesi gerçekten çok olumluydu. Ama büyük ve uluslararası holdinglere gösterilen ticari kolaylıkların küçük ve orta işletmeciye sağlanmadığı fikrindeyim.

* Murat Turan (36) Çiçekçi: Bu parayla kimse yaşayamaz
Ankara- Başbakan öncelikle işsizliği çözmeli. İnsanlar iş bulup para kazanırsa rahat yaşar, ailesiyle mutlu olur. Herkesin düşündüğü de bu. İşsizlik çözüldüğünde bütün sorunlar beraberinde çözülecek. Devlet acilen istihdam yaratmalı. Yeni fabrikalar, yeni işyerleri açılmasını sağlamalı. Asgari ücrete de el atmalı. Daha önceki seçimlerde Atatürk'ün partisi olduğu ve ilkelerini savunduğu için hep CHP'ye oy verdim, bugün seçim olsa yine CHP'ye oy veririm.

* Mustafa Berk (30) Çaycı-Gaziantep: Şu halimizi görün, bizi rahatlatın, oyu alın
Biz sandık ki AKP'ye oy verince rahat edeceğiz ama nerede? Çiftçiyi öldürdüler. Pamuk, buğday, arpa para etmiyor. Mazot, elektrik, gübre çiftçinin omuzuna bindi, malımız para etmiyor. Geçen yıla sattığımız fiyatları mum gibi arar olduk. Köylü hep acı çekerek mi yaşayacak. Ankara'dan buraları görülmüyor mu? Allah rızası için başbakanımız bizim sesimizi duysun artık. Hükümet bunları görüp de halimizden anlarsa oyumuz yine AKP'ye...

* Ali Bahşi (38) Elme yetiştiricisi-Karaman: Alışveriş yapamadığım için çocuklara elma yediriyorum
Çiftçilikle geçiniyoruz. Duygu ve Dilara isminde iki kızım var. Aylık gelirimiz ortalama 100-150 YTL. Ekonomik olarak zorluk çektiğimiz için bazen düğünlere gidiyorum. En son genel seçimde AKP'ye oy vermiştim. Şu an yine bir seçim olsa AKP'ye oy veririm ama, hükümetten dar gelirli çiftçilere özellikle destek olmalarını istiyorum.

* Emine Bahşi (22) Ev kadını: Çok zor geçiniyoruz. Kocam evde oturuyor. Bu yıl elma bahçelerinden aldığımız ürünü satamadık. Çocuklarını elmayla beslemek zorunda kalıyorum.

* Turan Güneş (27) Lokantacı-Eskişehir: Desteklerim ama şu işsizliği çözün
Sayın Başbakan, böyle devam etmeniz için, hatta daha iyi işler yapabilmeniz için oyumu yine size vereceğim. Ama şunu unutayın: Ekonomi ve işsizlik gibi sorunlar devam ediyor. Çözüm olsun diye iktidarda kalmanızı sağlamamız gerekiyor. Dürüst ve millet için çalışmaya hevesli olduğunuzu düşünüyorum. Böyle iyi niyetli çalışmaya devam ederlerse iktidarda kalmalarını isterim.

* Serpil Odak (32) Kuaför-İstanbul: Sokağa rahat çıkmak artık hayal oldu
Bence Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük kadrolaşmasını yaşıyor. Bunun da mimarı AKP Hükümeti. Özellikle türban konusunda halâ düşündüğünü hayata geçiremediği için rahatsız olduğunu düşünüyorum. Asayisin kalmadığı büyük kentlerde kırmızı sokak tartışması yapılmasındansa can güvenliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Başbakan Erdoğan'dan ben sadece tabanını değil herkesi kucaklamasını istiyorum.

* Yavuz Tepecik (61) Taksici-Bursa: Niye herkesin üzerine gidilmedi
Eskiden 350 gram ekmek 300 bin liraydı şimdi ekmeğin 200 gramı 300 bin lira. Ne anladım ben işten? Enflasyonun düştüğüne inanmıyorum. Araba zincirindeki fiyat artışı ile enflasyon ölçüyorlar. Milletin yediği peynir, zeytini, kirayı niye dikkate almıyorlar? Uzan dışında yolsuzluk yapan diğer şirketlerin ya üzerine gidilmedi ya da az cezalarla geçiştirildi. Siyasi rakip olarak görülen Uzan'ın donuna varıncaya kadar aldılar.

* Aslı Özyurt (23) İşçi-Ankara: Üniversite sınavı kalksın
Benim hayalim üniversite sınavlarının kaldırılması. Bu sınavlar yerine öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda bir okula yerleştirilirse herkes çok daha mutlu olur. Hem de herkes istediği bölümde okur ve hayatını 3 saatlik bir sınava göre şekillendirmez. Geçen seçimlerde ilk defa oy kullandım. Onu da AKP'ye verdim. Şu ana kadar yapılan çalışmalardan memnunum. Bugün bir seçim olsa yine Başbakanıma veririm oyumu.

* Nuri Alim (65) SSK emeklisi: Kredi kartı faizleri hepimizi batırdı
İstanbul- 515 YTL emekli aylığıyla geçinmeye çalışan bir SSK emeklisiyim. Maalesef yaşam koşullarımız iyileşmedi. Özellikle kredi kartı faizlerinin yüksek olması ve insanların borç batağına düşmeleri insanları artık intihara sürüklüyor. Borç batağına batmış bir ülkeyi idare etmek elbette kolay olmamalı ama dar ve orta gelirli insanların durumu gerçekten perişan.

* Reşit Kılıç-İşsiz: AKP'ye oy vermenin bedeli işsizlikmiş!
Gaziantep-8 senedir Botaş'ta ziraat işçisi olarak çalışıyordum, bir sene önce işten çıkardılar. AKP'ye oy vermenin bedeli işsizlikmiş meğer! Artık onlara oy vermem, sandığa boş oy atacağım. Herkese iş vereceğim diyenler iş sahibi olanları sokağa attı.

* Hüseyin Uğurlu (52) Garson: Üniversite bitiren 3 çocuğum işsiz
Ankara- 37 yıldır tepsi elimde çalışıyorum ve bununla üç çocuğuma üniversite okuttum. Şimdiye kadar iyi olan bir hükümet görmedim. Çocuklarım işsiz. Birini askere gönderdim diğeri de iş bulamayınca onu da askere gönderiyorum. Ekonomi düzeliyor diyorlar ama pahalılık ve işsizlik devam ediyor. Şu an seçim olsa kime oy vereceğimi bilemiyorum. O gün gelsin karar veririm.

* Funda Balkan (30) Tezgahtar: Bölgeye göre asgari ücret artırılsın
Ankara- Pahalılıktan şikayetçiyim. Günde 12 saat çalışıyorum ama elime geçen para ne kadar? Asgari ücret alıyorum. Hayat gerçekten çok zor. Kiralar ateş pahası. Büyükşehirde yaşamak zaten çok zor. Bölgelere göre asgari ücret diye bir şeyden söz ediliyor. Bence bu çok mantıklı. Enflasyon düştü diyorlar ama neden insanlarda para yok? Ama yine de oyumu AKP'ye veririm...

* Selahattin Aydın (35) Piyangocu: Engelli vatandaşa önem verilsin
Ankara- Tek isteğim engelli vatandaşlara önem verilmesi, iş yönünden olsun toplumsal hayatta olsun. Akşama kadar sokaktayız, engelli vatandaşların çektiği sıkıntıları görüyoruz. İş ve maaş yönünden de destek verilmeli engellilere. Daha önce AKP dedik, yeni parti bir şeyler yapacak, diğerlerinin hepsini denedik diye inanarak
oy verdik.

* Sabahat Çalışkan (63) Ev kadını: Memlekette işler iyi gitsin biz bir kaşık çorbaya razıyız...
Gaziantep- Bence memleketimizde işler iyi gidiyor. Geçen seçimde AKP'ye oy vermiştim. Yine ona veririm. Yıllarca sıkıntı çekiyoruz ama yine de kendi yağımızla kavruluyoruz. Yeter ki memleket düzlüğe çıksın, gençler işsiz kalmasın...

* Yeşim Görgü (40) Kafe işletmecisi: Yolsuzluk azaldı ama işsizlik var
İstanbul- Türkiye'nin istihdam sorunu çözülmeden ülkenin ilerleyeceğini düşünmüyorum. Liderler arasında en dürüst liderin Erdoğan olduğunu düşünüyorum ama yabancılara özellikle Araplar'a yapılan mülk, kamu arazisi satışları düşündürücü. Usulsüzlük ve yolsuzluk konusunda güvenim tam ancak sadece Cem Uzan'ın mallarına TMSF tarafından el konulması yanlıştı. Cesur ve atak tavrını beğeniyorum.

* Mustafa Şahin (43) Memur: Sinemaya gidecek para yok
Bursa- Ben erken seçim istemiyorum. Enflasyon düştü, zamlar geriliyor, AB'ye girmek için gaza basıldı ama hükümetten de beklentilerimiz yok değil. 1.250 YTL maaşla aile geçindirmek zor, sinema, tiyatro alışkanlığımız yok. Senede bir iki defa ailecek yemeğe çıkabiliyoruz. İyi kazansak ailecek ayda bir yemeğe çıkardık.

* İbrahim Koç (50) Emekli bankacı: AB'ye teslim olduk
İstanbul- AB'ye elbette girmeliyiz ancak bu konuda teslim olduğumuzu düşünüyorum. Kıbrıs konusunda pasif kalmanın yanı sıra Denktaş'ın hükümet tarafından yalnız bırakıldığını düşünüyorum. Sosyal demokrat bir insan olmama rağmen ulusal politikaların gözardı edilmesi nedeniyle milliyetçi çizgimin bir vatandaş olarak arttığını hissediyorum. Van Rektör'ünden sonra Samsun'da aydınlar sorgulanıyor. Türkiye'deyse insanlar tavuk vebasından ölüyor. 16-17'nci yüzyılda Avrupa'da insanlar vebadan ölüyordu, bugün Tavuk Vebası Vietnam'ı, Kamboçya'yı sonra da bizi vuruyor.

Kim iş verirse oyumuz ona
* Necibe Yıldırım (45) (Ev hanımı): Tayyip Erdoğan'dan randıman alamadık. Şu an şaşkınız. 4 çocuğum var ama hepsi de işsiz. Bir de üstüne pahalılık var; ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ev hanımlarına yönelik el becerilerinin değerlendirilmesi için bir şeyler yapılmasını istiyorum. Bizim de ekonomiye katkımız olsun. Cebimiz böylece biraz para görmüş olur.

* Rahile Yiğit (39) (Ev hanımı): Geçen seçimde CHP'ye oy verdim ama gelecek seçimde çocuklarıma kim iş sağlarsa ona oy vereceğim. Başbakan yeni iş alanları kursun. Üç çocuğum var, hepsi de işsiz. Biri askerden geldi, diğeri gidecek ama iş yok. Kahvehaneleri azaltıp işyeri açsınlar. Benim istediğim bundan başka birşey değil. Daha ne olsun ki?

Yarın
* Emekliler Erdoğan'dan ne istiyor?
* Memurun yarın endişesi var mı?
* Çiftçiler, niye isyan ediyor?
* Milli politikalara kim ne diyor?
* AB konusunda halk tepkili mi?
* İşsizlik insanlara neler yaptırıyor?

Haberin Devamı