Gazete Vatan Logo

Dink’in vurulduğu yerde 9 jandarma

Hrant Dink suikastıyla ilgili yürütülen soruşturma dosyasında çarpıcı tespitler yer aldı. Dink’in vurulduğu gün olay yerinde dokuz jandarma görevlisinin olduğu ortaya çıktı.

Dink’in vurulduğu yerde 9 jandarma

Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili cinayete iştirak ettikleri iddiasına ilişkin jandarma görevlilerine yönelik yürütülen soruşturmada yeni detaylar ortaya çıktı. Darbe girişiminin ardından hız kazanan Dink cinayeti soruşturmasında tam dokuz jandarma istihbarat görevlisinin olay yerinde olduğu tespit edildi. Bu jandarma görevlilerinin cinayet döneminde neler yaptığı adım adım soruşturma dosyasına yansıtıldı. İşte Al Jazeera Türk’ün haberine göre cinayate giden süreçte yaşananlar...

Samast İstanbul’da

Cinayetten bir gün önce 18 Ocak 2007’de tetikçi Ogün Samast Trabzon’dan İstanbul’a geldi. Aynı gün Trabzon Jandarma İstihbaratta görevli astsubay Satılmış Şahin’in de İstanbul’a geldiği tespit edildi. Şahin’in İstanbul’da olduğu telefon kayıtlarından saptandı. Şahin İstanbul’a gelişini “Firari bir askeri Tekirdağ-Çorlu’ya götürdüm” şeklinde açıkladı. Ancak savcılık, Şahin’e böyle bir görev verilmediğini belirledi.

5 jandarma eve gitti

Samast cinayet günü öğleden önce Agos Gazetesi’ne gitti ve Hrant Dink’i sordu. Gazete çalışanlarından “Dink bugün gelmeyecek” cevabını aldı. Savcılığın değerlendirmesine göre, “Dink’in gazetede olmadığını öğrenen jandarmalar, evinde olup olmadığını öğrenmek ve evdeyse takip etmek için beş kişilik bir ekip ile evine gitti.” Beş kişi Dink’in evinin bulunduğu bölgeye giderken cinayetin işlendiği Şişli’de de jandarmalar hazır hâldeydi.

Haberin Devamı

Kamera görüntüleri

Dink 19 Ocak 2007’de saat 14.57’de vuruldu. Bu saatte Dink’in vurulduğu yerde tam dokuz jandarma görevlisinin olduğu tespit edildi. Savcılığın tespitlerine göre astsubay ve uzman çavuşlardan oluşan İstanbul Jandarma İstihbarat görevlileri E.C., E.E, Y.K., B.K., Y.B., K.Y., E.T., H.Ş.Ş. ve N.M olay yerindeydi. Savcılık bu kişileri güvenlik kameralarından da tespit etti. Olay yerindeki isimlerden bazılarını hem tetikçi Ogün Samast hem de bazı tanıklar da görüntülerden teşhis etti.

Bakırköy ve Şişli’de keşif

Trabzon’daki jandarma istihbarat görevlileri Okan Şimşek, Ergün Yorulmaz ve Gazi Günay 7 Ağustos 2006 günü İstanbul’a yola çıktı. Bu üç isim yola çıktıktan iki gün sonra yani 9 Ağustos 2006’da Hrant Dink’in Bakırköy’deki evi ve Şişli’deki işyerinin çevresinde keşif yaptı. Bu kişilerin kullandığı telefonların sinyalleri de o bölgede olduklarını doğruladı.

Haberin Devamı

Demirkale’yi aradılar

Bu üç ismin İstanbul’daki irtibatları da tespit edildi. Bunlardan en önemlisi, o dönemde yüzbaşı şu anda yarbay olan ve darbe soruşturmasından tutuklanan Muharrem Demirkale... 3 kişinin Astsubay Şeref Ateş ile irtibat kurduğu da belirlendi.

Jandarmaya ait iki araç da olay yerinde

Olay yerinde jandarmaya ait araçlar da tespit edildi. Güvenlik kameralarına da takılan Jandarma İstihbarata ait iki Renault Clio marka araç saptandı. Bu araçlardan birini uzman çavuş Y.B. diğerini ise uzman çavuş B.B.’nin kullandığı belirlendi.

Yüzbaşının ‘paralel’ telefon trafiği

Cinayetin işlenmesinin ardından telefon trafiği hız kazandı. Darbe soruşturmasında tutuklanan ve şu anda yarbay olan Muharrem Demirkale, ilk olarak o dönem İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Metin Canbay’ı aradı. Görüşme 15.44’te gerçekleşti. Canbay ‘Paralel Devlet Yapılanması soruşturmaları’ kapsamında şüpheli olarak halen aranıyor. Yüzbaşı Demirkale, bu görüşmesinden iki dakika sonra saat 15.46’da o dönem İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’i aradı. Ali Fuat Yılmazer şu anda Dink, Yasa dışı Dinleme ve Selam Tevhid’de kumpas davaları kapsamında tutuklu.

Haberin Devamı