Gazete Vatan Logo

Dink davası sil baştan

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada mahkeme, Yargıtay'ın kararı doğrultusunda sanıkların 'suç işlemek için örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak'tan yeniden yargılanmasına hükmetti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada dün önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasına karar verdi. Buna göre sanıklar 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'tan yeniden yargılanacak. Mahkeme bu yönde karar verirse sanıklara verilen cezalar da artmış olacak.

Örgütten beraat etmişlerdi

İlk yargılamada sanıkların tamamı 'silahlı terör örgütü üyeliği'nden beraat etmişti. Yasin Hayal cinayetle ilgili müebbet hapis cezası alırken, Ahmet İskender, Ersin Yolçu ve Salih Hacısalihoğlu’na da çeşitli hapis cezaları verilmişti. Yargıtay’sa sanıkların ‘terör örgütü üyeliği’nden değil, ‘suç örgütü’ üyeliğinden cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

Samast davası birleştirildi

Duruşmada Dink’in avukatları, Trabzon’da Albay Ali Öz’ün yargılandığı davayla, Ogün Samast’ın çocuk mahkemesinde ‘örgüt’ suçundan yargılandığı davanın da bu dosyayla birleştirilmesini istedi. Mahkeme Samast’ın davasıyla ilgili birleştirme kararı verirken, Öz’ün davasını birleştirmedi. Firari sanık Ahmet İskender’in dosyası ayrıldı.

Haberin Devamı

'Taş yerinden oynadı'

Duruşmadan önce adliye önünde basın açıklaması yapan 'Hrant'ın Arkadaşları', "8 yıllık mücadelenin ardından taş yerinden oynadı. Kamu görevlilerinin hakim karşısına çıkması için bir imkan doğdu. Bu kişilerin TCK 83’üncü maddeden yani cinayetten yargılanmalı" dedi.

Ağabey Hayal’in fotoğrafı istendi
5. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın kararı doğrultusunda sanıklardan Yasin Hayal'in ağabeyi olan Osman Hayal’in önden ve yandan kartpostal ebadında fotoğraflarının çekilmesine, bu fotoğrafların TÜBİTAK’a gönderilmesine karar verdi. Mahkeme, olay günü kameralarca kaydedilen görüntülerde tetikçi Ogün Samast’ın arkasından geldiği iddia edilen kişinin Osman Hayal olup olmadığını tespit edilmesini hükmetti. Duruşma 23 Ocak 2015’e ertelendi.
‘Birleştirmeme kararı yanlış’
Dink ailesinin avukatların Bahri Bayram Belen kararı şöyle yorumladı: "Dosya Yargıtay'dan geleli bir seneden fazla süre oldu. Geç oldu ama oldu... Bozmaya karar verilmesi olumlu bir gelişme. Yargıtay'ın 'suç örgütü' tespiti doğru değil ancak yeni bir karar verilecek. Bu örgütün nasıl bir örgüt olduğuna mahkeme karar verecek. Ali Öz'ün davanın bu dosyayla birleştirilmemesi çok yanlış. Bu, ileride AİHM'deki davasında yeni bir ihlale sebep olacak.

Haberin Devamı