Gazete Vatan Logo

Dink davası savcısı: "Hepsi biliniyordu"

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ve 160 sayfadan oluşan iddianamede 26 şüpheli var. Dink ailesinden 5 kişi de şikayetçi olarak yer aldı.

Dink davası savcısı: "Hepsi biliniyordu"

İddianamede, Hrant Dink’in öldürülmesi olayında, bir kısım kamu görevlilerinin cinayetin işleneceği konusundan önceden haberdar oldukları, görev, yetki ve konumları gereği cinayeti önleme yükümlülüğü bulunan kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirmedikleri, bu nedenle Hrant Dink cinayetinden sorumlu tutulmaları gerektiği iddiası ile soruşturmanın yürütüldüğü kaydedildi.

ESKİ POLİS MÜDÜRLERİNE "ÖRGÜT YÖNETİCİLİĞİ" SUÇLAMASI...

İddianamede, şüpheliler arasında yer alan dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşkun Çakar’ın Emniyet teşkilatı içinde "Fethullah Gülen cemaati" olarak adlandırılan bir grubun yapılanmasını sağladıklarını ve bu kişilerin FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü’nün yöneticilerinden olduğu öne sürüldü.

HRANT DİNK CİNAYETİ ’ARAÇ SUÇ’

İddianamede, bu yapılanma için, "amaç suç"un gerçekleştirilmesi için Hrant Dink cinayetinin "araç suç" niteliğinde olduğu belirtilerek, "Silahlı terör örgütünce Hrant Dink’in mutlak suretle öldürüleceği, bunun için hazırlıklar yapan suç örgütü yönetici ve üyeleri ile cinayeti işleyecek tetikçi "Ogün" ismine kadar her şey önceden bilinmesine rağmen amaç suçun gerçekleşmesi için araç suç niteliğinde olan Hrant Dink cinayetinin gerçekleşmesinin beklendiği tespit edilmiştir" denildi.

Haberin Devamı

YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR VE İSTENEN CEZALAR

İddianamede sanıklar için şu cezalar talep edildi:

-Ramazan Akyürek: "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "Tasarlayarak adam öldürme", "Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "Resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme", "Görevi kötüye kullanma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 27,5 yıldan 56 yıla kadar hapis cezası.

-Coşkun Çakar: Ağırlaştırılmış müebbet ve 24,5 yıldan 35 yıla kadar hapis cezası.

-Ali Fuat Yılmazer: "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "Tasarlayarak öldürme", "Resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme", "Görevi kötüye kullanmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 20 yıldan 35 yıla kadar hapis cezası.

Haberin Devamı

-Örgüt yöneticiliği ile suçlanan Akyürek, Yılmazer ve Çakar’ın, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılması talep edildi.

-İstihbarat Daire Başkanı Enginç Dinç: "İhmali davranışla kasten adam öldürme", "Görevi kötüye kullanmak" suçlarından 20 yıldan 26 yıla kadar hapis cezası.

-Faruk Sarı: "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Tasarlayarak adam öldürme", "Resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme", "Görevi kötüye kullanma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 12,5 yıldan 27,5 yıla kadar hapis cezası.

-Reşat Altay: "İhmali davranışla kasten adam öldürme", "Resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme", "Görevi kötüye kullanmak" suçlarından 22 yıldan 31 yıla kadar hapis cezası.

-Ahmet İlhan Güler: "İhmali davranışla kasten adam öldürme", "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 20 yıldan 26 yıla kadar hapis,

-Şükrü Yıldız: "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme", "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Görevi kötüye kullanmak", "Yargı görevini yapanı etkilemek" suçlarından 11 yıldan 22,5 yıla kadar hapis,

Haberin Devamı

-Celalettin Cerrah ve Sabri Uzun: "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.

-Diğer şüpheliler için ise "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçlaması başta olmak üzere, "İhmali davranışla kasten adam öldürmek" ve "Görevi kötüye kullanmak" gibi suçlamalardan çeşitli cezalar istendi.

11 ŞÜPHELİ HAKKINDA YAKALAMA TALEBİ

İddianamede, Ramazan Akyürek, Coşkun Çakar, Yılmaz Angın, Osman Gülbel, Tamer Bülent Demirel, Muhittin Zenit, Mehmet Ayhan, Ercan Demir, Özkan Mumcu, Onur Karakaya ve Faruk Sarı hakkında, "Tasarlayarak kasten adam öldürmek", "Silahlı örgüt kurmak ve üye olmak" suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılması istendi.

Soruşturma kapsamında, Zenit, Mumcu ve Demir "Cinayette ihmalleri olduğu", Akyürek ise "İhmali davranışla ölüme sebebiyet vermek" suçlarından tutuklanırken, Ali Fuat Yılmazer de "Silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan tutuklu bulunuyor.

Haberin Devamı