Gazete Vatan Logo

Dink cinayetinde, kilit isme 8 yıl sonra gözaltı

Hrant Dink’in öldürülmesi soruşturmasında eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek Ankara’da gözaltına alındı. Akyürek’in dosyadaki yeni ifadeler üzerine nedeniyle savcının talimatıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili kamu görevlilerini kapsayan soruşturmada dün önemli bir gelişme yaşandı. Daha önce ifadesi alınan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, savcı Gökalp Kökçü’nün talimatı üzerine Ankara’da gözaltına alındı. Diğer şüphelilerin ifadeleri ve dosyada oluşan yeni deliller nedeniyle gözaltına alındığı belirtilen Akyürek, İstanbul’a getirilerek savcının karşısına çıkarılacak.

‘Hatırlamıyorum’

Dink cinayetinin planlandığı dönemde Trabzon Emniyet Müdürü, cinayetten sonraysa İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan Akyürek geçen ekim ayında 16 sayfa ifade vermişti. Akyürek, ‘Hatırlamıyorum’, ‘Bilmiyorum’ yanıtlarının ağırlıkta olduğu ifadesinde, “Cinayetin işlenmesinde ilgilerinin kastı olduğunu düşünmüyorum, yerel makamların bu konuda sahip olduğu bilgileri kanıksamış olduklarını düşünüyorum” demişti.

Haberin Devamı

Kasıt yok savunması

Dink’in öldürülmesi olayıyla ilgili komuta ve kontrol görevini kimi yapacağı sorusuna karşılık İstanbul’u adres gösteren Akyürek, Hrant Dink’in öldürüleceği yönündeki istihbarat raporuyla ilgili de “Bu raporun birinci paragrafındaki ‘ses getirici eylem’ ile son paragraftaki ‘bu kişiler kafaya koydukları eylemi yaparlar’ şeklindeki bilginin İstanbul’a aktarıldığı açıktır. Dink’in öldürülmesi kelimesi üzerinde durmadık. Zaten ses getirecek eylem denildiğinde aynı şeyi anladık” demişti. Dink ailesi kamu görevlilerinin ‘Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ suçundan yargılanmasını istemişti.

Üç polis tutuklanmıştı

Bu soruşturma kapsamında Akyürek’in yanı sıra eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı’nın ‘şüpheli’, cinayet davasının sanığı Ogün Samast’ın ise ‘tanık’ sıfatıyla ifadelerine başvurmuştu. Polis memurları Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ile Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir de tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

Samast da onu suçlamıştı

Ogün Samast bu soruşturmada tanık olarak verdiği ifadesinde “Yasin bana ‘direkt olarak vuracaksın bu şekilde imzamız olacak. Trabzon’a dönerken Samsun’dan seni alacaklar. Burada (Trabzon) alınırsan Ramazan Müdür (Akyürek) açığa çıkar’ dedi” demişti.

Avukatından açıklama: ‘Asıl sorumlu Dinç’

Akyürek’in avukatı Adnan Şeker dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, soruşturmanın siyasi hedefleri olan siyasal bir faaliyet olduğunu savunarak özetle şöyle dedi: “Olayın bir numaralı sorumlusu iken adeta dokunulmaz kılınan Engin Dinç ve Trabzon Jandarma görevlileri hesap vermedikçe bu soruşturmanın bağımsızlığına inanmak mümkün değildir. Dink cinayetini A’dan Z’ye bilen Trabzon İstihbarat Şube eski Müdürü Engin Dinç, Ahmet İlhan Güler ve Trabzon Jandarma İstihbarat görevlilerini peşinen suçsuz ilan eden irade, Dink’in katili Ogün Samast’ı tanık olarak dinleyen iradedir. Erhan Tuncel’i tahliye eden iradedir. Akyürek, birilerinin asıl failleri gizlemek adına hedef gösterdiği bir isim olmuştur. Sorumluluk gerekli tedbiri almayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndedir.

Haberin Devamı

Yasa dışı dinleme dosyasında yer alan müfettiş raporundaysa Akyürek’in görevden alınmadan altı gün önce emniyetin log kayıtlarını (tüm işlemlerin bilgisayar ortamında kayıt altına alınması) sildirdiği öne
sürülmüştü.