Gazete Vatan Logo

Dink ailesi umutlandı

Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Arslan’ın sözleri Dink ailesini umutlandırdı

“Cinayeti aydınlatacaktım ki tutuklandım” diyen eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan’ın Dink davasında tanık olması istenecek



Hrant Dink’in Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde öldürülmesinin üzerinden 3.5 yıl geçti. Dink cinayeti davasında tetikçi Ogün Samast ile azmettirici oldukları iddia edilen Yasin Hayal ve polis muhbiri Erhan Tuncel tutuklu olarak kaldı. Sanıkların yaşadığı Trabzon’un Pelitli beldesindeki diğer arkadaşları ise tahliye edildi. Dink cinayetini önceden bildikleri halde önleyecek tedbir almayan polislerin sorumluluğu Başbakanlık Teftiş Kurulu raporuyla ortaya konulmuştu. Dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek başta olmak üzere 19 polis hakkında ihmal iddiasıyla soruşturma açılmasını isteyen bu rapora rağmen İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişleri İstihbarat Daire Başkanlığı’nda görevli polislerin soruşturulmalarına gerek olmadığı yönünde rapor hazırlamıştı.

Cinayeti aydınlatacak bilgiler...

Dink cinayetinde Emniyet görevlilerinin sorumluluğu konusunda davanın son aşamasında sürpriz bir tanık ortaya çıktı. İstihbarat, kaçakçılık ve organize suçlarla ilgili olarak 40 yıldır Emniyet’in üst düzeyinde görev yapan Emin Arslan, uyuşturucu imalatçılarına yardım ettiği gerekçesiyle yargılandığı mahkemede, “Hrant Dink cinayeti gibi konularda sorumluların kim olması gerektiğini çok rahat dile getirdiğim için bazı kişiler bundan çok rahatsız oldular. Dink cinayeti konusunda bana gelen bilgilerle, cinayeti zamanla aydınlatacaktım. Zaman içinde hiçbir şey gizli kalmayacak. Her şey ortaya çıkacak. Bu konuda çalışma yürütürken başıma bunlar geldi” dedi.

Arslan ayrıca Emniyet’in isme kayıtlı telefon numarasına dayalı dinleme yerine, hiç bir bilgi gerektirmeyen IEMI numarası üzerinden dinleme kararları aldığını belirterek Hrant Dink cinayeti konusunda araştırma yapan Milliyet gazetesinin de IEMI sistemi üzerinden dinlendiğini açıkladı.

Emniyet içindeki gruplaşma

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verdiği Arslan’ın ifadeleri Dink cinayeti nedeniyle Emniyet içinde yaşanan çekişmeyi de gözler önüne serdi. Dink ailesinin talebi kabul edilirse Arslan, cinayet davasında tanık olarak dinlenecek. Arslan’ın vereceği bilgilerin cinayetin perde arkasının aydınlatılmasında önemli bir rolü olabileceği belirtiliyor. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, Habib Kanat ve Hüseyin Rıza Işık’a yönelik uyuşturucu operasyonu sonucunda tutuklanmış, önceki günkü duruşmada serbest bırakılmıştı.

Haberin Devamı