Gazete Vatan Logo

Dimes Doğu Avrupa’da meyve suyu üretecek

Dimes Genel Müdürü Ozan Diren, “Doğu Avrupa’da bir üretim tesisi yatırımı planımız var. Bu coğrafya, ihracatta ana pazar olma potansiyeline sahip. Bu üretim tesisinde ilk etapta ülkemizden gidecek hammadde yani meyve sularıyla ihracata yönelik üretim yapmayı planlıyoruz” dedi

Dimes Doğu Avrupa’da meyve suyu üretecek

Türkiye’nin önde gelen meyve suyu üreticilerinden Dimes, yurt dışında yatırım planları yapıyor. Dimes Genel Müdürü Ozan Diren, “Yakın coğrafyamızda, Doğu Avrupa’da bir üretim tesisi yatırımı planımız bulunuyor. Bu coğrafya, ihracatta ana pazar olma potansiyeline sahip bulunuyor. Bu üretim tesisinde, ilk etapta ülkemizden gidecek hammadde, yani meyve sularıyla, ihracata yönelik nihai üretimi gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

İlk yerli sermayeli şirket

Diren ile meyve suyu pazarını, Dimes’in faaliyetlerini ve ileriye dönük hedeflerini konuştuk. Türkiye’nin yerli sermayeli ilk meyve suyu markası Dimes’in yüzde 100 sıkma ve nektar kategorilerinde yüzde 17 pazar payı ile hane içi tüketimde liderliği paylaştığını belirten Diren, “Çocuk kategorisinde yüzde 28 pazar payı ile, sıkma kategorisinde de yüzde 42 pazar payı ile lider konumdayız. Tokat, İzmir, Aydın Sultanhisar’da yer alan ve toplam 225 wbin metrekare alana yayılan üretim tesislerimizin yıllık kapasitesi 100 bin ton süt ve süt ürünleri üretimin yanı sıra, 100 bin ton meyve işleme ve 300 bin ton meyve suyu üretimi sağlıyor. Bu da bizi Türkiye’nin en büyük meyve suyu üreticisi kılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüzde 17 büyüyecek

2016 yılını 400 milyon TL ciro ile kapattıklarını anlatan Ozan Diren, şöyle devam etti:

“Tüm bu faaliyetlerimizle, 2016 yılında toplamda 400 milyon TL olarak gerçekleşen ciromuzu, 2017 yılında 445 milyon TL düzeyine çıkarma hedefini önümüze koymuş bulunuyoruz. Meyve suyunda iç pazardaki büyüme hedefimizi ise yüzde 17 olarak belirledik. Büyüme stratejilerimizi, Türkiye’de bizim var ettiğimiz ve sürekli desteklediğimiz sağlıklı, keyifli ve katma değerli ürünlerin yanı sıra, yurt içi coğrafi ayak izimizi, tüketici artışı ve dağıtım kanalı büyümesiyle genişletmek, yeni demografik grupları düzenli tüketicimiz yapmak üzerine kurduk.”

Kapasiteye 10 milyon TL ayırdı

Büyüme stratejilerimizi, Türkiye’de bizim var ettiğimiz ve sürekli desteklediğimiz sağlıklı, keyifli ve katma değerli ürünlerin yanı sıra, yurt içi coğrafi ayak izimizi, tüketici artışı ve dağıtım kanalı büyümesiyle genişletmek, yeni demografik grupları düzenli tüketicimiz yapmak üzerine kurduk. Kapasite artırma, yenileme ve pazar geliştirme yatırımları için 2017 yılında 10 milyon TL bütçe ayırdık.”

Haberin Devamı

2.2 milyar TL’lik pazar

2016 yılında 2.2 milyar TL hacmi olan meyve suyu pazarının konjonktürel etkiler nedeniyle volüm bazında yüzde 1 daraldığını anlatan Ozan Diren, sözlerine şöyle devam etti:

“Pazarın bu yıl yüzde 1-2 bandında büyüme göstereceğini ve uzun vadede de büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. Türkiye’de sıkma ve yüzde 100 meyve suları ile nektar kategorisi toplamında kişi başına tüketim 9 litre, bu tüketimin AB ortalaması 22 litre düzeyinde. Bu tüketime, meyveli içecekler de eklendiğinde ülkemizde toplam tüketim 14 litre düzeyine çıkmaktadır ki AB ortalaması 32 litredir. Dünya içecek pazarında meyve suyu kategorisi yüzde 7’lik bir paya sahip. Türkiye’de ise toplam içecek pazarının yüzde 4’ünü meyve suyu oluşturuyor. Dolayısıyla Türkiye’de meyve suyu pazarı büyüme potansiyeline sahiptir.”

Haberin Devamı

En fazla ihracat İngiltere’ye

İHRACAT faaliyetleri hakkında da bilgi veren Ozan Diren, 2016 yılında 30 milyon TL’lik ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. Diren, “Farklı coğrafyalarda 100’ü aşkın ülkede; kendileri ve değer verdikleri için iyi, güzel ve sağlıklı seçimler yapmak isteyen tüketiciler, Dimes’e güven ve yakınlık duyuyor, Dimes’i tercih ediyor. 2017 yılında ihracatta 40 milyon TL’lik hedefimiz bulunuyor. Mevcut dış pazarlarımızda volüm artırmaya odaklanacağız. 2016 yılında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke İngiltere oldu” diye konuştu.