Gazete Vatan Logo

Dımdızlak Moody’s suçüstü yakalandı

“Türkiye üzerine oynanan oyun bu kadar belirgin olmamıştı” diyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası’nın faizi artırdıktan 2 saat sonra 17 Türk bankasının notunu düşüren Moody’s’in dımdızlak yakalandığını öne sürdü.

Dımdızlak Moody’s suçüstü yakalandı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Sanayici Tüccar ve İş Adamları Platformu’nun düzenlediği iftarda konuştu. Büyüme, ihracat ve istihdamda geçen yıl ortaya konulan performansı yüzde 1.5’lik cari açıkla yaptıklarını vurgulayan Zeybekci, bir süre önce “10 gün sonra TL’nin değeriyle ilgili bir rahatlamanın olacağını, sonraki süreçte de bu rahatlamanın hızlanarak devam edeceğini” söylediğini, Merkez Bankası’nın çok net ve çok güçlü bir karar aldığını ifade etti.

Bu karardan 2 saat sonra Moody’s’in açıklama yaptığına dikkat çeken Zeybekci, “Artık tam anlamıyla istedikleri sonuçları alamıyorlar, istedikleri o dalga boyları arasındaki kâr bölümünü artık tam anlamıyla alamaz hale geldiler. Moody’s’in bu 17 bankanın kredi notunu düşürdüğü açıklaması, suçüstü yakalanmaktır, kendini açık etmektir. Bir anda ışıklar yandı, orta yerde dımdızlak elinde torba ile hırsızlık yaparken yakalanan gibidir aynı” değerlendirmesinde bulundu.

Bize farklı muamele var

Zeybekci, derecelendirme konusunda Türkiye ile diğer ülkelere farklı muamele yapıldığını da dile getirdi. Türkiye ile bazı Avrupa ülkeleri arasında kredilerle ilgili kıyaslama yapan Zeybekci, şöyle konuştu: “Not düşürdüğü bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu, kamu bankalarında yüzde 14.9, özel sektör bankalarında yüzde 15.7. Senin koyduğun baraj ne? ‘Sermaye yeterlilik oranı yüzde 8 olmalı’ demişsin. Türk bankaları yüzde 15’in üzerinde, 2 katı... İşte suçüstü yakalanmak budur. Takibe düşen kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 2.9 Türkiye’de. Peki diğerleri nasıl? İspanya’da bu yüzde 5.6, Rusya’da yüzde 9.5, İtalya’da yüzde 17.1, İrlanda’da yüzde 14, Yunanistan’da yüzde 36. Sen önceden de suçüstü olmuştun zaten. 18 Temmuz’da sabah 08.30’da Türkiye’nin kredi notunu düşüren sizdiniz. İstiyor ki Türkiye yine eskisi gibi el açsın.”

Haberin Devamı

Takibe düşme oranı en az Türkiye’de
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kriter olarak aldıkları Türkiye’de takibe düşen toplam kredilerin milli gelire oranının yüzde 1.5 olduğunu vurguladı. Bunun inanılmaz, iyi bir rakam olduğunu belirten Zeybekci, “Bu İngiltere’de yüzde 2.5. En iyilerini veriyorum, bazı ülkeleri geçiyorum, Almanya’da yüzde 2, Hollanda’da yüzde 5, İtalya’da yüzde 10, Yunanistan’da yüzde 55. Onların bankalarına ekselansları henüz daha bir şey demediler. Türkiye’ye oynanan oyun bu kadar belirgin bir şekilde olmamıştı. Sen inandırıcı bir kurum olsan Türkiye’nin geçen yıl büyümesini 4 defa yukarı yönde revize ettin de 5’inci de bile tutturamadın. Sen nasıl uzmansın?” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı