Sonbaharın sonu...

Haberin Devamı

Sonbahar depresyonuna her sonbahar çareler bulurlar ya...

O çareler insanı depresyona sokar.

Bakın, haksız mıyım...

- Odanıza gün doğsun: Yatak odasında zaman ayarlı aydınlatma sistemi kurmak ve alarm çalmadan yarım saat önce suni de olsa yatakta gün doğumunu hissetmek uyanmayı kolaylaştırır.

(Oldu! Bir de şelaleler filmi dönsün bari! Sabah sabah şelaleye girecez diye duvara kafayı geçirip ayılırız! Depresyon falan da kalmaz!)

- Hayatınıza ışık sokun: Özellikle gündüzleri bulutlu bile olsa dışarı çıkın ve güneş ışığını görün...

(Onu da sanal yapsak! Koridora sokak animasyonlu sistem falan... Depresyon bu, depresyon! Hani yorganın altına saklanma durumu!)

- Hareket sizi kurtarır: Spor merkezinde, evde veya hatta tercihen dışarıda kalbiniz 140’ın üzerinde çarpsın!

(Ölelim bitsin bu iş diyorsun! Temiz iş! Ne uğraşacan, zaten tekrarlara girmişiz!)

- Şekere dikkat: Kışın özellikle de tatlı yeme eğilimi artar. Bunlar bedende uyuşturucular gibi biyokimyasal sistemleri etkiler.

(Eee? Yiyelim mi, yemeyelim mi?)

- Sosyal hayatı unutmayın: Arkadaşların, ailenin, iş arkadaşlarının, komşuların önemini azımsamayın. Her şeye boş vermek istediğinizde kim size el uzatır? Bazen bir telefon, kahve sohbeti veya e-mail sizi canlandırır.

(Aslında bir oyunda level atlamak da iyi gelir ha!)

- Kışa heyecan katın: Bir şeyi yaşamayı beklemek insanı motive eder. Kayak, kızak, kar yürüyüşü, buz pateni gibi faaliyetleri heyecanla bekleyebilirsiniz.

(Ne hâle geldik! Heyecanla beklememizi umduğu şeylere bak! Vah vaahhh... Bari İngilizcelerini yazsaydı!)

- Gevşeyin: Herkesin sakin kalmaya ihtiyacı vardır. Bu zamanda dikkatinizi içe döndürüp ruhsal olarak sakinleşmeye, bedensel olarak gevşemeye ayırın.

(Depresyon zaten gevşeklikten, içe dönüklükten oluyor be kardeşim! Şu kayak daha iyiydi!)

- Uyku: Ne fazla ne de az olmalı: İnsanlar soğuk havalarda doğal olarak daha uzun uyur. Bu fizyolojik bir ihtiyaçtır ve saygı göstermek gerekir. Özellikle de hafta sonları çok fazla uyumamaya özen gösterin, bu insanı daha yorgun düşürebilir.

(Şu maddenin tamamı insanı depresyona sokmaz mı? Azı karar çoğu zarar, her şeyin başı sağlık kıvamında! İç sıkıcı...)

- Mevsimi kabul edin: Sonbahar, kış, kendine özgü deneyimleri beraberinde getirir. Değişen doğasından, artan tiyatro sayısına, sebzelerinden televizyondaki programlara keyif aldığınız şeyleri fark edin. Kot giymek ve salep içmek ağustosta pek yapmadığımız şeylerdir.

(Ağustosta bütün yapamadıklarımızı şimdi yapabilsek neyse de! Kot giydik diye depresyon geçmez! Çıkarınca geçmediği gibi!)

Bence siz bunların hepsine boş verin...

Dedim ya, sonbahara depresyon yakışır.

En iyisi...

Tadını çıkarmaya bakın.

DİĞER YENİ YAZILAR