Gazete Vatan Logo

DİKKAT! Yumurtalık kanseri sinsi ilerliyor

Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri yumurtalık kanseri. Ölüm riski fazla; çünkü sinsi ilerliyor.

DİKKAT! Yumurtalık kanseri sinsi ilerliyor

Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri yumurtalık kanseri. Hastaların % 75'i menopoz dönemine girmiş kadınlar olsa da genç yaşta, hatta çocuklarda dahi görülebiliyor. Ölüm riski fazla çünkü sinsi ilerliyor. Güneş Yılmaz da 18 yaşında yumurtalık kanserine yakalandı, şanslıydı çünkü erken teşhisle sağlığına kavuşabildi.

Güneş Yılmaz daha 18 yaşındayken yumurtalık kanseriyle tanıştı. Yılmaz, hastalığın bel ağrısı ile başladığını söyledi, “Daha çok geceleri bel ağrısı çekiyordum ama hiç öyle bir şey olacağını düşünmemiştim. Sonra biraz karnımın şiş olduğunu da fark ettim ama belli değildi, kilodur falan diye düşünmüştüm. Ancak iki hafta içinde karnım 5-6 aylık hamile gibi büyüdü” diyor.

Genç kız şanslıydı, hastalığı erken teşhis edildi. Bir yumurtalığı alındı, kemoterapi gördü ve sağlığına kavuştu.

Evlilik hazırlıkları yaptığını söyleyen Yılmaz, “İyi ki başımdan erken teşhis olarak geçti, hiçbir şey kaybetmedim. Doktor, ‘genetik olarak bir sıkıntı yoksa çocuk sahibi olabilirsiniz’ dedi. O yüzden de bir sıkıntı yaşamadım, yakında da evleneceğim inşallah” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yumurtalık kanseri kadınlarda en sık görülen kanserlerden biri, ölüm riski fazla çünkü hastalık sinsi ilerliyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Osman Temizkan, "Kadın kanserleri içinde en ölümcül olanıdır. Çünkü bu hastalarımızın 3‘te ikisine geç tanı koymaktayız. Şikayetlerine baktığımızda diğer tüm hastalıkları taklit edebiliyor. Karında şişkinlik, karın ağrısı, bel ağrısı, gaz problemleri, idrar yapma problemleri olabiliyor“ dedi.

MENOPOZ DÖNEMİNDE KONTROLLER İHMAL EDİLMEMELİ

Erken teşhisle annelik şansının da korunduğunu aktaran Dr. Temizkan, "Erken tanı koyarsak hastalarımızın yüzde 90‘ında bu hastalıktan kurtulma şansı var. Erken tanı koyarsak üreme fonksiyonları da devam ediyor, sadece bir yumurtalığı alıyoruz, diğer yumurtalık kalmış oluyor ki bu da hastalar için önemli“ diye konuştu.

Ailelerinde meme ve bağırsak kanseri olanların yumurtalık kanserine yakalanma riski daha fazla.

Hastaların yüzde 75'iyse menopoz dönemine girmiş kadınlar. Bu nedenle her yıl kontrole gitmeleri önem taşıyor. (NTV)

Haberin Devamı