Gazete Vatan Logo

Dikkat! Telefondan silmek çözüm değil

Son aylarda Hollywood ünlülerinin internete sızan çıplak fotoğrafları akıllı telefonlar hakkında şüpheleri de beraberinde getirdi. Oscar'lı yıldızların Jennifer iCloud hesaplarından sızan fotoğraflar bir gerçeği de ortaya serdi; fotoğrafları telefondan silseniz de şirketlerin veritabanında saklanıyor.

CLOUD SERVİSLERİNİ KULLANIRKEN İKİ KERE DÜŞÜNÜN

Apple'ın Cloud servisi gibi programlar bir yandan hayatı kolayalaştırırken diğer yandan zindan edebilir. O yüzden Apple'ın Cloud'u, Google'ın Drive'ı ve Microsoft'un OneDrive'ı gibi programları kullanırken iki kere düşünmek gerekiyor.

TELEFONDAN SİLMEK ÇÖZÜM DEĞİL

Bu programlar telefonunuza kaydettiğiniz dökümanları, fotoğrafları ve telefon numaralarını otomatik olarak veritabanına kaydediyor. Bu sebeple de bir şeyi telefonunuza kaydettiğiniz an gittiği son yeri belirlemek güçleşiyor. Bu noktadan sonra dosyayı telefonunuzdan silseniz bile Cloud servisinde saklanıyor. Hatta Cloud servisinden silseniz bile şirketlerin veritabanından silmeniz mümkün olmuyor.

Haberin Devamı

DİKKATLİ KULLANIN

Bu tür servisleri kullanmak tamamen zararlı değil ancak çok dikkatli olmak gerekiyor. Çoğu zaman hayat kurtarıcı olan Cloud servislerini denetimli kullanmak en önemlisi. Telefonunuzun ayarlar kısmından Cloud'a ne gidip ne gidemeyeceğini seçmek sizin elinizde..