Gazete Vatan Logo

Dikkat! Tatil planını son güne bırakan açıkta kalır

Türkiye bu yıl turizmde tam bir patlama yaşıyor. İstanbul'da otel fiyatları ikiye hatta üçe katlandı. Güney'de yabancılar tüm kontenjanları şimdiden doldurdu. Tur operatörleri, "Bu yıl tatil paketini satın almak için son haftayı bekleyen açıkta kalır. Yerler şimdiden dolmak üzere. Yerli turistin de bu yıl rezervasyonlarını erken yaptırması gerekecek" diye uyarıda bulundu

Türkiye 1994 yılında müthiş bir turizm sezonu yaşamış, pansiyonlar bile yabancı turistin dışında yerli turiste oda satmamışü. Bu yıl da Türkiye turizmde altın yılım yaşamaya hazırlanıyor. Hem İstanbul'un hem de güney sahillerinin yıldızı parlarken 5 ve 4 yıldızlı otellerde boş yer neredeyse kalmadı. Bu arada her zaman 'ucuz tatil cenneti' olarak bilinen güneydeki 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde de fiyatlar yükseldi. Turizmciler bu yıl her şey dahil 150 YTL'den daha aşağı fiyat bulmanın mümkün olmayacağını belirtiyor..

F1 yarışlarının galibi 5 yıldızlı oteller
Geçen yılı 3 milyon turistle kapatan İstanbul, bu yıl 5 milyon turist ağırlamaya hazırlanıyor. Şampiyonlar Ligi Finali ve ardından Formula 1 ile İstanbul'da başlayacak olan yoğunluk, şimdiden otel fiyatlarını New York ve Avrupa başkentleri ortalamasının üzerine çıkardı. Çırağan'da çift kişilik bir oda fiyatı Formula 1 döneminde 645 dolardan 8 bin dolara çıktı.

Oteller büyük gruplar tarafından kapatıldı. Birçok grup, yedek listelere isim yazdırdı. F1 ve Temmuz ayında yapılacak Mimarlar Kongresi başta olmak üzere İstanbul'un çok büyük organizasyonlara ev sahipliği yapacağını belirten ETS Operasyon Müdürü Suat Özbek, "Formula 1 dönemi için İstanbul'daki bütün oteller dolmuş durumda. Fiyatta da ciddi bir artış var" dedi.

Otellerde bu yıl kapı fiyatı geçerli
"İstanbul 2005'e çok iyi bir başlangıç yaptı" diyen TUROB Başkanı Timur Bayındır ise şu açıklamayı yaptı: "İstanbul'da birçok otelde doluluk oranları yüzde 90'lara ulaştı. İstanbul'a gelen turist sayısı bu yıl 3 milyondan 5 milyona çıkacak. F1'in yapılacağı tarihlerde oteller kapı fiyatlarını uygulayacak. Yani iki kişilik bir odanın kapı fiyatı 100 euro ise daha önce gruplara 40 euroya oda satılıyordu. Ama şimdi 100 euro üzerinden satışlar yapılıyor."

Son dakikacılar yer bulamayacak
Suat Özbek, yurtdışı talepten dolayı bu yıl sahil bölgelerinde çok büyük bir yoğunluk yaşanacağım belirtti. Bu yıl incoming'lerde geçen yıla göre yüzde 30'un üzerinde bir artiş olduğunu kaydeden Özbek, yerli turistin otellerde ve tatil köylerinde yer bulmakta zorlanacağını söyledi. Özbek, "Yerler şimdiden dolmak üzere. Yerli turistin bu sene tatil planlarını son dakikaya bırakmaması gerekiyor. En azından üç dört hafta öncesinden hatta 2 ay öncesinden tatiller satın alınmalı. Daha önceki yıllarda olduğu gibi 'Bu hafta tatile çıkacağım, nereye gideceğim' yerine 'Önümüzdeki ay nereye gideyim' diye düşünmek gerekiyor. Erken rezervasyon fiyatlar açısından da büyük bir avantaj sağlayacaktır" diye konuştu. Özbek, beş yıldızlı otel ve tatil köylerinde fiyatların 150 YTL'nin üzerinde olduğunu vurguladı.

Yerli turiste oda ayıramayacağız
IC Hotels Pazarlama Müdürü Sema Ögel, yurtdışından bu yıl yüzde 30 daha fazla turist beklendiğini belirtti. "Bu çok ciddi bir artış. Haziran, Temmuz ve Ağustos için çok yoğun bir talep var. Rezervasyonlar bu yıl Kasım sonuna kadar uzuyor. Korkarım ki yerli turist bu yıl istediği zaman tatil yapamayacak. Otellerin bir çoğu iç pazara oda bile ayıramayacağını söylüyor" dedi. Ögel, bu yıl fiyatların da en az yüzde 15-20 oranında artış göstereceğine dikkat çekiyor.

20 milyon turisti çok rahat geçeriz
Yurtdışındaki fuarlarda tahminlerin üzerinde bir satış yapıldığını belirten TUROB Başkanı Timur Bayındır, Türkiye'ye gelen turist sayısının bu yıl 20 milyonun üzerine çıkacağını ifade etti. Bayındır, şöyle devam etti: "Geçen yıl Türkiye'ye 17 milyon turist geldi. Dünya Turizm Örgütü Türkiye'ye 2010 yılında 20 milyon turistin geleceği yönünde bir tahmin yapmıştı. Ama bu rakamı biz 2005'te yakalayacağız. Bu nedenle de yerli turistin bu yıl tatil için elini çabuk tutması lazım. Çünkü kısa bir süre sonra otellerde yer kalmayacak.

2005'in ilk 3 ay verileri de turist sayısında bu yıl müthiş bir artış olacağını ortaya koyuyor. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı ilk 3 ayda geçen yıla göre yüzde 30 artarak 2 milyon 504 bine çıktı. Turist sayısında Almanya 601 bin kişi ile ilk sırada yer aldı. Almanları 321 bin 36 kişiyle Bulgarlar, 155 bin 830 kişiyle İranlılar izledi. Sadece Mart ayında Türkiye'ye gelen turist sayısı 1 milyon 107 bine çıktı. Bu bir önceki yıla göre yüzde 41.2'lik artışı ifade ediyor.

Çırağan'da Formula 1 dönemi oda fiyatı: 8.160 dolar artı KDV
İstanbul'da 5 ve 4 yıldızlı otel fiyatları bir önceki yılla kıyaslandığında ikiye hatta üçe katlanmış görünüyor. Bu fiyatları ile İstanbul otelleri Paris, New York, Roma gibi şehirlerdeki otel fiyatları ile arasındaki farkı da kapattı. Otel fiyatları Formula 1 döneminde ise adeta patlayacak. Çırağan Oteli'nde 645 dolar olan deniz tarafı lüks odanın Formula 1 döneminde gecelik fiyatı 8 bin 160 dolar artı KDV olarak belirlendi. İşte İstanbul otellerinin durumu:

* Ceylan Intercontinental: Formula 1, Şampiyonlar Ligi Final Maçı ve Mimarlar Kongresi'nin yapılacağı tarihte tamamen dolu. F1 dönemi çift kişilik oda fiyatı 550 dolar+KDV. 25 Mayıs Şampiyonlar Ligi Maçı için oda fiyatı 375 euro+KDV.

* Çırağan Sarayı: F1 için Çırağan Sarayı özel bir paket hazırladı. Fiyatlar dört gece konaklama üzerinden belirlendi. Ama bir gece de kalınsa aynı fiyat geçerli. Park manzaralı odalar kahvaltı dahil 3 bin 840 dolar+KDV. Bir kat üstü boğaz manzaralı odalar 5 bin 168+KDV. En üst kat süit oda ise 8.160 dolar+KDV.

25 Mayıs Şampiyonlar Ligi döneminde oda fiyatları ise 1.185 dolar+KDV. Çırağan'ın normal dönemde oda fiyatları park tarafı 480, deniz 645 dolara satılıyor.

* Arcadia Otel (4 yıldız): Otel bir grup tarafından kapatıldı. Oda fiyatı tek kişilik 80, çift kişilik 100 euro.

* Armada: Yer kalmadı. Şu anda çift kişi 75 euro kahvaltı ve KDV dahil. Formula 1 döneminde ise fiyat 150 euroya çıktı.

* Dedeman: Dedeman'da Formula 1 ve maç için yer kalmadı. Normal bir dönemde 149 dolar+KDV olan oda fiyatları bu dönemlerde single 210, duble için ise 240 dolara çıktı.

* Princess Ortaköy: Formula 1 için hiç yer kalmadı. Tek kişilik oda fiyatı KDV ve kahvaltı dahil 122 euro, çift kişi ise 202 euro.

* Hyatt Regency: Formula 1 ve Maç dönemi otel tamamen dolu. Normal günlerde standart oda fiyatı tek kişilik 195 dolar, çift kişilik 235 dolar. Ancak Formula 1 ve maç tarihlerinde tek kişilik oda fiyatları 390'a, çift kişilik oda fiyatları ise 430 dolara fırladı. Fiyatlara KDV dahil, kahvaltı hariç.

* Eresin Topkapı: Formula 1 için yer yok. Şu anda oda fiyatları 250 euro tek kişi, çift kişi 300 euro artı KDV. Fiyatlara kahvaltı dahil değil.

* Antik Hotel: Şu anda oda fiyatları single 50 euro + KDV. Double oda 60 euro + KDV. F1 döneminde ise single oda 130 euro, double oda 150 eurodan satıldı.

Haberin Devamı