Gazete Vatan Logo

DİKKAT! Kanser habercisi

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneşlenme ya da yüzme ile geçen yaz aylarında vücutta oluşan açık renk lekelerin halk arasında ’sam yeli’ diye bilinen bir mantar hastalığı olabileceği uyarısında bulundu.

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, yaz aylarında vücutta oluşan beyaz lekelerin ’tinea versicolor’ adlı mantar hastalığı olabileceğini, halk arasında ’sam yeli’ olarak bilinen bu mantar enfeksiyonunun normalde deride mevcut olan mantarın sıcak, nem ve terleme nedeniyle dönüşüme uğraması sonucu ortaya çıktığını ve genellikle gençlerde görüldüğünü söyledi.

YANLIŞ İNANIŞLAR

Hastalığın genellikle yaz aylarında görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Yılmaz, yazın güneşlenildiğinde deri renginin koyulaştığını, vücuttaki hasta bölgelerinse açık renkte kaldığını ve böylece lekelerin fark edildiğini kaydetti. Prof. Dr. Ertan Yılmaz, "Hastalık yaz aylarında denize girme, terleme, güneşten yanma sonucunda daha sık görülür. Bu nedenle bazı kişiler, hastalığa yakalanmamak için boyuna metal asarak denize girme ya da güneş altında ıslak kalınırsa deride beyaz veya kahverengi lekeler oluştuğu gibi yanlış inanışlara sahip. Ayrıca bu hastalık bulaşıcı da değil" diye konuştu.

Haberin Devamı

KORUYUCU YAĞLAR TETİKLİYOR

Prof. Dr. Yılmaz, hastalığın genellikle vücudun boyun ile gövde kısmında açık renk gözenek ile üzeri hafif kepeklenme şeklinde görüldüğünü kaydetti. Zayıf bir mantar hastalığı olduğu için tedavisinin de kolay olduğunu anlatan Prof. Dr. Yılmaz, deride oluşan açık renk lekelerin tedaviden sonra eski rengine kavuşmasının birkaç ay sürebileceğini anlattı. Prof. Dr. Yılmaz, güneşten korunmak için vücuda sürülen koruyucu yağların hastalığı tetiklediğini dile getirdi.

ALA HASTALIĞI İLE KARIŞTIRILIYOR

Prof. Dr. Yılmaz, ’sam yeli’ de denilen bu hastalığın, yine halk arasında ’ala’ olarak bilinen ’vitiligo’ ile karıştırıldığına işaret etti. Vitiligo hastalığının vücutta renk üreten hücrelerin hasar görmesi sonucu oluştuğunu, kişisel yatkınlığın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ertan Yılmaz, iki hastalığın da güneşten dolayı derinin renk değiştirmesi sonucu yaz aylarında görünür olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı