Gazete Vatan Logo

Dikkat! Dün akşam geldi

Dikkat! Dün akşam geldi

Beklendiği gibi 6 Ekim akşamı Google, Android 6.0 Marshmallow güncellemesini yayınladı. Güncellemenin özellikle RAM yani bellek ile batarya tüketimi konusunda ciddi iyileştirmelerle geldiğini belirtelim.

Şimdilik Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7 ve Nexus 9 model cihazlara yüklenebilen güncellemenin çok yakında diğer Android telefonlara da gelmesi bekleniyor.

NEXUS CİHAZLAR DIŞINDA YENİ GÜNCELLEME BAKIN HANGİ CİHAZLARA GELİYOR?

Huawei Nexus 6P

LG Nexus 5X

LG G3

LG G4

HTC One M8

HTC One M9

HTC One M9 +

Motorola Moto G (3. nesil)

Motorola Moto X Play

samsung galaxy s6

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung Galaxy S6 EdgePlus

Samsung Galaxy Note 5

Android 6'ya sesli komut özelliği

Android 6'ya sesli komut özelliği

Samsung Galaxy Note Edge

Samsung Galaxy Alpha

Sony Xperia Z5 Hayır

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z3 Hayır

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 +

ANDROID 6.0 MARSHMALLOW GÜNCELLEMESİ İLE YENİ NELER GELİYOR

TABLET ARAYÜZÜ

Eleştiriler Android 4.0 Ice Cream Sandwich sürümünden sonra Android tablet arayüzlerinin çok da değişmediği kanaatinde. Marshmallow'da kullanıcıya bir yenilik sunmuyor. Lollipop ile arasında fark edilebilir bir değişiklik olmadığı fikri hakim. Eleştiriler bu noktada aslında ikiye ayrılıyor, kimi bunun kötü bir şey olamadığını alışkanlıkların devam etmesi açısından olumlu olduğunu savunurken, diğer taraftan bir yenilik getirmeyecekse sürüm atlamanın manası olmadığı tartışılıyor.

Haberin Devamı

RAM YÖNETİMİ VE ÇOK İŞLEM YAPABİLME KAPASİTESİ

KitKat sürümüyle RAM yönetimi algoritmasını tamamen değiştiren Android işletim sisteminin, onca yeniliğe rağmen bu algoritma üzerine Marshmallow ile bir şey katmadığı konuşuluyor. Bunu savunanlar, Android M'in uygulama geliştiriciler için çıkardığı sürümü deneyen kullanıcılar. Uygulama geliştiricilerine göre, telefonlar henüz 4GB RAM kullanmayı bir standart haline getirmemişken "multitasking" yani çok işlem özelliği de optimize edilmemiş.

DAHA İYİ BİR KİLİT EKRANI VE WİDGET'LAR

Android 6.0 Marshmallow'un boot ekranı (açılış) çok güzel olsa da, kullanıcılar kilit ekranın da Lollipop'dan daha değişik bir işlevsellik bulamamışlar. Bu da Marshmallow ve Lollipop arasında önemli bir fark olmadığının bir işareti olarak eleştiriliyor. Kilit ekranında kullanılabilen widget'lar ve bildirimler hala aynı ve yeni özelliklere ait çok az widget ya da az bildirim kilit ekranına taşınabiliyor. Ancak bildirimlerin Marshmallow'da daha düzenli ve kişiselleştirebilir olmasının da bir artı puan olduğuna dikkat çekiyorlar.

Haberin Devamı