Gazete Vatan Logo

Dikkat dikkat yeme alışkanlıklarımız tamamen değişti!

Hayatın hızına ayak uyduracağım derken öğle yemeğini atlıyoruz, tabaktan değil “asortik” kaplardan yemek yiyip, kavanozlardan içeceklerimizi içiyoruz. 10 yıl önce düşünsek hayal edemezdik. Ama son birkaç yıldır yemek kültürümüz tepe taklak oldu

Dikkat dikkat yeme alışkanlıklarımız tamamen değişti!

Son zamanlarda hem ne yediğimiz hem de nasıl yediğimiz değişti. 1980-2000 doğumlular olarak diğerlerinden farklı bir nesiliz kabul. İşte Y kuşağının bu farkı yemekleri bile değiştirmiş meğer. En gencimiz 17, en yaşımız 37 yaşında. ABD’de yapılan araştırmalara göre bu grup ülkedeki şarap ve kahve tüketiminin neredeyse yarısından sorumlu. Sadece bu da değil. Son dönemde dikkat çeken bir araştırma daha var. Buna göre alışkanlıklar baya değişmiş. Y kuşağı artık öğle yemeği de yemiyor.

Hızlı atıştırmalık tercih ediliyor

ABD’deki restoranlara geçen yıl öğlen saatlerinde gelen müşterilerin sayısı yüzde 2 azalmış. Araştırılınca ortaya bu ilginç gerçek çıkmış. Evet artık evden çalışanların sayısı daha fazla. Ama farkı yaratan bu değilmiş meğer... Bulgulara göre aktif iş hayatının büyük bir kısmını oluşturan Y kuşağı mensupları öğle yemeği yerine hızlı atıştırmalıkları tercih ediyor. Güzel yemeğimi yiyeyim, yanında içeceğimi içeyim günleri geride kalmış. Yeni nesil öğlenleri hızlı ve ucuz tüketeceği alternatifler peşinde. Özellikle taze meyve, yoğurt ve cips gibi gıdalar tercihler arasında.

Haberin Devamı

15 dakika içinde öğle yemeği garantisi

Tatlı, tuzlu ya da sağlıklı seçenekler mevcut. Hangisi olursa olsun tüketim eğiliminin hızla büyüdüğü bir gerçek. Pazar araştırmaları yapan ABD’li NPD Group’a göre bu alışkanlık 2024’e kadar yüzde 12 daha da artacak. Hal böyle olunca bu pazardan pay kapmak için de yarış var. Şu anda bu atıştırmalıkların büyük bir kısmı marketlerden, özellikle de online olarak alınıyor. Ancak restoranlar da aslan payını kapmak için mücadele içinde. Bu trende uymak için durmadan yeni fikirler üretiyorlar. Kahve zincirleri öğle yemekleri için müşterilerin hemen satın alıp çıkabileceği ‘öğle yemeği kutuları‘ hazırlıyor. ABD’de işyerlerinin etrafındaki birçok restoran ise sipariş ettiğiniz yemeğin 15 dakika içinde masanızda olacağını garantileyen reklamlar yapıyor.

Tahtada yemek karşı akımı da oluşturdu

Ancak her şeyin fazlası zarar. Sunumun lezzetin önüne geçmemesi gerek. Yemekleri yaratıcı bir şekilde servis edeceğiz derken ipin ucunu kaçıranlar da oldu tabii. Hatta bu, sosyal medyada bir kampanyaya bile dönüştü. Twitter’daki ‘Tabak istiyoruz’ (We Want Plates) hesabının 125 bine yakın takipçisi var. Restoranların tuhaf tuhaf uygulamalarının fotoğraflarını çekip paylaşıyorlar. Mandalla ipe asılan etlerden, eski model demir ütünün içine konulan salatalara, diş macunu içinden çıkan dondurmalara ne ararsanız var. Kimi tabak yerine köpek maması kabı, kimi çiçek vazosu getiriyor masaya... Haliyle tepki de çekiyor. Protesto eden grubun internet sitesinde “Tahtaları yasaklayın” sloganlı t-shirtler, çantalar bile satılıyor.

Haberin Devamı

Tabakta yemek servisi eskilerde kaldı

Restoranlarda da bir süredir servis için alışık olmadığımız yöntemler kullanılıyor. Tabak yerine tahtalar, hatta değişik değişik kürekler geliyor. Limonatalar kavanozda, kokteyller fanusta geliyor masaya. Uygulama ilk başladığında bu şekilde servis yapılan bir restoranda hesabın beklediğinizin en az 50 lira üstünde olacağı yönünde espriler yapılıyordu. Hatta birçok mağazada evler için de böyle ‘değişik’ tabak-çanak alternatifleri satılmaya başlandı.

Haberin Devamı