Gazete Vatan Logo

Dikkat! 4 kadından birinde görülüyor

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, artık her 4 kadından birinde meme kanseri görüldüğünü belirterek, "Kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sıradadır. Verilerine göre meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığı belirtilmiştir. 2014 yılında 14 bin yeni meme kanseri vakası görüldü" diye konuştu. Kanser taramaları ve meme kanseriyle ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Aytekin Kemik, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini belirtti.

Bu bağlamda Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde tarama yaptıklarını vurgulayan Kemik, "Tarama programı çerçevesinde aile sağlığı merkezlerimize ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'ne başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır. Kanser taramaları çerçevesinde 2013 yılından itibaren ilimizde 38 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 42 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması ayrıca 53 bin kişiye rahim ağzı kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır. Bu taramalar sonucunda 2013 yılından itibaren 24 kadınımız da meme kanseri, 12 kadınımız da rahim ağzı kanseri ve 9 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece 45 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 45 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir" ifadelerini kullandı.

"HER 4 KADINDAN BİRİNDE MEME KANSERİ GÖRÜLEBİLMEKTEDİR"

Haberin Devamı

Türkiye'de artık her 4 kadından birinde meme kanserinin görülebildiğinin altını çizen Kemik, "Kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sıradadır. Verilerine göre meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığı belirtilmiştir. Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre 2014 yılında 14 bin yeni meme kanseri vakası görüldü. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtileri, memede ağrısız zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi, deride kalınlaşma, şişlik ve tahriş, meme ucunun hassaslaşması, meme ucunun içe çökmesi, memeden renkli akıntı gelmesi gibi değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmemek gerekir" şeklinde konuştu.

Kansersiz yaşamın insanların elinde olduğuna dikkat çeken Kemik, "Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun. Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin. Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin. Ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun" diye konuştu.

Haberin Devamı