Gazete Vatan Logo

Dikkat! Bu tuzağı hepimize kurarlar

Telefon dolandırıcılarına 22 bin lira kaptırdı

Servis şoförlüğü yapan 49 yaşındaki emekli Muzaffer Kıvanç, “PKK banka hesaplarınıza girdi. Biz polisiz sizi kurtaracağız” diyen telefon dolandırıcılarına 22 bin lira kaptırdı.

Muzaffer Kıvanç, kendisini Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nden polis memuru olarak aradığını belirten ve hesaplarında hareketlenme olduğunu söyleyen kişinin tüm yönlendirmelerine kanıp, adeta hipnotize olduğunu belirtti. Evli 4 çocuk babası Muzaffer Kıvanç, kendisi ve ailesine yönelik telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen dolandırıcılığı şöyle anlattı:

“0531-243 70 96 nolu numaradan ev telefonum arandı. 21 yaşındaki kızım telefona baktığında ’emniyetten arıyoruz’ denince bana verdi. İsmimle hitap edilince ’buyrun’ dedim. ’Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nden arıyorum, banka ve kredi kartaları hesaplarınızda bir hareketlenme var’ deyip, cep telefonuma yönlendireceğini söyledi. Ev telefonumu kapatıp, cep telefonumu çaldırdı. Açtığımda, ’Hesaplarınızda terör örgütüyle bağlantılı hareketlenme var, yardımcı olabilmem için cep telefonunuzu açık tutup söylediğimiz şekilde hareket edin’ dedi. ’Siz bunları söylüyorsunuz, polis olduğunuzu nereden bileyim’ dedim. Bana kağıt kalem alıp, ’ne söylediğimi yazın’ dedi. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nden Başkomiser Talat Özaydın olarak tanıtıp yaka, sicil ve dahili telefon numaralarını verdi, inandım.”

Kıvanç şöyle devam etti: “Cep telefonum açık şekilde bankaya giderken, yaklaşıp yaklaşmadığım sorulduğunda 20-30 metre kaldığını söyledim. ’Bekle, bankaya girmeyeceksin’ dedi. ’Bankamatikte sıra var mı?’ diye sordu. ’Yok’ deyince ’oraya geç’ dedi. ’Kartınızı bankamatiğe takın. Biz Emniyet Müdürlüğü olarak hesabına 2 bin lira yatırdık’ dedi. Ben de hesaplara bakmadan kartı taktım. Kredi kartımın nakit avans hesabımdan bin 440 lira nakit çektim. 2 kartımdan daha bu işlemi yapıp limitim kadar nakit avans çektim.”

Evine telekonferans bağlantısı

21 ayrı cep telefonu numarasına 3 bin 780 lira yatırdığını belirten Kıvanç, “Eşimle görüşmek istiyorum” dedim. ’Eşinizle görüştürürüz’ dediler ve telekonferans yöntemiyle görüşmemi sağladılar. Bana, “Aynı şeyi eşinize veya kızınıza söyleyin, eve gelen polis arkadaşlara yardımcı olsunlar” dedi.

Kredi de çektim

Kendisine taksi ile gitmesi söylenmesine rağmen otobüsle gittiğini belirten Muzaffer Kıvanç, açık tutturulan telefonundan bu kez ’kredi çekebilir misin?’ denildiğini kaydederek şunları söyledi, “Ben de ’niye kredi çekeyim?’ dedim. ’Siz kredi çekin, adamları yakaladığımızda savcılıktan bu paralar alınıp, size geri ödenecek. Ne kadar çekebiliyorsanız çekin’ dendi. Verdikleri 4 kredi kartı numarasına 4 sefer olmak üzere 12 bin lirasını yatırdım. Kalan 950 lirayı da yine beni yönlendirdiği bankamatikten söylediği cep telefonu numaralarına yatırdım.”

Eşinin takılarını aldılar

muzaffer Kıvanç, “Eşime, ’eşiniz yanımızda sorguya alıyoruz. Siz de altın ziynet ne varsa bozdurup bankaya yatırın’ demişler. Eşim de evdeki ziynet eşyasını bozdurup, 6 bin 750 lirayı verilen bankanın kredi kartı borç ödemesi işlemi ile verilen numaraya yatırmış” dedi. Dolandırıldığını ise telefonla arayanların ’bankamatik fişlerini yırtın’ deyince anladığını belirten Kıvanç “Hesaplarımı boş görünce şok oldum“ dedi.

Polis uyardı: Devlet telefonla para istemez

Polis yetkilileri halkı uyarırken, hiçbir kamu görevlisinin telefonla para istemeyeceğini hatırlatarak şu uyarılarda bulundu: “Polis, asker ve Cumhuriyet Savcısı, vatandaşları arayıp para istemez. Ayrıca hiçbir görevli yaptığı soruşturma hakkında vatandaşa bilgi vermez. Bu yüzden vatandaşlarımız, kendilerini arayarak para isteyen kişilerin verdiği hesaplara kesinlikle para yatırmasın. Mağdur olmasın. Kendilerini bu şekilde arayan dolandırıcıları hemen 155 Polis İmdat hattını arayarak ihbar etsin.”

Haberin Devamı