Gazete Vatan Logo

DİKKAT! Artık zorunlu oldu

Taksici, dolmuşçu ve jandarmaya kemer...

Askeri ve polis araçlarında sürücü ve yolculara, koruma ekipleri ile taksi, dolmuş ve otobüs sürücülerine emniyet kemeri takma zorunluluğu getirildi, takmayana ceza 80 lira.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanı Hamza Altıntaş, AA muhabirine konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Ticari araç sürücülerinin, güvenlik unsurlarımız, polisimiz, jandarmamızın daha önce emniyet kemeri takma mecburiyeti yoktu. Bu, dünya sağlık örgütü tarafından eleştiriliyordu” dedi. Geçen yılın ‘Emniyet kemeri ve hız yılı’ ilan edildiğini ve ölümlü kazalarda polis bölgesinde yüzde 6,3 düşüş olduğunu kaydeden Altıntaş, “Ancak kendi mensuplarımızın da ticari taşıt sürücülerinin de yaralandıklarını gördük. Bundan sonra taksicimiz de minibüsçümüz de polisimiz de ambulans şoförümüz, otobüs şoförümüz de hepsi bu emniyet kemerini takacak” diye konuştu. Değişiklikle birlikte görevli olsa dahi emniyet kemeri takmayan asker ve polislere, devlet büyüklerinin güvenliğini sağlayan ekiplere, ambulans şoförlerine, şehir içlerinde yolcu taşımacılığı yapan taksi, dolmuş, otobüs sürücülerine Trafik Kanunu’nun 78/1-a maddesi uyarınca 80 TL ceza kesilecek.

Elektrikli bisikletlerde de

Altıntaş, motosikletlerde sürücülere koruma başlığı, koruma gözlüğü, her türlü emniyetin zorunlu olduğu halde yolcuların bu zorunluluktan muaf tutulmasının anlaşılmaz olduğunu, bir çok ölümlü kazaların güvenlik tedbirleriyle maddi hasarla atlatılabilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Düzenlemeyle motorlu bisiklet ve motosikletler ile elektrikli bisikletlerde, sürücülerin koruma başlığı ve koruma gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı takması zorunlu.

Satış için muayene şartı

Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanı Altıntaş, trafiğe çıkması büyük sıkıntılara yol açacak araçlar için yeni uygulama getirdiklerini belirterek, “Muayenesi olmayan araçları trafiğe çıkartmayalım alım satımını yapmayalım, bundan sonra tescil aşamasında tescil etmeyeceğiz. Muayenesi yapıldıktan sonra tescil edeceğiz. Muayenesi olmayan araçların satışı da yapılamayacak. Satış için muayene şartı getirdik” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı