Gazete Vatan Logo

Dikkat! Bu tarihte toplu taşıma ücretsiz!

İBB'den 17 Eylül önlemi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), okulların açılacağı 17 Eylül Pazartesi günü trafikte sorun yaşanmaması için bazı tedbirler aldı.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Hacımustafaoğlu başkanlığında yapılan toplantılarda, bazı kararlar alındı ve hazırlıklar gözden geçirildi.

Toplantıya, Hacımustafaoğlu’nun yanı sıra İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İETT Genel Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Ulaşım Daire Başkanlığı, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Trafik Müdürlüğü, Yol Bakım Daire Başkanlığı, Alt Yapı Koordinasyon Müdürlüğü, ULAŞIM AŞ, İSPARK, Şehir Hatları AŞ, İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) ve İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası temsilcileri katıldı.

Buna göre, okulların açılacağı 17 Eylül haftası okul çevrelerinde yoğun trafik tedbirleri alınacak ve çok sayıda araç çekicisi hazır bulundurulacak. Mevcut yol-kazı çalışmaları (İSKİ, İGDAŞ, BEDAŞ, Türk Telekom, AYEDAŞ ve benzeri) okul açılış gününden önce bitirilecek ve okulların açıldığı hafta cumartesiye kadar yol-kazı çalışmaları yapılmayacak. Zorunlu çalışmalar ise gece yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla okulların açıldığı gün toplu taşım araçları (İETT, İHO, Otobüs AŞ, Şehir Hatları, tramvay, metrobüs, metro ve hafif metro) 06.00-13.00 saatleri arasında ücretsiz hizmet verecek.

İstanbul’da 2 milyon 700 bin öğrenci ve 104 bin öğretmen eğitime başlayacak

Açıklamaya göre, toplantıda alınan kararlar şöyle:

”2012-2013 eğitim ve öğretim yılında bin 228 ilkokul, bin 187 ortaokul, 660’ı da lise olmak üzere toplam 3 bin 75 okulda eğitim ve öğretime başlanacak, 2 milyon 700 bin öğrenci ve 104 bin öğretmen eğitime başlayacak. Bu eğitim öğretim yılında 12 bin servis aracı öğrenci taşıyacak. Öğrenci servisleri, okulların açıldığı ilk gün trafiğe boş çıkmamaları için bir hafta önceden öğrenci kayıtlarını bitirecekler. Öğrencilerin alınacakları yerler belirlenecek. Servisler mutlaka öğrenciyi evinden alıp evine bırakacak. Kesinlikle öğrencisiz boş olarak servise çıkmayacak. Okul servisleri, okulların açıldığı gün okul çevrelerindeki İSPARK otoparklarında okul giriş ve çıkış saatlerinde 2 saat ücretsiz araç park edecek. Ayrıca, okul ve personel servisleri de toplu ulaşım araçlarının kullandığı Otobüs Yolu’nu kullanabilecek. 9 noktada da ücretsiz çekici hizmeti verilecek.

Otobüs durakları önlerine, yakınlarına park eden ticari taksi veya özel araçlara izin verilmeyecek. Buralara park ederek otobüslerin duraklara yanaşmalarını engelleyen araçlar çekilecek ve ceza uygulanacak. Toplu taşım araçlarının durak harici veya iki sıra oluşturarak yolcu indirme ve bindirme yapmalarına müsaade edilmeyecek. Kurallara uymayanlara ceza-i işlem uygulanacak.

İETT, metrobüs hattı ve otobüslerde ek sefer koyacak. Şehir Hatları vapur seferleri arttırılacak. Metro, hafif metro-füniküler azami sıktıkta sefer düzenleyecek. Trafik akışını sağlamak için bin 559 polis görev yapacak. Okulların açılacağı gün, büro hizmeti yapan polisler, ilçe emniyet müdürlükleri personeli ana arterlerde trafik düzenini sağlayacak. İl Jandarma Komutanlığı, sorumluluk bölgesinde yaklaşık 800 personelle (emniyet, trafik, asayiş) görev yapacak. İstanbul genelindeki okullar çevresinde ara sokaklarda bin zabıta memuru trafik düzenlemesine yardımcı olacak.”

Haberin Devamı