Gazete Vatan Logo

Dijitalleşemeyen liderliğini kaybeder

Coca Cola Enterprises CIO’su Esat Sezer, farklı sektörlerdeki birçok firmanın dijitale ayak uyduramadığı ve gelişmelere süratle adapte olamadığı için liderliğini kaybettiğini söyledi. Sezer, şirketleri “Hızlı davranmazsanız rekabetçiliğinizi kaybetmek üzeresiniz” diye uyardı

Dijitalleşemeyen liderliğini kaybeder

Dünyanın lider kurumsal bulut bilişim firması Salesforce’un iş ortağı Ritmus Türkiye, Salesforce çözümleri ve başarı hikayelerini paylaşmak üzere geçtiğimiz günlerde bir etkinlik düzenledi. Salesforce çözümlerini yakından tanımak isteyen şirketlere yönelik düzenlenen etkinlikte Coca Cola’nın başarı hikayesi üzerinden bu çözümlerin şirketlere sağladığı fayda anlatıldı.

Globalde 20 bin çalışanı bulunan Salesforce’nin her yıl yüzde 35 büyüdüğünü söyleyen Salesforce.com Türkiye ve Yunanistan Yöneticisi Egemen Erşan, EMEA’nın en hızlı büyüyen bölge olduğunu, Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Türkiye’nin de en hızlı büyüyen bölgeler arasında yer aldığını söyledi. “Müşterilerinin başarısı sayesinde Salesforce da her yıl büyüyen bir yapıya kavuşuyor” diyen Erşan, Ritmus ile yaptıkları işbirliği ile büyümelerinin daha da artacağını ifade etti.

Obama da kullandı

Ritmus Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Göksal da bir sunum yaptı. Sunumunda 1970’li yıllarda bilgisayarla başlayan yolculuğun günümüzde giyilebilir teknolojiye kadar geliştiğini anlatan Göksal, “Önümüzdeki 5-10 yıl içinde cep telefonlarımız ortadan kalkacak. Yeni jenerasyon cihazlar cep telefonu şeklinde olmayacak. Gelecek kuşak artık ‘big data’ sistemlere doğru akmaya başlayacak. Bu big datayı değerlendirerek sizin adınıza aksiyon alan şeylerden bahsediliyor. Bu buluttan gelen bir hizmet olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

Salesforce’nin çözümlerinin çok farklı alanlarda kullanıldığının altını çizen Göksal, “Örneğin Obama’nın kampanyasında bir konuşması esnasında anlık olarak gelen tepkileri ölçüp, ‘Bu konudan uzaklaş olumsuz tepkiler almaya başladın gibi’ sonuçlar çıkarıldı” dedi. Göksal, bulut bilişim sayesinde artık proje maliyetlerinin de çok düştüğünü ifade etti.

Hızlı davranın

Ritmus Türkiye’nin ilk etkinliğinde, her gün milyonlarca ticari işlemini Salesforce Sevice Cloud, Sales Cloud, App Cloud ve Salesforce Chatter üzerinde gerçekleştiren Coca Cola’nın başarı hikayesini Coca Cola Enterprises CIO’su Esat Sezer anlattı.

Dünyada farklı sektörlerdeki birçok firmanın dijital ortama ayak uyduramadığı ve bu gelişmelere süratle adapte olamadığı için liderlik pozisyonunu kaybettiğini anlatan Sezer, “Bilgi işlem departmanınız farklı hızlarda çözümler üretemiyorsa, rekabetçiliğinizi kaybetmek üzeresiniz” uyarısında bulundu. Dijitalleşmede hızın önemine dikkati çeken Sezer, şirketlerin talep değiştiğinde hemen cevap verebilcek noktada olması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Dijitalleşme büyüme sağlıyor

COCA-Cola’nın da yer aldığı tüketici endüstrisinin dijitalleşmeye hedef olduğunu anlatan Esat Sezer, Coca-Cola’nın 2010 yılında dijital stratejisini geliştirmeye başladığını söyledi. Coca-Cola Enterprises’in dijital stratejisinin 4 ayağının olduğunu belirten Sezer, bu stratejiyi şöyle açıkladı: “Bu stratejinin amacı müşterileri bizim ürünlerine çekecek çözümler oluşturmak ve kârlı büyümeyi sağlamak. Bunun haricinde bu teknolojiyi kullanarak bir sonraki jenerasyon üretkenlikleri yaratabilmeliyiz. Üçüncüsü ise etkileşim. İş ortaklarımız yani müşteriler, satıcılar, yatırımcılarımızla nasıl entegre şekilde modeller geliştirebiliriz. Dördüncüsü de ürettiğimiz ürünlerin bir kısmından yeni ticari fırsatlar yaratmak.”

Haberin Devamı

Günlük ziyaret 7’den 20’ye çıktı

Esat Sezer, Salesforce üzerinde geliştirip uygulamaya geçtikleri bir aplikasyon ile Coca-Cola’nın satış ağının nasıl geliştiğini anlattı. Sezer, şu örneği verdi: “Fransa’da 200 bin tane satış noktası var. Bunların bir kısmı süpermarket, burada sistem zaten işliyor. Ancak kafeler, kiosklar, restoranlar gibi küçük noktalara satışlarımız distribitörler üzerinden yapılıyor. Satış elemanlarımızın her gün belirli sayıda noktaya ulaşabilmesi gerekir. Fransa’daki 350 tane elemanımızın her gün 200 bin noktaya ulaşabilmesine imkan yok. Bu nedenle bu aplikasyon üzerinden bu satış noktalarını kategorize edip, elemanlara her gün bir rota çıkarıyoruz. Ayrıca platformumuza üye olan satış noktalarına da puanlar vererek, bunları promosyon ürünleri için harcamasına imkan sağlıyoruz. Fransa’daki 200 bin noktanın 120 bini üye oldu. Bu uygulama üzerinden sipariş veriyor, sattığı ürünlerde büyümesini görüyor, başarısına göre bazı indirimler alıyor. Böylece böylece hem rakip firmaya gitmiyor hem de verdiği sipariş miktarı artıyor. Bu da Coca-Cola’nın büyümesine yönelik çok büyük bir etki sağlıyor. Satış temsilcileri açısından baktığımızda da hangi satış planıyla müşteriye ulaşacağını, hangi noktaları ziyaret edeceğini, satış noktasına gitmeden neye konsantre olacağını biliyor. Bu uygulama sayesinde satış elemanlarımızın ziyaret ettiği nokta sayısı günde 7’den 20’ye çıktı.”

Haberin Devamı