Gazete Vatan Logo

Die Welt: AB, Türkiye'ye ek süre tanıyacak

Alman Die Welt gazetesinin haberine göre AB vize muafiyeti konusunda kendisine sunulan şartları yerine getirmesi için Türkiye’ye ek süre tanıyacak. Başbakanlık kaynakları ise yerine getirilmesi gereken 72 karakterden geriye yalnızca 3 tane kaldığını aktardı.

Die Welt: AB, Türkiye'ye ek süre tanıyacak

Die Welt gazetesinin AB çevrelerine dayanarak verdiği habere göre, AB Komisyonu Türkiye’nin vize muafiyeti için gerekli koşulları yerine getirip getirmediği konusundaki nihaî kararını içeren raporu haziran ayı ortasında sunacak.

Gazetede, AB Komisyonu’nun bugün T.C. vatandaşlarına prensip olarak vize yükümlülüğünü kaldırma yönünde tavsiyede bulunacağı ama bunun bir takım koşullara bağlı kılınacağını yazdı. Buna göre, Ankara’nın kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasa ile terörle mücadele yasasında düzeltmeler yapması ve yolsuzlukla mücadelenin daha iyi bir biçimde yürütülebilmesi için haziran ayı ortasına kadar zamanı olacak. Ayrıca haziran ayına kadar biyometrik pasaportların hazır edilmesi için tüm koşulların yerine getirilmesi de Ankara’dan talep ediliyor.

Diğer taraftan Türkiye’nin söz verdiği 72 kriteri yerine getirmesi için 24 saati kaldı. Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre 72 kriterden 69’u gerçekleştirildi. Geriye kalan 3 kriterin de bugün yetiştirilmesi öngörülüyor. Gerçekleştirilemeyen 3 madde şöyle:

Haberin Devamı

Geri Kabul Anlaşması: Türkiye ve AB arasında izinsiz ikamet eden kişilerin geri kabulüne uyarınca kurulan Ortak Geri Kabul Kararı’nın bugün Meclis’ten çıkması bekleniyor. Ancak Başbakan Davutoğlu, Gaziantep’te yaptığı açıklamada vize muafiyeti gerçekleşmeden geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmeyeceğini söylemişti. Geri Kabul Anlaşması’nın 1 Haziran’da devreye girmesi planlanıyor.

Siyasi Etik Yasası: Yasa tasarısının tamamlanarak bugün Meclis’ten çıkmış olması gerekiyor. Meclis Komisyonu’ndan geçen yasa tasarısı Genel Kurul’da yapılacak görüşmelerin ardından tamamlanacak.

Kolluk Gözetim Yasası: Yasa tasarısının bugün kalan 10 maddesinin de tamalanarak Meclis’ten çıkması planlanıyor.

BOZKIR BRÜKSEL’E GİDECEK

Öte yandan diplomatik kaynaklar, AB Bakanı Volkan Bozkır’ın, AB Komisyonu raporu çıktıktan sonra 11-12 Mayıs’ta Strasbourg ve Brüksel’e gitmesinin planlandığını belirtti.

FT: TÜRKİYE, AB’YE BELGELERİ JETLE GÖNDERDİ

Haberin Devamı

Bu arada İngiliz gazetesi Financial Times (FT), Türkiye’nin son 12 günde 15 kriteri karşılarken, Ankara’nın işleri yetiştirmek için anlaşma belgelerini AB’nin merkezlerinden Fransa’nın Strasbourg kentine yollayabilmek için özel bir uçak bile kiraladığını öne sürdü. Dışişleri yetkilileri ise özel uçağı doğrulamadı, ancak belgelerin kuryeyle yollandığını belirtti.

Tamamını oku: http://tr.sputniknews.com/avrupa/20160503/1022511010/die-welt-ab-turkiye-vize-serbestisi.html#ixzz47Z8mM7yo