Gazete Vatan Logo

DGS tercihleri ne zaman başlayacak? (2017 DGS soru ve cevapları)

DGS tercihlerinin ne zaman başlayacağı merak ediliyor. Binlerce öğrencinin gözü ÖSYM'nin yapacağı açıklamaya çevrildi. DGS tercihlerinin nasıl yapılacağının yanı sıra 2017 DGS soru ve cevaplarına da haberimizden ulaşabilirsiniz.

DGS tercihleri ne zaman başlayacak? (2017 DGS soru ve cevapları)

DGS tercihleri ne zaman başlayacak sorusu gündemde araştırılıyor. ÖSYM'den 2017 yılı DGS tercihleriyle ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi. DGS soru cevaplarına ise 18 Eylül'e kadar erişilebilecek.

2017 DGS SORU VE CEVAPLARI

DGS TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?

DGS tercih işlemleri, ÖSYM aday işlemleri sistemine giriş yaparak gerçekleştirilecek. Adaylar, ÖSYM internet sitesinden 2017 DGS tercih kılavuzunu inceledikten sonra tercih işlemi yapacak. Tercih kılavuzunda adayların dikkat etmesi gereken Tablo-1 ve Tablo-2 yer alır. Tablo-1’de dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodları, adları, öğretim süreleri, kontenjanları, puan türleri ve varsa koşulları bulunur. Programlar için belirlenen koşulların adaylar tarafından karşılanıyor olması gereklidir. Şartları taşımayan adaylar programı tercih listesine ekleyemez. Eğer aday koşullarının taşımadığı halde programı tercih listesine eklerse, ortaya çıkabilecek olan sorunlar adaya aittir.

Tablo-2’de ön lisans programından mezun olan adaylar tarafından tercih edilebilecek lisans programları yer alır. Adayların bu tabloları dikkatlice incelemesi ve tercihlerini bu tablolar doğrultusunda gerçekleştirmesi gereklidir.

Haberin Devamı

DGS YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

DGS yerleştirme işlemleri, 2017 DGS puanına göre yapılacak. Programlar için gerekli şartları yerine getiren adaylar programlara yerleştirilecek. Örneğin; Z programını aday A birinci tercihine, aday B ise beşinci tercihine yazmış olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan daha yüksekse ve aday B ilk dört tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemişse Z programına yüksek puandan dolayı aday B yerleşir.

Adayların DGS puanlarının eşit olması halinde standart puanı yüksek olana bakılır. Eşitlik devam ediyorsa sırasıyla ÖBP, tercih sırasına bakılır. Eşitlik bozulmazsa son olarak adayların doğum tarihlerine bakılır ve yaşı küçük olana öncelik hakkı tanınır.

Yerleştirme sonuçları da ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden yayınlanır. Adaylar, aday şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile sonuçlarını görebilirler. Yerleştirme sonuçları ile ilgili olarak adayların adreslerine sonuç belgesi gönderilmez.

Haberin Devamı