Gazete Vatan Logo

DGS tercihleri hangi tarihte başlayacak? 2017 ÖSYM boş kontenjanları listesi

Dikey Geçiş Sınav (DGS) tercihleri için geri sayım sürüyor. Binlerce aday DGS tercihlerinin ne zaman başlayacağını ve ÖSYM boş kontenjanlarını merak ediyorlar. İşte DGS tercihlerine ilişkin merak edilen soruların yanıtları...

DGS tercihleri hangi tarihte başlayacak? 2017 ÖSYM boş kontenjanları listesi

DGS tercihleri için meraklı bekleyiş sürüyor. DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından DGS tercihleri heyecanla bekleniyor. Peki DGS tercihlerine ne zaman start verilecek. İşte DGS tercihlerine ilişkin ayrıntılar ve 2017 ÖSYM boş kontenjan listesi...

DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Öğrenciler DGS tercihleri için özünü ÖSYM'ye çevirirken henüz resmi bir açıklama gelmedi. DGS tercih tarihlerinin Eylül ayı içinde açıklanması bekleniyor.

DGS TABAN TAVAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.

DGS TERCİHLERİ O TARİHTE Mİ BAŞLAYACAK?

DGS tercih işlemleri için tarih açıklanmadı. Ancak aşağıdaki bilgiler baz alınabilir.

DGS tercih işlemleri, ÖSYM üzerinden gerçekleştirilecek. Tercih işlemlerinin başladığı duyurusunu yapacak olan ÖSYM, aynı anda kılavuzu da yayımlayacak. Kılavuz içerisindeki bilgileri kullanacak olan öğrenciler taban puanları baz alarak tercih işlemlerinde bulunacak. DGS tercih işlemleri, geçtiğimiz 24 Eylül'de açıklanan sonuçların ardından 30 Eylül'de başlamıştı. Aynı süreç baz alınırsa tercih döneminin 12 Eylül tarihinde başlayacağı öngörülebilir.

Haberin Devamı

TERCİHLER NASIL OLACAK?

ÖSYM tarafından belirlenen tarih aralığında DGS tercih işlemleri yapılabilecek. Tercih işlemini yapan adaylar, tercih süresi içinde tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Adayların tercih için toplam 30 tercih hakkı bulunuyor. 30 tercih hakkının tamamının adaylar tarafından doldurulma zorunluluğu bulunmuyor.

YERLEŞTİRME SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ VE KAYIT İŞLEMLERİ

Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin İnternet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir. 2017-DGS sonuçlarına göre bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız 2017-2018 öğretim yılı için geçerlidir. Bir yükseköğretim programına yerleşenler kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracaklardır.

Haberin Devamı

Bir öğrencinin, aynı öğretim yılında, birden fazla yükseköğretim kurumunda (açık öğretim programları hariç) kayıtlı öğrenci olarak öğrenimini sürdürmesi mümkün değildir. ÖSYM’nin gerek yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri gerekse yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleri ile hiçbir ilişkisi yoktur. Bu konudaki bütün başvuruların doğrudan ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılması gerekmektedir.

PUANI YÜKSEK OLANA ÖNCELİK

DGS puanları ve tercihleriyle tercihleriyle yükseköğretim programları kontenjan ve koşullan göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacak. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2017-DGS puanlannm eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2017-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğünde ÖBP’si yüksek olana öncelik verilecek. Eşitlik bozulmadığı takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, yine eşitlik halinde de yaşı küçük olana öncelik tanınacak.

Haberin Devamı