Gazete Vatan Logo

DGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? DGS sonuç sorgulama

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercihleri 26 Eylül tarihinde sona erdi. Adaylar DGS tercih sonuçlarına ilişkin ÖSYM'den yapılacak olan açıklamaya odaklandı. Peki DGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

DGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? DGS sonuç sorgulama

DGS tercih sonuçları için geri sayım sürüyor. 19 Eylül tarihinde start verilen DGS tercihleri 26 Eylül'de sona erdi. Peki DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte DGS tercih sonuçlarına ilişkin ayrıntılar...

DGS SONUÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

DGS tercihleri, ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden yapılır. Adaylar, T.C. kimlik numarası ve aday şifreleri ile sisteme girerek tercih işlemlerini tamamlayabilir. Tercih kılavuzunda bulunan Tablo-1’de tercih edilebilecek lisans programlarının adları, kontenjanları, kodları, puan türleri, öğretim süreleri ve şartları bulunur. Lisans programları için belirtilen şartlar, adaylar tarafından karşılanıyor olmalıdır. Aksi halde tercih listesine yazılamaz. Şartları taşınmadığı halde tercih listesine yazılması sonucunda ortaya çıkabilecek sorunlar, adaylara aittir.

Yerleştirme işlemlerinde yeterli puana sahip olunması şartıyla tercih sırası önemlidir. Bu nedenle adaylar tercih listelerini oluştururken, en çok istedikleri lisans programından başlayarak sıralama yapmalıdırlar.

Haberin Devamı

Tercihlerde eşit puana sahip adayların aynı program için tercih yapması sonucunda, standart puana ve ÖBP’ye bakılır. Eşitlik devam ederse sırasıyla tercih sırası ve aday doğum tarihi kontrol edilerek yerleştirme yapılır.

DGS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Tercih işlemlerinin 26 Eylül Salı günü sona ermesinin ardından, yaklaşık bir hafta içinde sonuçlar ilan edilir. Adaylar sonuç bilgilerine sonuc.osym.gov.tr internet sitesinden ulaşabilir. Tercih sonuçlarına göre, lisans programlarına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnızca 2017-2018 öğretim yılı içindir.

DGS EK YERLEŞTİRME YAPILACAK MI?

DGS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra, adayların tercih etmemesi veya yerleştirmesi yapılan adayların kayıt yaptırmaması sonucunda boş kalan kontenjanlar için uygun görülmesi halinde ek yerleştirme yapılır. İlk DGS tercih işlemleri için adaylar ücret ödemez ancak ilk tercih sonrasında yapılacak tercihler için adaylar 15 Türk Lirası ücret öderler.

Haberin Devamı

MEZUN OLANLAR KAYIT YAPTIRABİLECEK

Ön lisans mezunlarının DGS sonucunda kayıt yaptırabilmeleri ile ilgili şu açıklama yapıldı;

"2017 yılı DGS kayıt tarihleri arasında yükseköğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt yaptıramayan ancak kayıt tarihinden sonra stajını tamamlama, bütünleme sınavı, tek ders sınavı vb. başararak mezuniyet hakkı elde eden ön lisans öğrencilerinin bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı başlangıcına kadar, 2017 DGS'de kayıt hakkı kazandıkları lisans programlarına kayıt yaptırabilmeleri 13 Eylül 2017 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında uygun bulunmuştur." açıklaması yapıldı.