Gazete Vatan Logo

DGS başvuruları için yarın son gün!

DGS başvuruları yarın sona eriyor. DGS sınav ücretinin ise 2 Haziran'a kadar yatırılması gerekiyor. Peki DGS başvurusu nasıl yapılır, ücret ne kadar, sınavın hangi durumlarda geçersiz olacağı gibi pek çok sorunun cevabı haberimizde yer alıyor.

DGS başvuruları için yarın son gün!

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ÖSYM tarafından 23 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Adayların başvuru şartlarını dikkate alarak işlem yapmaları büyük önem taşıyor, aksi durumda sınava giriş geçersiz sayılabilir. Haberimizde DGS sınavına dair bilinmesi gerekenleri derledik. İşte detaylar...

DGS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ÖSYM sosyal medya hesabı üzerinden sınav başvurularının yalnızca ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden yapılması ile ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklama şöyle;

‘’Değerli Adaylar,

osym.gov.tr Kurumsal internet sitemiz olup gov.tr uzantılı olmayan hiçbir TAKLİT adrese giriş yapmayınız, itibar etmeyiniz ve kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

Başarı dileklerimizle’’

DGS başvuruları için ÖSYM tarafından adaylara tanınan başvuru tarihi bugün sona eriyor. Sınava başvuru yapacak olan adayların meslek yüksek okulları ya da açıköğretim ön lisans programlarından mezun olması gereklidir. Adaylar içerisinde o yıl son sınıfta bulunan ve staj dışında bulunan tüm mezuniyet şartlarını yerine getirenler de DGS başvurusu yapabilir.

Haberin Devamı

DGS başvurusu için adaylara sunulan iki seçenek vardır. Adaylar ÖSYM başvuru merkezlerini kullanabilecekleri gibi kendileri de ÖSYM aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile giriş yaparak başvurularını tamamlayabilirler. Adayların başvurularını şahsen yapabilmeleri için ÖSYM aday işlemleri sisteminde güncel bir fotoğraflarının bulunması ve eğitim bilgilerinin güncel olması gereklidir. ÖSYM’nin başvuru merkezlerinde son 50 ay içinde çekilen aday fotoğrafı güncel olarak kabul edilir. Fotoğrafı ve eğitim bilgileri güncel olmayan adaylar DGS başvurularını sadece ÖSYM başvuru merkezlerinden yapabilirler. Adayların başvuru merkezlerinde yapacakları sınav başvurusu için hizmet bedeli olarak 5 TL ücret alınır.

DGS başvuru işlemlerini zamanında tamamlayamayan adaylar için 2017 DGS kılavuzunda da belirtildiği gibi geç başvuru günü belirlendi. Başvurusunu belirlenen tarihler arasında yapamamış olan adaylar, 14 Haziran 2017 tarihinde geç başvuru işlemi yapabilecekler. Normal başvuru tarihleri arasında başvuru yapan adaylar 90 TL ücret öderken, geç başvuru gününde başvuran adaylardan 135 TL ücret alınacak. DGS ile ilgili olarak ücret dışında bir diğer farklılık ise sınav merkezi tercihidir. Geç başvuru gününde başvuracak olan adaylar sınava yalnızca Ankara’da girebilir. Ankara dışında bir sınav merkezi tercihi yapamazlar.

Haberin Devamı

DGS ÜCRETLERİ NEREYE YATIRILACAK?

DGS için ödenecek ücret 90 TL’dir. Sınav ücretleri bankalar aracılığı ile ya da ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ bölümü aracılığıyla yapılabilir. Bankadan sınav ücreti ödemesi yapacak olan adayların girecekleri sınav adını ve T.C. kimlik numaralarını belirtmesi yeterli olacaktır. Ödeme sonrasında alınan dekont kontrol edilerek sınav bilgileri, ad, soyad ve T.C. kimlik numarasının doğruluğuna bakılmalıdır. Dekont bir sorun oluşma ihtimaline karşılık saklanmalıdır.

Bankalar ile ödeme yapacak olan adaylar, sınav ücretlerini son ödeme günü yani 2 Haziran 2017 tarihinde mesai saati bitimine kadar ödemelidir. ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ bölümünü kullanacak olan adaylar da son ödeme dününde saat 23.59’a kadar ödeyebilirler.

Haberin Devamı

Yurt dışından DGS başvuru işlemi gerçekleştirecek olan adaylar sınav ücretlerini ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ bölümü üzerinden kredi kartı ya da banka kartı ile yapabilirler.

DGS başvurusunu internet üzerinden veya ÖSYM başvuru merkezleri yapan ancak sınav ücretini ödemeyen adayların yapmış oldukları DGS başvurusu geçersiz sayılır.

2017 DGS kılavuzuna göre adaylar için belirlenen sınav ücreti ödeme seçenekleri şunlardır;

- Akbank’ın tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak olanlar hariç)

- Albaraka Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak olan adaylar hariç)

- Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak olan adaylar hariç)

- Halkbank’ın tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı

- Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı

Haberin Devamı

- T.C. Ziraat Bankası’nın mobil bankacılık ve internet bankacılığı (Şubeler ve ATM’lerden sınav ücreti ödemesi yapılamaz.)

ÖSYM tarafından belirlenmiş olan bu banka seçenekleri dışında adayla, DGS başvuru ücreti ödemesi için ÖSYM ‘’Ödemeler’’ bölümünü de kullanabilirler.

Adayların DGS sonucunda alacakları puanlar doğrultusunda yapılacak olan ilk yerleştirme işlemi için ücret alınmaz ancak ilk yerleştirme işleminden sonra yapılacak olanlar için adayların ücret ödemesi gereklidir. Adaylar ek yerleştirme ücretlerini ÖSYM ‘’Ödemeler’’ bölümünden banka kartı ya da kredi kartı ile yapacaklar.

SINAVIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR

ÖSYM tarafından belirlenen sınav kuralları vardır. Bu sınav kurallarına uyulması gerekir. Sınav kurallarına uymadıkları tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılır. Adayların sınav süresi boyunca kopya vermeleri, kopya çekmeleri, salon görevlilerine soru sormaları, birbirleriyle konuşmaları, kalem ve silgi alışverişi yapmaları, sınav düzenini bozan davranış sergilemeleri yasaktır. Bunlar dışında adaylar salon görevlisi tarafından sınav başladı demeden soruları çözmeye başlayamaz ya da sınav bitti denildikten sonra soru çözümüne devam edemez. Bu kurallara uyulmaması durumunda adayların sınavı geçersiz sayılacaktır.