Gazete Vatan Logo

Devrimin ve dansın ülkesi Küba

Sokaklarından nostaljik arabalarına, eğlence hayatından meşhur purosuna kadar her şeyiyle kendine has bir ülke Küba...

Devrimin ve dansın ülkesi Küba

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, 88 yıl aradan sonra bir ilki gerçekleştirdi ve Küba’yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu. 25 Mart’ta ise İngiliz rock’unun efsanesi Rolling Stones Havana’da konser verdi. Haliyle de herkes Küba’dan bahseder hale geldi. Küba devleti, dünyadaki sayılı sosyalist rejimden biri. Ancak 2010’dan itibaren özelleştirme çalışmaları başladı. 2012’de ise ABD’nin uyguladığı, uzun yıllardır süren ambargo kısmi olarak kaldırıldı. Küba’ya gitmek için en iyi zaman hemen herkesin ortak fikri olan “Fidel ölmeden önce” zamanı. Gazella Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Velit Gazel de Küba’da gezilecek yerleri anlattı.

Havana’da dolaşırken mutlaka uğramalısınız

Eski Havana, meydanları, Arnavut kaldırımı sokakları, faytonları, Malecon Bulvarı, Morro Kalesi ile akşamları farklı bir kılığa bürünüyor. Yine “1830” isimli kolonyal bir evden çevrilmiş olan mekan, salsa tutkunlarının vazgeçilmezi. Müzik, dans, devrim ve eski arabalardan başka motifleri de var ülkenin. Örneğin, yıllarca Küba’nın huzurlu sakinliğinde başta “Yaşlı Adam ve Deniz” olmak üzere birçok eserini yazmış olan Ernest Hemingway. Havana’nın hemen dışında bugün bir müze olarak hizmet veren evi ile birlikte turistlerin Hemingway’i ziyaret ettiği La Bodeguita del Medio ve El Floridita, kültürel zenginliklerden bazıları. Eski Havana’da yer alan Cafe del Oriente ise, ambiyansı, müzik yapan caz dörtlüsü ve muazzam yemekleri ile akşam saatlerinde mutlaka gidilmesi gereken yerlerden...

Haberin Devamı

Ülkede önceden planlanarak inşa edilen tek şehir Cienfuegos

Güneye gidildikçe UNESCO tarafından dünya mirası ilan edilmiş şehirlerden biri de ülkede önceden planlanarak inşa edilmiş tek şehir olan Cienfuegos. Tomas Terry Tiyatrosu akustiği ile övünen ve 100 yılı aşkın zamandır ayakta olan bir mekan. Palacio de Valle isimli saray, hem çatısından tüm şehri bütün güzellikleri ile izleyebileceğiniz bir yer, hem de leziz yemekler tadabileceğiniz bir restoran.

Dans ve müziğe doyuyorsunuz

Müzik kesinlikle günlük hayatın bir parçası Küba’da... Eğlence hayatının bir başka meşhur ismi ise elbette Bueno Vista Social Club. Bu grubun içinde bir zamanlar yer almış bir grup müzisyen ise, “La Taberna” isimli lokalde dinleyicilerine muhteşem bir Küba müziği ziyafeti veriyor. Trinidad şehir merkezinde yer alan ve açık hava bir mekan olan Casa Trova müzik ve dans severler için biçilmiş kaftan.

Haberin Devamı

Son olarak 20’inci yüzyılın efsanelerinden Che Guevara’ya saygılarınızı sunmak isterseniz gitmeniz gereken şehir Santa Clara. Rüya gibi geçen günlerden sonra Jose Marti ismini bir kez daha duyduğunuzda artık dönüş uçağındasınız demektir. Yine de üzülmeyin. Küba, karşı konulamaz çekimi ile sizi kendisine çekecektir...

Küba purosunun doğum yeri

Havana’nın güneybatısında kalan Vinales Vadisi, dünyaca ünlü Küba purolarının tütünlerinin yetiştiği yer.