Gazete Vatan Logo

Devrim Muhafızları sokağa indi!

İran’da Devrim Muhafızları, onlarca kişinin öldüğü gösterileri bastırmak için harekete geçti. Üç kente askeri birlikler konuşlandı

Devrim Muhafızları sokağa indi!

İran’da yüksek fiyatları protesto etmek için geçen hafta başlayan ve 21 kişinin hayatını kaybettiği protestoların altıncı gününde Devrim Muhafızları gösterileri bastırmak için sokağa indi. Devrim Muhafızları komutanı Binbaşı General Muhammed Ali Caferi yaptığı açıklamada, Hamadan, İsfahan ve Lorestan kentlerine kuvvetler gönderdiklerini söyledi. İran’ın Şii teokrasisinin koruyucusu olan Devrim Muhafızları, 2009’da onlarca orta sınıf protestocunun öldürüldüğü seçim dolandırıcılığı iddiasının ardından ayaklanmayı bastırmada etkili olmuştu.

‘42 bin kişi katıldı’

Gençler ve işçi sınıfının ağırlaşan ekonomik koşullara karşı çıkmalarıyla başlayan protestolar, güçlü bir elite ve özellikle de lider Ayetullah Ali Hamaney’e karşı bir başkaldırı sayılıyor. İdam ile yargılanma tehditlerine meydan okuyan protestocular, yüzlerce kişinin sokaklara döküldüğü Hamadanın Malayer kentinde, ‘İnsanlar yalvarıyor ama yüce lider Tanrı gibi davranıyor’ sloganları attılar. İran İçişleri Bakanı Abdülrıza Rahmani Fazlı, bir haftada ülkenin değişik kentlerine yayılan gösterilere şu ana kadar toplam 42 bin kişinin katıldığını duyurdu. Fazlı, verdikleri sayının kesin istatistiklere dayandığını vurguladı.

Haberin Devamı

Binden fazla gözaltı

İran’daki olaylar, 28 Aralık’ta Meşhed’de bir grup göstericinin, hayat pahalılığı, işsizlik, yolsuzluk gibi sorunları protesto etmesiyle başlamıştı. Kısa sürede rejim karşıtı gösterilere dönüşen protestolar, Tahran, Kirmanşah, Senendeç, Zencan, Şiraz, Kum, Ahvaz, Zahidan, Erak, Hurrem Abad gibi pek çok kente yayılmıştı. Ülke genelindeki olaylarda şu ana kadar 30’a yakın kişinin hayatını kaybettiği, binden fazla göstericinin gözaltına alındığı söyleniyor.

Başörtü protestosu yayılıyor

İran’daki gösterilerin ilk günlerinde baş örtüsünü çıkaran gösterici kızın eylemine destek artıyor. Eyleminin ardından gözaltına alındığı söylenen genç kadına destek amacıyla başlarını açan İranlı kadınlar, fotoğraflarını sosyal medyada paylaşıyor.

Nasrallah: Trump hayal kırıklığına uğrayacak!

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İran’daki protestoları eleştirdi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın gösterilerle ilgili hayal kırıklığına uğrayacağını öne sürdü. Örgüte yakın televizyon kanalı Al Mayadeen’e konuşan Nasrallah, “Endişelenecek bir şey yok. Protestoların boyutu büyük değil. Yaşananlar 2009’da olanlarla kıyaslanabilir değil” dedi. Nasrallah, protestolara ekonomik sorunların neden olduğunu; ABD, İsrail ve Suudi Arabistan gibi dış güçlerin bu memnuniyetsizliği istismar ettiğini vurguladı. Hizbullah lideri, hem Trump’ın hem de protestoların büyümesini ve rejimin çöküşüne neden olmasını bekleyenlerin hayal kırıklığına uğrayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Ebadi’den sivil itaatsizlik çağrısı

Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı insan hakları avukatı Şirin Ebadi, İran halkına ‘protestolara devam’ çağrısı yaptı. Suudi gazetesi Eşşark el Avsat’a demeç veren Ebadi, İranlılara ‘sivil itaatsizlik’ çağrısında bulunurken, “Anayasa size gösteri hakkı veriyor. Sokakları terk etmeyin” dedi. İbadi protestoculara, yönetim üzerindeki baskıyı artırmalarına yardımcı olması için, devlet bankalarındaki paralarını çekme tavsiyesinde de bulundu.

Haberin Devamı