Gazete Vatan Logo

Devrik lider hayatını kaybetti!

Panamalı eski devlet başkanı Manuel Noriega hayatını kaybetti. Noriega’nın geçtiğimiz Şubat ayında beyin ameliyatı için hapishaneden çıkarılmasına izin verilmişti. Ölüm haberini uluslararası ajanslar acil koduyla geçti.

Devrik lider hayatını kaybetti!

83 yaşında hayatını kaybeden Panama'nın devrik dilerinin ölüm haberini Panama Devlet Başkanı Juan Carlos Varela Twitter hesabından duyurdu.

1983-1989 yılları arasında Panama’yı yöneten Manuel Noriega’nın birkaç ay önce beyin ameliyatı için hapishaneden çıkarılmasına izin verilmişti.

Panama'nın eski lideri Manuel Noriega, uzun yıllar boyunca Panama'nın askeri istihbarat biriminin başında yer aldı.
Manuel Noriega kimdir?
Manuel Noriega, 1960'larda CIA tarafından görevlendirilmişti. Panama lideri 1987 yılına kadar ABD yönetimi tarafından desteklendi. Ancak 1988 yılında ABD tarafından uyuşturucu kaçakçılığı ile suçlandı. Bir sonraki yıl düzenlenen parlamento seçiminin ardından Noriega, ülkesinde "savaş hali" ilan etti. Bu açıklamanın ardından Panama Kanalı'nda üslenen ABD güçleri ve Panama askerleri arasında gerginlik yaşandı. Aralık ayı ortalarında da dönemin ABD başkanı H.W.Bush, görünürde Panama'nın başkenti Panama'da öldürülen bir ABD askerini gerekçe göstererek işgal hareketini başlattı. Noriega önce Vatikan elçiliğine sığındı. Burada günlerce ABD güçleri tarafından çok yüksek sesli pop ve heavy metal müzik "bombardımanına" maruz bırakıldı.
Sonunda 3 Ocak 1990'da teslim oldu ve yargılanmak üzere Miami'ye götürüldü.
1992 yılında uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve haraç toplama suçlarından mahkum edildi. Uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giymesi sonucu ABD’de 17 yıl hapis yatan Manuel Noriega, 2010 yılında kara para aklamaktan suçlu bulunduğu Fransa’ya iade edilmişti. Daha sonra Fransa’da mahkemenin Noriega’nın Panama’nın iade talebine onay vermesinin ardından Noriega ülkesine iade edilmişti.

Haberin Devamı