Gazete Vatan Logo

Devletin milyonluk tabloları müteahhit duvarlarında çıktı

Ankara Resim Heykel Müzesi’nde kaybolan eserler için dün dört ilde operasyon düzenlendi. Ünlü iş adamlarının da bulunduğu 16 kişi gözaltında, 17 tablo bulundu

Ankara Resim Heykel Müzesi’nde bulunan çok kıymetli eserlerin çalındığı ve sahteleriyle değiştirilmesiyle ilgili skandal 2008 yılında ortaya çıktı. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hırsızlık skandalını kabul ederken bu eserlerin 12 Eylül döneminden bu yana gelişen süreçte ortadan yok olduğunu belirtmişti. 302 eserin kayıp, 46 eserin sahte, 27 eserin ise orijinalliğinden ağır kuşku duyulduğu anlaşıldı. Kayıp eserlerden bazıları sahipleri tarafından geri getirilirken polis diğer eserlerin izini sürdü.

Ankara Kaçakçılık Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri yaptıkları teknik takiplerle önceki gün İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Muğla başta olmak üzere eş zamanlı operasyonlar düzenledi.Çoğunluğunun inşaatçı iş adamlarının duvarlarını süslediği bilinen eserler için düğmeye bastı. Eşzamanlı operasyonlarda 17 eser daha ele geçirildi. Gözaltına alınan kişiler arasında inşaat ve tekstil işleri yapan bir holdingin patronu İ.D. gibi birçok işadamının ve koleksiyonerin olduğu öğrenildi. Ele geçirilen 17 tablonun arasında bir çok ünlü Türk ressamına ait bazılarına paha biçilemeyen ve değerleri milyon liralarla ifade edilen önemli tabloların olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Bu operasyonlarla birlikte kayıp 302 eserden 60 eser müzeye geri döndürüldü. Bulunan tablolar arasında Hoca Ali Rıza’nın Beykoz Çayırı ve Halil Paşa’nın önemli eserlerinin olduğu öğrenildi.

Kaybolan paha biçilmez tablolar

Bedri Rahmi Eyüboğlu (Muradiye’de Kahve, Edirne Tunca Köprüsü), Şevket Dağ (Surlardan, Cami Kapısı, Cami İçi, Topkapı Sarayı Kızlar Ağası Dairesi, Pencereden Görünüm), Bursalı (Dolmabahçe’den), Hasan Vecih Bereketoğlu (Kurbağalı Dere), Halil Paşa (Güller, Britanya’dan Kadın , Yalılar, Manzara), Devrim Erbil (Soyutlama), Hikmet Onat (İstanbul Boğaz’dan Peyzaj, Salacak’tan Manzara, Anadolu Hisarı), İbrahim Çallı (Manzara, Bahçede Kadın, Peyzaj), Hoca Ali Rıza (Bulgurlu’da Timurcu Çeşmesi, Yağış, Sandal Balıkçı Kulübesi, Beykoz’da İshak Ağa Kahvesi, Kaya ve Çam), Sami Yetik (Kasımpatılı Natürmort, Peyzaj), Arif Kaptan (Natürmort), Namık İsmail (Denizde Vapur)

Haberin Devamı