Gazete Vatan Logo

Devletin BT Girişimleri Türkiye'deki Kurumsal Uygulama Yazılımları Pazarını Daha da Büyütecek

Türkiye'nin kurumsal uygulama yazılımları (EAS) pazarı önümüzdeki beş yıl boyunca yıllık %9.3'lük bir bileşik büyüme oranı ile genişleyecek.

International Data Corporation (IDC) tarafından yapılan en son araştırmalara göre Türkiye’nin kurumsal uygulama
yazılımları (EAS) pazarı önümüzdeki beş yıl boyunca yıllık %9.3’lük bir bileşik büyüme oranı ile genişleyecek. Küresel danışmanlık hizmetleri firması IDC, en son yayınladığı “Türkiye Kurumsal Uygulama Yazılımları Pazarı 2014-2018 Tahmini” başlıklı raporunda pazarın 2018 yılında toplam 238.46 milyon dolarlık bir değere ulaşacağını ve üretim, perakende ve toptan dikey sektörlerinin bu süre zarfındaki en büyük harcama kalemine sahip olacağını ortaya koyuyor.

IDC Türkiye yazılım ve hizmetler araştırma analisti Yeşim Araç’a göre “BT modernizasyon girişimleri ve sıfırdan yapılacak BT altyapı projeleri önümüzdeki dönemde Türkiye kurumsal uygulama yazılımları pazarının en önemli lokomotifleri olmaya devam edecek. Buna ek olarak, ülkenin Ulusal Teknoloji Öngörü Programı ve 10. Kalkınma Planı da büyük çaplı projeleri ve kamu sektörünün vatandaş odaklı dönüşüm sürecini tetiklemeye devam edecek.”

Kurumsal uygulama yazılımları pazarı, kurumsal kaynak yönetimi (ERM), müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), tedarik zinciri yönetimi (SCM), operasyon ve üretim uygulamaları, ve iş analitiği (BA) çözümlerini kapsamaktadır ve farklı nihai kullanıcılara yönelik faaliyet gösteren sektörler bu fonksiyonel pazarlardan biri ya da daha fazlasına yönelik talep göstermektedirler.

Yine Araç’a göre “Kamu, sağlık, eğitim, enerji, finans ve üretim gibi sektörler devletin dönüşümsel girişim ve stratejik planlarında önemli bir yer tutuyor. Bu sektörler farklı zamanlarda fonksiyonel pazarlarda kurumsal uygulama yazılımları harcaması yaratabilecek potansiyele sahip. Önümüzdeki dönemde bu sektörlerde yer alan kurumlar özellikle ERM (insan sermayesi yönetimi, finansal uygulamalar ve satın alma uygulamaları) ve CRM (pazarlama, iletişim merkezi ve müşteri hizmetleri uygulamaları) alanlarında talep artışı gösterecektir.”

Düzenleyici faktörler de kurumsal uygulama yazılımları harcamalarının artışında önemli bir etken olmaya devam edecek. Örneğin IDC son zamanlarda yaptığı araştırmalarla Türk Ticaret Kanununun, mevcut kurumsal uygulama yazılımlarının kurumlara özel hale getirilmesinden ek modüllerin hayata geçirilmesine kadar kurumsal uygulama yazılımları yatırımlarını canlandıracağının altını çizmişti. Bunun nedeni ise kurumların bu yeni düzenleme uyarınca e-fatura, e-arşiv ve e-muhasebe gibi sistemleri kullanmaya başlayacak olmalarıdır.

Şu da unutulmamalı ki regülasyon ve yoğun rekabete ek olarak kurumsal uygulama yazılımları harcamalarının bütün dikey sektörlerde artmasının nedeni farklı makro ekonomik faktörlerdeki iyileşmedir. Araç’ın bu konudaki yorumları şöyle: “Tedarikçiler kurumsal uygulama yazılımları harcamalarını tetiklemek için ürün portföylerini çeşitlendirmeli ve alternatif hizmet tedarik modellerini ön plana çıkarmalıdır. Bu arada, ISV’ler de iş ortaklarını çekirdek uygulama yazılımları ile entegre edilebilen alt-dikey-spesifik-ek çözümler geliştirmeleri konusunda cesaretlendirmeli, zira müşterilerin spesifik ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanan çözümler her zaman gözde olacaktır.”

Araştırma Hakkında
IDC’nin “Türkiye Kurumsal Uygulama Yazılımları Pazarı 2014-2018 Tahmini” (IDC#CEMA21417) araştırması, ülke çapındaki fonksiyonel pazarlar için kurumsal uygulama yazılımları harcama trendleri ile tahminleri hakkında detaylı bir inceleme sunmaktadır. Bu çalışma kilit endüstriyel gelişmeler ile endüstrilerin önündeki zorluklar hakkında genel bir bakış sunmasının yanı sıra 2014-2018 dönemi için temel rehberlik sağlamaktadır. Bu rapor, pazardaki değişikliklerin, kilit trendlerin ve pazarlamanın etkisine yönelik çok değerli iç görüler sağlamaktadır. Yapılan analizler kullanıcıların BT harcamalarının, yeni
satın alma modellerinin ve arz ile talep-tarafındaki araştırmaların sürekli olarak devam ettirilmesine ve izlenmesine dayanmaktadır.

Haberin Devamı


KAYNAK : Teknolojioku.com - Devletin BT Girişimleri Türkiye’deki Kurumsal Uygulama Yazılımları Pazarını Daha da Büyütecek

Android Lollipop-TouchWiz-Sense-LG ve Xperia arayüz karşılaştırması [Bölüm 2]